Jakl o 11. září na otázky mladého studenta
Publikováno 07.03.2013 v kategorii: Rozhovory

Nejprve bych se Vás chtěl zeptat, jak jste vnímal tuto událost v den, kdy se stala?

Velmi osobně. Jen několik měsíců před tragédií jsem se procházel ulicemi v bezprostřední blízkosti WTO a dokonce i na střeše jedné z těch dvou věží. Okamžitě po zachycení zprávy o nárazu letadla do prvního z nich jsem si pustil televizi s tak jsem viděl v živém přenosu i druhý náraz. Když pak věže padaly, vykřikl jsem jen: vždyť tam jsou lidé! Živě jsem si vybavoval místa, kam to vše padá: obchody, restaurace, místa setkávání…

Věříte obecně mediím, nebo si informace ověřujete i z jiných dostupných zdrojů. Jaká jsou podle Vás nejdůvěryhodnější média v ČR?

Ne, médiím nevěřím téměř nic. Žádným. Jistěže si snažím vše si ověřovat i jinde. To však není vždy možné ani nutné. Často zbývá i postačí uvědomit si u každé informace: proč mi to říkají, proč nyní, proč zrovna takto? Už tím se člověk chrání od prvoplánového naskakování na manipulace.

Jak se stavíte k oficiální verzi výkladu událostí z 11. září? Věříte konspirační teorii?

Nenabíhám na žádné sofistikované konstrukce konspiračních teorií. Zároveň si ale nedělám iluze, že nám zodpovědná místa a média říkají všechno a popravdě. A i kdybych kdy takové iluze měl, ztratil bych je ihned poté, co byla na základě oficiálního výkladu okolností té katastrofy přijata velmi sporná opatření, pro která byl útok z 11/9 jen vhodnou záminkou.

Jaký je Váš názor na válku proti terorismu a schvalujete nasazení armády ČR v zahraničních misích?

Proti terorismu nelze vést válku. Už to je jen propagandistická lež. Proti terorismu se lze chránit dodržováním bezpečnostních pravidel a důsledným postihem pachatelů. Nikdy se neuchráníte zcela, jako není nikdy možné totálně vymýtit obecnou kriminalitu. Terorismus bohužel vzbudil za aktivní práce médií takové nálady veřejnosti, které usnadnily podporu jinak velmi sporným zahraničním vojenským akcím. Celá léta se válčí pod záminkou postihu terorismu v Iráku, který s terorismem neměl nic společného. Válčí se bez výsledku léta proti afghánskému Talibanu, jehož souvislost s terorem není o nic větší než u režimů, se kterými Západ běžně spolupracuje. Nasazení naší armády v těchto misích neodpovídá našim zájmům a já je neschvaluji. Jediným jejich důsledkem snad je, že si mocní cení naší podpory a snad ji někdy vrátí, až budeme potřebovat. Ale kdoví..

Souhlasíte s uzavřením věznice na americké základně Guantanámo na Kubě?

To je čistě vnitropolitické americké téma. Je to jejich území. Rozumím i režimu nakládání s podezřelými z terorismu mimo vlastní území a civilní jurisdikci. Ale mám obavu, jestli tyto metody neslouží i k postihu spíše zájmových oponentů než potenciálních teroristů.

Jaký je Váš názor na útok na Pentagon, který se také udál 11. září, a na zřícení budovy č.3 do které nenarazilo žádné z letadel?

Vím, že kolem toho je sporných momentů mnoho. Asi myslíte budovu č. 7. Její pád vypadá naprosto nepochopitelně. Ale stejně jako nevěřím mnoha oficiálním teoriím, nejsem příliš ochoten snadno naskakovat ani na promyšlené alternativní scénáře.

Jste autor knihy „11. září – 10 let poté“. Mohl byste prosím stručně popsat co je obsahem této knihy?

Spíše jeden ze spoluautorů. Těsně po 11. září 2001 uspořádalo Centrum pro politiku a ekonomiku seminář právě o dopadu této tragédie na naše myšlení a politiku. Tehdy jsme se potýkali s vlnou latentního souhlasu s terorem zejména od těch, kterým leží v žaludku normální kapitalismus. O deset let později centrum uspořádalo seminář na odobné téma, či spíše, jak jsme se z tehdejších událostí poučili. A vámi zmíněná kniha je sborníkem textů z onoho semináře. Já jsem tam v zásadě řekl, že jsem se nepoučili, ale naopak svobodu poztráceli. Kritizoval jsem i známý Patriot Act a další svobodu omezující opatření, přijatá pod záminkou prevence teoru.

V této knize jste vyjádřil obavy o civilizaci po 11. září. Můžete to, prosím, okomentovat?

Asi je lepší si to přečíst. Ale v zásadě jde o to, že terorismus je politicky a mediálně zneužíván k nastolení nálad, které umožnují, aby prošly další a další regulace naší svobody, aby prošly další a další kroky posilující státní moc.

V jakém světle vidíte americkou vládu za G. W. Bushe?

V mnohem příznivějším, než jaké na něj vrhá mediální mainstream. Ale výjimkou je právě jeho přílišní ochota k intervencionismu.

Změnila se podle Vás nějak vláda USA v zahraniční politice po vstupu Baracka Obamy do prezidentské funkce? Jestli ano, tak k horšímu, nebo k lepšímu?

Změnila. K horšímu.

Jakou úlohu v celé události podle Vás má Usáma Bin Ladin? Myslíte si, že byl opravdu zavražděn americkými jednotkami v roce 2011?

To asi byl, ale nějak pořád nevím proč. Dávno nic neřídil a byl jen duchovním symbolem. Byl to starý pán se slabou ochrankou. Mohla ho zatknout policejní hlídka a normálné ho předvést, obvinit a usvědčit. Toho se asi někdo bál.

Zdraví

L. Jakl

Ještě jednou Vám mockrát děkuji za odpověd. S přáním hezkého dne. P .H .

Webdesign: Kabris|NET