Jaklova Folimanka Blues slaví 20 let
Publikováno 26.07.2013 v kategorii: Hudba, Ozvěna

Praha – Všichni příznivci bigbítu jsou zváni 14. 9. 2013 do Paláce Akropolis, kde v 18:30 začne narozeninový koncert kapely Folimanka Blues. Přestože kapelu postihlo během jejího působení několik tragédií a z původního složení zůstal naživu jen zakladatel kapely, dokázala se vždy vrátit a letos oslaví dvacáté narozeniny.

Ladislav Jakl a jeho skupina Folimanka Blues
FOTO: Folimanka

Folimanka blues odehrála stovky koncertů po celé republice, vystupovala i na Slovensku, v Polsku, Rakousku, Německu a v USA a vydala 4 alba, z nichž poslední je Krajina po bitvě z roku 2011. Folimanka Blues hraje dramatické písně o životě s ženami a bez nich, ale také „vypalovačky“ o pivu a hospodách.

Kapela vznikla v roce 1993 a jde o „odvázaný bigbít i pořádné drama s kusem historie. Folimanka blues je kapela velkých vášní i velké srandy, kapela, která voní slzami a smrdí potem,“ uvádí Ladislav Jakl, frontman kapely. Kapelu v průběhu jejího trvání opustili čtyři členové, v roce 2005 zemřel Zdeněk Cimmerman, v roce 2006 odešel hrát věčné nebeské jam-session Ríša Kříž, v roce 2011 se za ním vydal pianista Robby Černý a jako poslední zemřel loni v prosinci Honza Chalupský. „Jako kapelu nás potkalo velké neštěstí, ale protože bigbít musí žít, pokračujeme dál a letos chceme ukázat nový směr naší kapely, protože Ríša Kříž, Zdeněk Cimmerman, Robby Černý a Honza Chalupský určitě shora kontrolujou, jestli se ti dole neflákaj,“ dodává kapelník.

Folimanka Blues zahajuje narozeninovým koncertem v Paláci Akropolis novou etapu svého života v mezinárodním složení: Benny Stopař Beníšek (p), Eugen Pál Baláž (g), Hadži Hrkal (bg), Mirek Lahoda (dr.) a L. Jakl (voc., g).

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET