Ladislav Jakl: Než vězení, raději pár facek
Publikováno 04.01.2013 v kategorii: Rozhovory

Tajemník Ladislav Jakl souhlasí s konečným rozhodnutím prezidenta Václava Klause týkající se amnestie, protože některé tresty nejsou ani výchovné ani neřeší daný problém. Podle Jakla média lidi straší a podávají jim nepřesné informace. Co se týká vlády, může si podle tajemníka premiér Nečas za současnou špatnou politickou situaci sám. Vládu může vydírat kdejaký i nezařazený poslanec.Na jaře odchází Ladislav Jakl z Hradu a stýskat se mu bude hlavně po nádherném výhledu na Prahu.


Přesto, že amnestie je zcela v kompetenci prezidenta, jak ji v takové míře, resp. i fakt, že by mohla být ještě rozšířena vnímáte vy?

Já myslím, že možná někde rozšířena být mohla, třeba u zákazů povolání je to hodně tvrdé. Nebo u prvotrestaných mohly být některé limity trestů zvýšeny. Jiné parametry naopak mohly být zpřísněny, třeba hranice 75 let. Ale nakonec je prostě třeba nějak rozhodnout. A s konečným rozhodnutím v zásadě souhlasím.

Proč se jí odborníci i lidé bojí?

Odborníci ani ne, kromě těch, co si potřebují dělat reklamu. A lidé? Ti se často nechávají zfouknout vichrem mediálních nálad.

Naopak v jakých případech by mohla pomoci?

Právě v těch mnoha stovkách úplných bagatelních pitomostí, krádeží v samoobsluhách a tak. Na těchto drobných činech není nic hezkého, ale vězení to neřeší, to je spíš továrna na zkušenější delikventy. Spíš by to řešilo pár facek, ale to se prý nesmí. Nebo neplatiči alimentů: Zavřou je, tam jim nedají práci a výsledek: dluží pořád. Tresty do dvou let byly převedeny na podmínku, snad to je výchovnější než ty lidi nechat bručet se zločinci.

Jak vnímáte fakt, že vláda se přes všechny turbulence udržela, ministři se střídají bez ohledu na kompetentnost, jen za cenu udržení Nečase premiérem?

Vláda začínala s luxusní většinou 118 poslanců. Ale platila za to kompromisy a složitými jednáními. Tak si to chtěla usnadnit a mnoha poslanců se sama zbavila s myšlenkou, že jí to konečně vše půjde bez otravných partnerů jak po másle. A výsledek? Dnes závisí na každém jednotlivci, každý poslanec se lehce může stát vyděračem. To je příčina slabosti vlády. A ta slabost se projevuje i personální nestabilitou.

Jaký se tedy dá očekávat další vývoj?

To je fakt těžko říci. Odstředivých sil je hodně. Ale existuje hlavně i jedna dostředivá: touha zůstat u vlády.

V polovině měsíce nás čekají prezidentské volby. Budete mít vy osobně z koho vybírat nebo byste na Hradě viděl raději úplně jiného kandidáta? Pokud ano, koho a hlavně s jakými vlastnostmi a znalostmi?

V prvním kole k volbám nepůjdu. Chybí mi tam někdo, pro koho je svoboda člověka to hlavní.

A ve druhém kole se někdo takový najde? Na výběr jsou zatím jen dva kandidáti a ti svobodu nenabízí. Z koho pak budete vybírat?

S takovou otázkou mě, prosím, netrapte.

Vy tento rok z Hradu odcházíte. S jakými zkušenostmi a pocity?

To je na knihu. Zkušenosti i pocity. Ale já ji nenapíšu.

Myslíte jako vy osobně, že ji nenapíšete nebo nechcete vůbec žádnou knihu?

Myslím to tak, že vůbec nemám potřebu dělat cokoli popisného či faktografického.

Na co rád budete vzpomínat?

Na výhled na Prahu. Je nejkrásnější na světě.

Jste odborníkem na pivo, žurnalistiku ale také hudebník? Vyberete si jednu z těchto profesí nebo zamíříte opět s Václavem Klausem do institutu?

Do institutu možná ano, ale nechci na tom být závislý. Zbytek se uvidí.

Jsme na začátku nového roku, co vše na vás čeká?

Změny. Stěhování. Nová práce. Starost o zdraví. Přestavění kapely. Ale změna po mém boku mě neláká.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET