Hradní Jakl: Pomlouvání Klause mělo scénář už od léta. Přišlo by i bez amnestie
Publikováno 26.02.2013 v kategorii: Rozhovory

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Novoroční amnestie prezidenta Klause je pouze záminkou, jak zaútočit na politického oponenta. Pro ParlamentníListy.cz to říká jeho tajemník a ředitel Politického odboru KPR Ladislav Jakl. Ten také prozradil, čemu se bude po odchodu z Hradu věnovat a zkritizoval TOP 09, kterou vnímá jen jako prostředek pro prosazování určitých zájmů.

Autor: Hans Štembera

Co obvykle děláte o půlnoci ze soboty na neděli?

Minulou sobotu jsem o půlnoci seděl v jedné chebské hospodě. Tuto sobotu budu o půlnoci vybírat na internetu příští byt. Příští sobotu o půlnoci budu mít s kapelou koncert ve Strakonicích.

Zbývá-li vám volný čas, je kromě pivní teorie a praxe ještě něco, čemu ho rád věnujete?

Ve chvilkách masochismu pročítání internetových zpravodajství a komentářů.

Ve čtvrtek 7. března spolu s prezidentem Václavem Klausem končíte na Hradě. Víte už, co budete dělat dál?

Určitě se budu podílet na ustavení Institutu Václava Klause. Měl bych v něm vést centrum sociálních studií. Ale zcela jistě budu dělat i další věci. A především muziku a něco souvisejícího s pivem.

Sdílíte názor prezidenta Klause, že v prezidentské volbě zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí?

Já jsem to nazval tak, že volič porazil média.

Přestože od vyhlášení amnestie uplynuly už téměř dva měsíce, patří stále mezi hlavní mediální a politická témata. Můžete tyto politické a mediální souvislosti za tu dobu obecněji okomentovat?

Snaha dehonestovat Václava Klause v závěru volebního období měla svůj scénář už od loňského léta a ten se od podzimu naplňoval. Amnestie k němu dodala skvělou munici, ale i bez ní by ten mediální ryk nebyl o moc jiný.

Zvlášť bych se zeptal na záměr skupiny senátorů podat na Václava Klause žalobu pro velezradu. Jaké důvody za tím, kromě populismu, mohou být? A jaký výsledek byste vy osobně za současného složení Ústavního soudu očekával?

Je to evidentně pouze způsob, jak účtovat s politickým oponentem. Svědčí o tom minimálně tři indicie. První je, že podle vyjádření některých iniciátorů byl nejdřív záměr žalovat prezidenta a pak se teprve hledalo, co by mohlo posloužit jako záminka. Druhou je vyjádření jedné ze senátorek, že žalobu je dobré podat kvůli vyjasnění prezidentových kompetencí. Co bychom si asi mysleli o zemi, kde zákonodárci žalují vlastního prezidenta, aby zjistili, jaké že to má vlastně má kompetence. A třetí je, že nikdo z dnes ryčících žalovatelů nebyl slyšet, když před 15 lety prezident Havel zastavil ne 300 případů, ale 15 tisíc případů. A výsledek? To je předčasné, kdoví, jestli žaloba bude vůbec podána. Možná jen hora porodí myš.

Mnoho rozporuplných reakcí vzbudila slova premiéra Nečase v Bavorsku ohledně odsunu sudetských Němců. Co si myslíte o samotném Nečasově vystoupení?

Pochybuji, že k něčemu takovému měl mandát.

Přestože Karel Schwarzenberg volby prohrál, podle několika průzkumů se zdá, že podpora TOP 09 roste. Naopak ODS stále víc a víc upadá. Nemůže se stát, že TOP 09 v budoucnu nahradí ODS jako lídra pravice (jakkoli je výraz pravice v tomto případě neadekvátní)?

TOP 09 je neexistující strana s neexistujícím programem a filosofií. Je to nástroj z uspokojení zájmových skupin kolem pana Kalouska kombinovaný s fanklubem marketingového produktu zvaného Karel. Už nikdo nevidí, že jde o seskupení včerejších lidovců doplněné o několik politických turistů a kariéristů. Takto založená strana nemůže přežít moment, pro který byla stvořena na jedno použití: moment konzumace vytyčeného cíle v podobě uspokojení některých zájmů.

Může se podle vás situace do voleb 2014 změnit natolik, aby nás nečekala vláda levice? Bojíte se vývoje?

V souvislosti s volbami člověk nemá používat slova jako strach. Takový vývoj si nepřeji, ale je podle mne nevyhnutelný. Lidé dají přednost před tvorbou hodnot přerozdělování hodnot.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET