Žádná vlajka EU neexistuje. Je to jenom grafické sukno a země ho ze sebe sundá
Publikováno 05.02.2013 v kategorii: Rozhovory

Pane Jakle, nebudu se vás ptát na to, jak budete spolu s prezidentem Václavem Klausem a ostatními kolegy odcházet z Hradu, protože se na to ptá každý a já si myslím, že to bude klasicky dveřmi, a jsem si také jist, že na pana prezidenta budeme ještě v dobrém a hlavně dlouho vzpomínat.

Spíše by mne zajímalo, jak vnímáte dnešní evropskou politickou a hospodářskou situaci. Jaká tedy je a jaké jsou před námi perspektivy? Jsou to šťastné zítřky, nebo velké problémy?

Já vám rád odpovím i na tu otázku nevyřčenou, protože bohužel není zdaleka všem jasná. Už před deseti lety bylo jisté, že odejdu s Václavem Klausem. Už v prvním volebním období jsem měl termínovanou smlouvu, mám ji i teď, takže už mnoho let je rozhodnuto, že v KPR končím 7. března. Proto ne úplně dobře chápu rozhodná prohlášení některých prezidentských kandidátů včetně toho vítězného, že by mne ve svém kádru nechtěli. Já jim totiž nikdy nic nenabízel.

Vaše druhá otázka je trochu návodná. Na jednu stranu nedělejme paniku. Objektivně platí, že přes všechny potíže žije evropská společnost v největším blahobytu v dějinách. Ale je třeba dodat, že dějiny neskončily a že tato světlejší období i dříve často končívala velkým krachem. A obrysy příští krize už se zjevují. Socialismus jako systém je neúnosný a musí se zhroutit. Pokud postupně eroduje, lze to přežít bez otřesů, válek, nepokojů, hospodářského rozvratu. Ale pokud je socialismus vnucován s takovou svéhlavostí, jak nám předvádí EU, pak to na poklidný konec éry moc nevypadá. Pokud s tím ovšem včas něco neuděláme.

Je velký rozdíl mezi skutečným stavem a tím, co je nám  prezentováno v České televizi, německých, česky píšících novinách typu Mladá Fronta Dnes, případně bakalonovinami?

    Tady se o pouhém rozdílu nedá mluvit. Jsou to paralelní, na sobě nijak závislé světy. Nebo možná ten mediální je nezávislý na realitě, kdežto realita na světě mediálním závislá být začíná. Mediální svět nám vnucuje agendu, která se skutečným životem nemá nic společného. A my ochotně život opouštíme a začínáme žít onou umělou agendou.

    Dá se médiím vůbec ještě něco věřit, po tom, co předvedla při prezidentské volbě, a i nadále v tomto trendu pokračují?

      Nedá.

      Jaký je váš názor na chuť Bruselu ovlivňovat vysílání národních televizí? Vidíte v tomto nápadu velké nebezpečí?

        Brusel už televize dávno ovlivňuje. Vnucuje celou mediální legislativu včetně kvót a dotací.

        Myslíte si, že usilovná práce na protlačení Karla Schwarzenberga do prezidentského úřadu nějak souvisela s případným pokusem o nabourání takzvaných Benešových dekretů, a tím pádem alespoň o částečnou změnu výsledků druhé světové války?

          Přímo asi ne. To on spíše bezděčně a upřímně vybreptal, jak tuto problematiku autenticky cítí. Ale cizí zájmy proti zájmům našich občanů prosazuje zcela nesporně. Byl jsem třeba na schůzi vlády, kde on jako jediný bojoval za právo zahraničních matek našich bank přeměnit své dcery na pouhé pobočky a vyjmout je tak z působnosti našeho bankovního dohledu. To by byl atentát na českého střadatele. A jemu to vůbec není divné.

          Nemáte obavu, že tatáž média mohou i v budoucnu takto zafungovat a že to může být stejně nebezpečné?

            Ta to přece dělají kontinuálně. Dýcháte je jako vzduch.

            Je možné spekulovat, že tyto noviny, které se v kampani takto profilovaly, byly koupeny německými majiteli mimo jiné právě pro tyto příležitosti a české novináře nikdo nemusí uplácet, protože berou jednoduše mzdu?

              Tak to úplně není. Jsou horší věci, než vlastnictví médií.  Pokud by totiž jejich hlavním příjem byla inzerce a prodej, pak to samo o sobě staví limity vší nekorektnosti nejlépe ze všeho. Ale v momentě, kdy média si je možno koupit včetně jejich obsahu zájmovými skupinami, je už jedno, kdo je vlastní. Kdo platí, ten poroučí, média mu jen prodávají svůj vliv.

              Nemáte pocit, že výrok Karla Schwarzenberga o Benešových dekretech, prezidentu Benešovi a Haagu nebyla jenom řečnická neobratnost? Podle mě to byl jasný vzkaz, co by se dělo po jeho případném zvolení. Nikdo by si moc nemohl stěžovat, protože to již bylo řečeno v kampani. Jak to vidíte vy?

                Já bych na tom nic tak rafinovaného neviděl. Prostě se jen neopatrně odkopal.

                Nyní se vrátím na začátek našeho rozhovoru. Jak dlouho je podle vás možné beztrestně tisknout peníze, pumpovat je do černých euroděr, vše natírat na růžovo a ty, kteří jsou normální a proti tomu brojí, označovat za extremisty?

                  Jde o to, co myslíte tím případným trestem. Základní obecné zákonitosti zákony platí vždy. A tedy platí i to, že ekonomické principy si vždy najdou místo a nakonec protečou jakýmkoli náspem sociálních inženýrů.

                  Co říkáte na vyvěšení vlajky Evropské unie na Hradě za přítomnosti maoisty a jednoho ze strůjců evropské katastrofy Barossa? Nepřijde vám to hodně nepřístojné? A přežije v této věci jinak naprosto bezvýznamný Lubomír Zaorálek, kdyby ho k tomuto aktu prezident Zeman nepozval?

                    Pan Zaorálek mi je v tomto smyslu úplně lhostejný. A s tou vlajkou: to přece není vlajka, ale grafické sukno. Můžou tím zabalit celou zem, ona to jednou ze sebe sundá.

                    Petr Sedláček

                    Zdroj

                    Webdesign: Kabris|NET