Česká pozice: Babiščino údolí
Publikováno 12.04.2013 v kategorii: Hrubá záplata

Server Česká pozice pohrdá všemi základními pravidly novinářské etiky a profesionality. Může si to dovolit. Prestiž u čtenářů jejich šéfredaktora vůbec nezajímá, za to placen není. Je placen řepkovým baronem Babišem za to, že vede jeho zájmovou agendu a na objednávku diskredituje lidi, kteří mají na tuto agendu odlišné názory.

Ištván Lékó se tím netají a přiznal mi to i v SMS. Nemá s tím žádný morální problém, protože podle něj jiní lidé prý také užívají nečestné metody, tak proč by je nemohl užívat on a jeho Česká pozice. Nu, dobrá. Pak je ale namístě, aby se o tom vědělo.

Česká pozice se například se zvýšenou láskou a péčí věnuje mé osobě. Její redaktor Petr Matějček píše už několik měsíců o útoku, který proti mně vede místopředseda pirátské strany Jakub Michálek. Matějček nereferuje o tomto sporu jako novinář. S Michálkem má úzké osobní vazby a spor trvale interpretuje pouze z pozic jedné strany sporu, tedy pana Michálka. A přitom klidně lže, pomlouvá, škodí. Je to jeho práce. Naposled třeba lživě napsal, že prý se ukrývám před úředníky Úřadu pro ochranu osobních údajů. Článek nazval posměšně „Láďo, neschovávej se.“ Cílem textu není objektivně seznámit čtenáře s podstatou sporu, ale pouze vykreslit mou osobu čtenářům jako zlého a špatného člověka. Prostě mi ublížit.

Protože nešlo o první případ, napsal jsem panu šéfredaktorovi a ptám se ho, jestli mu je jedno, že jeho novinář evidentně spolupracuje s jednou stranou sporu na poškození druhé strany sporu, nebo jestli je to úkol, za který berou peníze od Babiše. Ve své odpovědi Lékó přiznal to druhé. Ale nevidí v tom problém, protože kdysi prý nějací lidé kolem Václava Klause chtěli po Babišovi peníze za podpis zákona.

Lékó mi doslova napsal: „To vis, ted vam babisovy peníze vadi, ale kdz kluci kolem vk chteli po nem 1 mio eur za podpis zákona, tak to bylo ok. Co? A dej už mi pokoj!“ No, nevím, od čeho mu mám dát pokoj. Já po něm nikdy nic nechtěl, zato on mě obtěžoval svými dotazy minimálně 15 let.

Milý Ištváne, pokud by nějací kluci „kolem“ Václava Klause chtěli po Babišovi peníze za podpis zákona, tak by to pro mne osobně O. K. určitě nebylo. Pokud by to ovšem byla pravda. Ale pokud by to pravda byla, jistě by s tím Babiš a jeho mluvčí pro špinavou práci Lékó už dávno vystartovali. Stejně tak pro mne O. K. nebylo, když se Babiš snažil odradit předsedu Svobodných Petra Macha od kritiky zákona navyšujícího povinný podíl biopaliv v pohonných hmotách svazkem bankovek nabízených jako sponzorský příspěvek jeho straně. Na to totiž svědectví je. Stejně tak pro mne O. K. nebylo, když poprvé v dějinách demokracie zasedl pouhý jeden den před volbami už rozpuštěný český parlament, aby přehlasoval prezidentské veto zákona o biopalivech. Kdo na tom zákoně vydělal? A kolik takové svolání schůze stálo? Nechtěla by to zjistit Česká pozice? Ta má přece ty pravé kontakty.

Hnusné na tom není jen šíření pomluv o penězích za podpis zákona, ale ten cynický Lékův alibismus ve stylu: my můžeme nespravedlivě a záludně odrovnat kohokoli, protože vy jste také pěkní ptáčci. Ale vyprávějte to někomu, jako je Lékó, který mě už před lety zásoboval esemeskami o údajném prodeji milostí a jak mi o tom vše zjistí. A pak kde nic tu nic.

Smíříme se s tím, že si mediální prostor rozparcelují vlivné finanční skupiny, aby se tím staly ještě vlivnějšími? Nebo se už ozveme? I s rizikem, že se nám budou mstít?

(psáno pro Protiproud)

L. J.

Webdesign: Kabris|NET