Jakl o amnestii: Kladné reakce dnes už převládají
Publikováno 21.01.2013 v kategorii: Rozhovory

S prezidentovým tajemníkem Ladislavem Jaklem o amnestii, mediální hysterii a Ústavním soudu, který může cokoli…

18.leden 201321:10

Překvapila Hrad vlna nevole, kterou amnestie vyvolala? Předpokládám, že jste počítali s nějakou kritikou v médiích, ale čekali jste až tak masivní kampaň proti prezidentovi?

O médiích dávno nemám iluze, jednostrannou štvanici jsem čekal. Ale vždy mě znovu a znovu překvapí ochota některých lidí s lehkostí zahodit vlastní rozum a místo něj si do hlavy nacpat novinové titulky.

Kancelář prezidenta občas zveřejní nebo její představitelé do médií naznačí, že přicházejí i pozitivní a děkovné dopisy. Můžete přiblížit, kolik takových kladných reakcí denně chodí a v jakém poměru jsou k negativním reakcím?

Zpočátku jich byla tak desetina. Dnes už převládají.

Pan vicekancléř Petr Hájek zmiňoval, že dostává i výhrůžné, vulgární a nenávistné reakce, které mu například hrozí smrtí či zhanobením „hrobů jeho blízkých“. Setkal jste se také Vy s podobnými reakcemi?

Ano.

Pan prezident přirovnal atmosféru kolem kritiky amnestie k Sarajevu. V čem se tato atmosféra podobá té před patnácti lety?

Ve stádnosti médií. V ochotě davu křičet v jednom proudu s ostatními. V neschopnosti mnoha udělat si vlastní názor.

V nedělním pořadu OVM jste nechtěl prozradit jméno toho, kdo po právní stránce vypracoval text amnestie. Naznačil jste pouze, že šlo o jistého právníka. Můžete to nějak upřesnit?

Tak to nebylo. Nikdo nesepisoval text amnestie. Její znění vznikalo v úzkém okruhu v debatách s panem prezidentem. Právníkům byl pak text průběžně předkládán ke kontrole legislativní právnosti.

Protože už dříve místopředseda Sněmovny Zaorálek mluvil o „právníkovi Kanceláře prezidenta republiky“ a v této souvislosti v médiích padalo jméno prezidentova poradce JUDr. Jaroslava Kuby, který byl i pozván do pořadu HydePark, kde se měl k amnestii vyjadřovat, můžete potvrdit nebo vyloučit toto jméno?

Mohu ho vyloučit.

Pan prezident odmítl pozvání do Poslanecké sněmovny se slovy, že o amnestii nemá smysl diskutovat, že plně postačí, když si její slova poslanci s chladnou hlavou přečtou. Podobné pozvání na slyšení dostal i do Senátu. Zareaguje podobně?

A co by jim tam měl říkat? Že v rámci svých pravomocí vyhlásil amnestii? A že ji vyhlásil v podobě, pro kterou se rozhodl? A že jiný prezident na jeho místě by ji pochopitelně buď nevyhlásil, nebo vyhlásil jindy a v jiné podobě?

Média otázku amnestie nafukují a straší tím, že spekulují, koho by se mohla týkat, ačkoli to není vůbec jasné (například se mluvilo o silničním pirátovi, aby se pak zjistilo, že jemu amnestie nijak nepomůže). Mohl byste jmenovat nějaké jiné příklady, kdy média zbytečně „hysterčila“ a záměrně nebo nevědomky mlžila? Víte i o jiných případech, kdy se nakonec ukázalo, že toho, o kom se spekulovalo, se amnestie / abolice nakonec nedotkne, ale dnes se o tom už nepíše?

Mohl, ale já se jednotlivými případy nezabývám.

Co říkáte na návrh skupiny senátorů Ústavnímu soudu zrušit část amnestie? Může vůbec Ústavní soud prezidentovo rozhodnutí zrušit?

Ten může všechno. I nařídit nám, že máme od zítřka chodit po hlavě.

Senátor Tomio Okamura zase s právničkou Klárou Samkovou sepisuje žalobu na prezidenta. Myslíte, že něco takového může mít ze své hlavy, nebo i Okamura je člověk, který je někým účelově využíván, aby útočil na prezidenta?

O tom fakt nechci spekulovat.

Jakou roli v rozhodnutí prezidenta o amnestii sehrála chystaná amnestie na Slovensku? Kdy jste se o ni dozvěděli a konzultovali nějak páni prezidenti své kroky?

Dověděli jsme se o ní a její text získali někdy před Vánoci. To už byl prezident rozhodnut, že ji vyhlásí k 20. výročí samostatné České republiky. Proto ho potěšilo, že nezávisle na něm měl slovenský prezident stejný nápad. V samotném znění byla pro nás ta slovenská už jen dodatečnou inspirací.

Děkuji za odpovědi

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET