Ladislav Jakl: Vyhrnuté nohavice už okusují i ODS
Publikováno 31.01.2013 v kategorii: Rozhovory

Ladislav Jakl, tajemník dosluhujícího prezidenta Klause v Zemanovi svobodu nenašel. Nemá chuť ani potřebu novému prezidentovi radit. Jakl se také obává, že Zeman může uzavírat v rámci EU pro nás nevýhodné smlouvy. Na druhou stranu má ale tajemník radost, že v kauze amnestie došlo na jeho slova.


Je po volbách, karty jsou rozdány. Jak hodnotíte výsledek?

Volič porazil média.

Našel jste v Zemanovi svoji očekávanou svobodu?

Ale vůbec ne, je to levičák jako řemen.

Miloš Zeman ještě není na Hradě a už trousí kolem sebe populismus. Bude podle Vás sjednotitel nebo rozvratný prvek pro nekomunistickou levici?

Já přesně nevím, co to vlastně je populismus. Bezhlavá kritika amnestie asi ano. Myslím ale, že nekomunistické levici spíš Zeman pomůže. Momentálně ji rdousí virus vyhrnutých nohavic. Ten jak se zakousne do jakékoli strany, za chvíli ji přivede na jednotku intenzívní péče. V tom může být Zeman pro levici jistou záchranou. Do ODS se tento virus ostatně už také párkrát zakousl a málem skončila. Momentálně ji okusuje například v Plzni. V tom si ale ODS musí pomoci sama.

V čem se budou Klaus a Zeman podle vás lišit?

Skoro ve všem. Kromě jediné věci: oba respektují politiku jako souboj pravice a levice. Zatímco v těchto volbách hrozilo, že vyhrají síly, které chtějí tento souboj navždy zrušit a nahradit ho vládou zájmových elit.

Bezpochyby budou vztahy mezi médii a Milošem Zemanem v něčem obdobné jako mezi médii a Václavem Klausem. Pokud byste byl ochoten novému prezidentovi poradit a on by Vás byl ochoten vyslyšet, v čem byste mu doporučil změnit jeho součastný pohled na média?

Ne. Já mu ochoten radit nejsem. Ať si to pěkně vypije.

Zeman je nakloněn EU, jaký to může mít pro nás dopad?

Může nás zavléci do smluv pro občany České republiky krajně nevýhodných.

Máte na mysli nějaké konkrétní?

ESM, bankovní unie, fiskální pakt. A pohrnou se další a další.

Jaký je váš názor na to, že některé celebrity a mladí lidé chtějí emigrovat?

Demokrata poznáte podle toho, že respektuje demokracii i tehdy, pokud přinese i takové plody, které mu nechutnají.

Může budou prezident opravdu rozčeřit politické vody, resp. jsou na místě Nečasovy, či Kalouskovy obavy o pád vlády?

Myslím, že všichni, kdo tak horovali za přímou volbu, budou brzy hořce litovat. A to ne speciálně kvůli Zemanovi, který se už nyní začíná chovat, jako kdybychom žili v prezidentském systému. On by se tak totiž choval každý přímo volený prezident. Přesně před tím jsem varoval už před lety: že přímo zvolený prezident bude cítit silnější mandát než vláda a parlament dohromady a půjde do konfliktu s nimi hlavanehlava. Ještě budou všichni vzpomínat na krotkého, zdrženlivého a konstruktivního Václava Klause.

Také amnestie vyvolala velký rozruch. Někteří podnikatelé, např. Stanislav Bernard si z „Klausovy amnestie“ udělali marketingovou propagaci a to tak, že na svých plagátech má karikaturu, kdy hlava státu zametá problémy pod koberec. Je to podle vás důstojné vůči prezidentovi, nebo si za „zesměšňování“ může Klaus sám?

Je to chytré nadbíhání aktuání většinové náladě. U reklamy pochopitelné. Horší je, že takto nadbíhají i mnozí politici, kteří dobře vědí, že se amnestie týká 32 tisíc případů často zničených lidských osudů prostých lidí, ne patnácti vybraných a mediálně oblíbených. Politici by měli vědět, že podobný signál naše justice potřebovala jako sůl.

O tom, jak pracují média se ale ví dlouho. S tím se muselo počítat. Proč někdo jasně nevysvětlil na začátku exaktně záměr amnestie, aby se předešlo tomuto chaosu jak mezi lidmi, tak nakonec i soudci?

Kdo vysvětlení chce, dávno si ho našel. Třeba v knize, kterou nedávno vydal jako svou první publikaci Institut Václava Kause. Nebo v desítkách odborných veřejně publikovaných textů. Potomci krvelačných diváků veřejných poprav ale žádné vysvětlení nechtějí.

Dnes se ukazuje, že soudci sami pustili vězně, které neměli. Jak se tato neprofesionalita vůbec mohla objevit na tomto místě?

V tak velkém počtu je nějaké promile chybovosti pochopitelné. Méně už chápu ten hrozný spěch, se kterým se začátkem ledna o propouštění rozhodovalo. Nakonec ale dnes dochází na naše slova, která jsme říkali, když nás mlátili po hlavě, že ten a ten lump se dostal ven, a my tvrdili, že na něj se přece amnestie nevztahuje, že ho někdo musel pustit omylem. A vida, je to tak.
Zdroj

Webdesign: Kabris|NET