Odpověď Ladislava Jakla na dopis Tomáše Rotbauera
Publikováno 17.04.2013 v kategorii: Jakl Leaks

V Praze dne 16. dubna 2013

Vážený pane Rotbauere,

z úřadu prezidenta republiky nám předali Váš dopis panu exprezidentovi Václavu Klausovi, k němuž na protest proti vyhlášené amnestii přikládáte medaili, kterou jste obdržel za zadržení pachatelů trestné činnosti.

Amnestie je sporným aktem vždy. Vždy totiž (a jinak to být u amnestie nemůže) odpouští tresty některým viníkům. Proto také byla vyhlášena až 15 let od té poslední. Amnestie však je legální nástroj, obsažený v našem ústavním pořádku, a tam obsažený je proto, aby se někdy použil. Prominutí a odpuštění totiž k naší civilizaci patří stejně jako právo a spravedlnost.

Prezident Klaus svou amnestií prominul jen velmi drobné tresty, za které se v mnoha jiných zemích do vězení ani nechodí. Jestliže tyto drobné tresty obdrželi pachatelé, kteří si ve Vašich očích zasloužili trest vyšší, není to problém amnestie, ale našeho trestního práva a justiční praxe. Všichni tito lidé by byli stejně propuštěni o několik týdnů či měsíců později.

Propuštění těchto osob rozhodně nebylo znevážením práce policistů. Díky policistům byl vynesen výrok o vině a dotyční dobře vědí, co je čeká, pokud se nepoučí. Že se nějaké procento nepoučí, to je prostě nevyhnutelný fakt při tak velkém počtu lidí.

Pokud Vám – patrně pod vlivem neobjektivních médií – vadí aboliční část amnestie, pak vězte, že šlo výhradně o případy, kde již nejspíš nebyla žádná naděje na nalezení spravedlnosti. V mnohých zemích se na člověka, kterému vyšetřovatelé a soudci nedokázali prokázat vinu, musí pohlížet jako na nevinného. Zde šlo o případy vlekoucí se třeba půl generace. Za nimi stojí stovky zničených osudů lidí, kterým nikdo nikdy vinu neprokázal a neprokázal by jim ji podle všeho ani nikdy v budoucnu. Buď jejich vina byla sporná, nebo justice neodvedla svou práci. I v tomto případě je úvaha, zda je pro stát účelné tyto kauzy dále vést, velmi oprávněná.

Svou medaili jste nedostal jako nějaký osobní dárek. Je to ocenění od naší společnosti. Proto se nemá vracet, jako vracejí zhrzení milenci dopisy své bývalé milé. I politici mají různé názory a vydávají různá rozhodnutí, která se někomu líbí, někomu ne. I amnestii bylo možné vyhlásit jinak, jindy nebo vůbec ne. To ale neznamená, že zvolené rozhodnutí je nepřijatelné a jiné je jediné správné. To bychom nemuseli volit, kdyby všichni ústavní činitelé museli vydávat jen jedno závazné rozhodnutí a nemohli by sami zvážit různé varianty.

Medaili Vám pan Václav Klaus vrací zpět, protože si ji zasloužíte. Na politické gesto ovšem máte právo. A nejspíš se Vám za něj dostane i přiměřené pozornosti těch médií, která kampaň kolem amnestie vyvolala.

Ladislav Jakl

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET