Jakl pro VIPosobnosti.eu: ODS nechápe, že Rusnokova vláda je šancí pro ni a nebezpečím pro socialisty
Publikováno 09.07.2013 v kategorii: Rozhovory

Designovaný premiér Jiří Rusnok v těchto dnech sestavuje novou vládu, které vzniká za úplně jiných okolností, než vlády předchozí. Očekává se, že ve sněmovně nedostane potřebnou podporu. Podle jakých pravidel se teď bude hrát na politickém poli, jaká jsou nejlepší řešení, pomůže eventuelně Rusnokova vláda ke vkříšení ODS a kam směřuje současná politická situace podle Ladislava Jakla?

Vy jste na jaře pro i-magazín VIPosobnosti.eu již varoval, že: „Všichni, kdo tak horovali za přímou volbu, budou brzy hořce litovat“. Co jste řekl, se stalo. Všechny strany teď vše svádí na Ústavu, ale právě ony „odhlasovaly“ přímé volby prezidenta, čímž Zemanovi politicky nahrály… Jaký je váš názor na řešení této poněkud prekérní situace?

Nutno dodat, že jsem to říkal nejen ještě před současnou krizí a aktuálními Zemanovými kroky, ale už před zavedením přímé volby. Ano, stalo se to a stát se to muselo. Protože přímá volba zásadně zasáhla do dosavadní rovnováhy ústavních institucí. To už neplatí. Nemá cenu nad tím plakat ani vykřikovat cosi o další změně ústavy ve smyslu okleštění prezidentských pravomocí. To by bylo opět velmi konjunkturální a přineslo by to zase jiné nezamýšlené důsledky.

Hlavně se to ale při současné konstelaci sil v parlamentu nemůže podařit. Je třeba hrát s kartami, které jsou na stole. A s pravidly, které právě platí. A řešení? Není žádné obecně správné řešení. Každé řešení někomu vyhovuje více, někomu méně. Možná by se měli někteří hráči zamyslet nad tím, co je pro ně vlastně výhodné. Bylo by pro ODS výhodné, kdyby si vynutila ještě rok agónie této koalice? Podle mne by se v takovém případě za rok ani nemusela dostat do sněmovny. Případná roční Rusnokova vláda by mohla ODS pomoci najít sama sebe. Pokud ovšem ještě je co hledat.

Víte, jak by tuto situaci řešil exprezident Václav Klaus?

O tom nemá cenu spekulovat. Václav Klaus byl nepřímo volený prezident. Proto vždy respektoval, že jeho legitimita vzešla z parlamentu. A proto vždy respektoval rozložení sil ve sněmovně, jako odraz vůle voličů. Nyní jsou odrazy vůle voličů dva a Zeman má právo respektovat mandát, který od voličů dostal on.

Sněmovna má možnost ještě tuto situaci zvrátit, ale je naprosto nejednotná, čehož nynější prezident využívá. Jaký bude podle vás další osud sněmovny?

Ale tak je to vždy. Dříve zase nejednotnosti sněmovny využíval Ústavní soud. Sněmovna podle mne nejednotnou zůstane. A proto asi překlepe ten celý zbývající rok.

Kam, podle vás, směřuje současná politická situace?

Až do posledních dnů se to zdálo být jasné. Že směřuje k jednobarevné vládě socialistů tolerované komunisty. Pokud ale Rusnokova vláda vydrží celý rok, může to otevřít úplně jiné pohyby a možnosti na politické scéně.

Které máte na mysli?

To teď nechci věštit. Uvidíme, kdo se té příležitosti chopí. Ale v každém případě by to nějaká příležitost byla, zatímco při setrvání dosavadní koalice by to bylo předem jasné.

Pokud ztratí bývalý ministr financí Kalousek a kníže Schwarzenberg vliv, má ještě v budoucnu TOP 09 šanci na úspěch?

Ne. Protože to nikdy nebyla strana postavená na nějaké myšlence, ale jen projekt na jedno použití.

Stále se hledají nové, či staronové tváře, osobnosti, které zachrání-spasí současnou politicko-ekonomickou situaci. Není toto ale problém celosvětový, ve kterém najít řešení, recept na jasná pravidla je téměř nemožné?

O tváře nejde. Jde o návrat k politickým tématům. Ta u nás zmizela pod dekou nepolitického pokřiku o rozkrádání, o boji s korupcí, o záchraně planety a o jednotné Evropě.

ODS se nachází v nejhorší situaci své existence. Chybí jim marketing, správná strategie, výrazné osobnosti. Myslíte, že pomalu dožije z podstaty nebo má ještě podle vás šanci na nějaký restart? Pokud ano, v čem a kdy by se mohly výsledky projevit?

Marketing, strategie i osobnosti, to vše je druhotné. To je jen obal. K čemu obal, když chybí obsah. Obsahem může být jen důsledná politika hájící zájem člověka proti státní mašinérii. Jestli má ODS na práci něco jiného, pak je tu zbytečná.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET