Jakl na Radiožurnálu: Po deseti letech už spravedlnost nenaleznete
Publikováno 04.01.2013 v kategorii: Rozhovory

Audio uvnitř článku.

Audio zde

Přepis rozhovoru.

02.01.2013, 21:05:50

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Hlavní zpráva dnešního dne. České věznice začaly opouštět první lidé, na které se vztahuje prezidentská amnestie. Jen si připomeňme, že tu vyhlásil prezident Václav Klaus včera v závěru svého tradičního projevu. Hostem pořadu Stalo se dnes je právě teď tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl. Vítám vás, dobrý den.

Ladislav JAKL, tajemník prezidenta republiky:
Dobrý večer všem posluchačům.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Řekněte mi, jaké důvody vedly pana prezidenta k vyhlášení amnestie? To, že je dvacet let od rozdělení Československa, asi nebyl jediný motiv pro tento krok.

Ladislav JAKL, tajemník prezidenta republiky:
To byla spíše příležitost, než motiv. Těch motivů bylo víc. Jedním z nich bylo, že amnestie u nás nebyla vyhlášena 15 let, to je celkově v evropském měřítku velmi neobvyklá doba. Pana prezidenta Václava Klause o to žádali mnozí ministři spravedlnosti, soudci i různí politici a odborníci na trestní právo. Dlouhá léta a pan prezident Klaus se tomu dlouho vyhýbal, protože měl pocit, že za jeho předchůdce, který udělil čtyři amnestie, ty amnestie prošly inflací a chtělo by to trošku přibrzdit. Dlouhá léta říkal uvidíme, uvidíme, možná někdy, kdo ví jestli, kdo ví až tak nějak na konci období. Samozřejmě, že když to druhé volební období pana prezidenta se začalo chýlit ke konci, tak toto téma začalo být frekventovanější a frekventovanější, začali jsme o něm mluvit častěji než dříve a v nějaké fázi se nakonec pan prezident rozhodl, že ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ale, co všechny zarazilo, je ten rozsah. Už jsme říkali i ve zprávách, přes 7000 lidí opustí české věznice a mezi nimi, a to je velmi kritizováno, jsou třeba i aktéři hospodářských kauz. Tak nám řekněte, jestli to zaráží politickou scénu a spoustu lidí oprávněně?

Ladislav JAKL, tajemník prezidenta republiky:
Nevím přesně, čemu se říká hospodářské kauzy, ale ve vězení jsou vždy nějací vinící, tam nejsou andělé ani nevinní lidé. Jsou tam prostě lidi, které poslal do basy soud a vylučuji absolutně, že tato amnestie pouští na svobodu pachatele nějaké závažné trestné činnosti. Šíří se takové hloupé fámy, velmi nepodložené s jedinou možná výjimkou, a to ani nevím, jestli tato výjimka platí, jestli jsou nějací pachatelé vážné trestné činnosti nad 75 let. Možná, že takový je jeden, dva, nevím, jestli je vůbec nějaký. Ale z těch ostatních je vyloučeno, že by byl jediný pachatel závažné trestné činnosti buď se kvůli této amnestii vyhnul stíhání, nebo se dostal z vězení ven.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ono se mluví například o kauze H-Systému, tam přišli lidé, kterým manažeři H-Systému slíbili bydlení od značné částky a podle advokátky Hany Marvanové, která právě klienty H-Systému zastupuje, se někteří manažeři vyhnout díky prezidentské amnestii trestu. Jak to mají pochopit ti poškození klienti?

Ladislav JAKL, tajemník prezidenta republiky:
Poškození klienti znají tuto kauzu už skoro 20 let a těm bych chtěl říci, že pokud vím, tak viník jediný, kterému byla vina prokázána, sedí na dlouhá léta ve vězení a nikomu jinému žádná vina prokázána nebyla. Podle například judikatury Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku se na ně dávno má hledět jako na nevinné. My jsme členem Rady Evropy a pro nás tato judikatura by měla být závazná, ale není, Česká republika tato kritéria neplní. Je povinností státu ukončit stíhání nějakým rozhodnutím buď o vině, nebo nevině podle této judikatury do šesti let. Má to hluboké opodstatnění, po delší době se ztrácí už nárok toho vyšetřovaného na spravedlivý soud, svědkové se ztrácejí, dokazatelnost se problematizuje. Je vina státu, když nedokáže některé věci uzavřít v dohledné době. Panu prezidentovi se těch šest zdálo přeci jenom příliš málo a zvedl tuto hranici na osm, ale myslím si, že kdyby desítky a desítky dalších lidí u nás – a z agendy milostí to dobře vím, jsou některé kauzy, které se táhnou 12, 14, 16 let a člověk je jednou nohou v kriminále, zatím mu vyrostou děti a má rozvrácený celý život – kdyby tito lidé postupně jeden po druhém žalovali Českou republiku, českou justici ve Štrasburku, tak jsme téměř přesvědčen, že by byli všichni uznáni za nevinné a natahování jejich soudu za protiprávní.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ona je také otázka,jestli to někdy nenatahují sami pachatelé, to je třeba věc, na kterou upozorňoval v dnešních Hospodářských novinách Václav Lávka, který řekl, že soudy často protahují sami pachatelé a amnestie je teď může za to v podstatě odměnit, takže takhle vy jste o tom neuvažovali na Hradě?

Ladislav JAKL, tajemník prezidenta republiky:
Určitě uvažovali a právě proto v této amnestii je výjimka, že pokud jde o lidi, kteří jsou stíhaní na útěku, tak na ně se to nevztahuje v žádném případě. Čili, ta lhůta jako kdyby neběžela. Ještě chci dodat jednu věc. Je samozřejmě právem každého stíhaného všude na světě, aby využíval všechny možné postupy a metody na svou ochranu, může zkoušet dělat všelijaké obstrukce, vyhýbat se, ale je zase povinností státu, aby v době, kterou mu ukládají různá pravidla a v některých státech ta doba je mnohem kratší a když se nepodaří někdy v některých státech do roka nebo do dvou prokázat vinu, tak ten stát má prostě smůlu, vynesl rozsudek. U nás to bohužel tak není, soudci si často myslí, že mají čas třeba dvacet let. Myslíte, že když některý případ neuzavřeli do 12 let, že by ho uzavřeli zítra? Tak by to byly kauzy, které by se vlekly 20 let, 25 let, 30 let do nekonečna a byl by potom ještě rozsudek po 30 letech možné nazývat jakkoliv spravedlivým? Asi ne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Co ale říkáte na výrok šéfa Sněmovního ústavněprávního výboru Stanislava Polčáka z TOP 09? Ten pro Aktuálně.cz uvedl a teď budu citovat, symbol tunelářské doby souvisel s etapou, kdy vládě šéfoval Václav Klaus, tato amnestie do jisté míry kruh uzavírá.

Ladislav JAKL, tajemník prezidenta republiky:
To je politická blbost, kterou říká politik, aby očernil někoho, koho nemá rád. Ať řekne jediný příklad, jediný případ jediného člověka, na kterého se tato amnestie vztahuje. Neřekne ho, takže prostě normálně plácá hlouposti a rozviřuje kolem toho tak nesmyslné dohady. Když pak člověk čte ohlasy různých lidí, kteří jsou právě takovými účelovými hloupostmi spleteni, tak se jenom diví. Není to absolutně žádná pravda. Jestliže vyšetřovatelé justice za 15, 16 let nejsou schopni někoho odsoudit, myslíte, že to udělají za další rok nebo tři nebo pět nebo dvanáct, že by vůbec takový proces byl spravedlivý? A za další: ani v těchto případech, kdy to je řízení neuzavřené přes osm let, se to nevztahuje na případy se závažnou trestnou činností, kde je sazba nad deset let, čili ty nejzávažnější kriminální činy prostě tímto dotčeny vůbec nejsou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To byl tajemník prezidenta Ladislav Jakl, já vám moc děkuji za návštěvu tady u nás ve studiu.

Webdesign: Kabris|NET