Je čas z EU odejít. Chystám referendum
Publikováno 25.03.2013 v kategorii: Rozhovory

Se spolupracovníkem bývalého prezidenta Ladislavem Jaklem o Institutu Václava Klause a o potřebě odejít z EU.

Co děláte a plánujete dělat v postprezidentském období? Jaký je Váš úkol v Institutu Václava Klause? Jak vypadá nebo spíše bude vypadat, protože předpokládám, že se zatím vše teprve rozbíhá, Váš běžný pracovní den?

V těchto chvílích trávím pracovní dny hlavně nadáváním na to, že si musím zvykat na novou techniku, se kterou to neumím. V Institutu se snažíme již něco obsahového produkovat, ale nejvíce se zatím zabýváme těmi úplně nepraktičtějšími věcmi, abychom to pracoviště vůbec oživili.

Bývalý prezidentův mluvčí Radim Ochvat si po náročné službě na Hradě jel odpočinout do Austrálie. Jak odpočíváte nebo plánujete odpočívat Vy? Vzal jste si nějakou dovolenou, nebo pokračujete v nových podmínkách bez zastávky?

Odpočíval jsem čtyři dny a moc mi to prospělo. K nějakému většímu odpočinku se ale snad ještě dostanu. Dost času mi také zabere shánění nového bydlení.

Petr Hájek, který s Vámi a s panem prezidentem bude v IVK také, rozjíždí novou mediální aktivitu, „kontrarevoluční magazín“ Protiproud. Chystáte i Vy kromě svého působení v IVK ještě něco dalšího? Nebo bude více času na kapelu či pivně-degustační aktivity?

Chystám referendum za vystoupení České republiky z Evropské unie. A myslím to vážně.

Je pravda, že jste na posledním vystoupení Hovorů na pravici obhajoval myšlenku referenda o vystoupení ČR z EU. Můžete ve stručnosti shrnout pro ty, kteří přednášku neslyšeli, proč jste přívržencem takového referenda a jak z této otázky učinit skutečné politické téma, o kterém by se vážně uvažovalo i v mainstreamových stranách?

Proč? Protože je to po vývoji z posledních let podle mého přesvědčení jediná cesta ke svobodě, k suverenitě a k rehabilitaci politiky. EU není reformovatelná. Je čas odejít. Na otázku „jak“ zatím neodpovím. Ještě by mi bruselofilové koukali do karet.

Neuvažoval jste ani na chvíli, že byste třeba už s panem prezidentem nepokračoval? Bylo to, že s ním půjdete do Institutu, už od počátku jasné?

Určitě uvažoval, mockrát. Teď je ale třeba Institut rozjet. Pak se uvidí.

Co by měl Institut Václava Klause do budoucna dělat? Jaké aktivity bude vyvíjet?

Vlastně bude dělat totéž, na co jsme byli všichni zvyklí u Václava Klause. Bude žít veřejným životem a aktivně promlouvat do politického dění.

Co se stane s Centrem pro ekonomiku a politiku – přesunulo se pod IVK?

Zatím úplně ne, ale ten přesun již probíhá.

Převezme také pořádání pravidelných přednášek, které známe z CEPu?

Ano, s tím počítáme.

Jaká bude první veřejná akce Institutu?

Vydání nové knihy pana prezidenta, ve které jsou shrnuty všechny jeho projevy k 28. říjnu. Kniha bude poprvé prezentována na půdě Institutu 26. března.

Kolik bude mít IVK zaměstnanců a kdo bude působit jako jeho mluvčí nebo tajemník prezidenta či jak se ta funkce bude jmenovat?

Zaměstnanců bude jen několik, spíše se počítá s externími spolupracovníky. Mluvčího nebo tajemníka asi nebude třeba.

Po čem se Vám bude po onom desetiletém úřadování na Hradě stýskat?

Po výhledu z okna. Ten je z Pražského hradu nejkrásnější na světě.

Na Hovorech na pravici také předseda Akce D.O.S.T. Michal Semín naznačil, že kdyby se Suverenita a Svobodní uměli dohodnout,prezident Václav Klaus by k tomu nezůstal netečný. Co si o takové spolupráci myslí prezidentův nejbližší spolupracovník?

Nejsem přítelem podobného slučování, to by jen rozostřilo politické vymezení obou subjektů. Jsem ale pro vážnou spolupráci na důležitých věcech, především na onom referendu.

Deník Právo také spekuluje, že by se prezident mohl ucházet o voličskou přízeň ve volbách do Evropského parlamentu…

Nenechám si vnucovat témata od denního tisku. Ať si o tom spekulují, když je to baví.

Myslel jsem, že do Bruselu odcházejí v drtivě většině jen vysloužilí politici, kteří už doma nemají co říci (čest výjimkám). Není místo Václava Klause spíše doma než v europarlamentu, který ostatně tak často kritizoval a který je ve své podstatě i nedůležitý, protože nejde o skutečné centrum moci?

Můj osobní názor je, že do europarlamentu může jít leda masochista.

Uvažujete i Vy o nějakém politickém angažmá ve straně, která Vám je blízká?

Nic takového nevylučuji, ale zatím mám jiné starosti.

Děkuji za odpovědi.

Webdesign: Kabris|NET