Jaklova Folimanka Blues oslavila 20 let
Publikováno 18.09.2013 v kategorii: Hudba, Ozvěna

Jaklova Folimanka Blues oslavila 20 letSkupina Folimanka Blues včera v Paláci Akropolis oslavila svoje 20. narozeniny. I přes nachlazení a zlomenou nohu frontmana kapely, Ladislava Jakla, se koncert nadmíru vydařil.

Folimanka Blues
15.září 2013 – 19:27
Kapele přišlo popřát i několik hostů, například Pepa Botek, který v kapele v minulosti působil jako baskytarista, si s kapelou po dvanácti letech zahrál dvě písně, několik klasických písní zazpíval chlapecký sbor z Hradce Králové a nejvíc pozornosti si vysloužil soubor paní Jarmily Černé (maminky předloni zemřelého pianisty Robbyho), který je neoficiálně znám jako Bábiny di Praga. Všem členkám souboru je přes osmdesát let.

Folimanka Blues, kterou během jejího působení postihlo několik tragédií, a z původního složení zůstal naživu jen zakladatel kapely, se dokázala vždy vrátit a včerejším narozeninovým koncertem zahájila novou etapu svého života, a to v mezinárodním složení: Benny Stopař Beníšek (p), Eugen Pál Baláž (g), Hadži Hrkal (bg), Mirek Lahoda (dr.) a L. Jakl (voc., g).


Ladislav Jakl, frontman kapely

Folimanka blues odehrála stovky koncertů po celé republice, vystupovala i na Slovensku, v Polsku, Rakousku, Německu a v USA a vydala 4 alba, z nichž poslední je Krajina po bitvě z roku 2011. Folimanka Blues hraje dramatické písně o životě s ženami a bez nich, ale také „vypalovačky“ o pivu a hospodách.

Kapela vznikla v roce 1993 a jde o „odvázaný bigbít i pořádné drama s kusem historie. Folimanka blues je kapela velkých vášní i velké srandy, kapela, která voní slzami a smrdí potem,“ uvádí Ladislav Jakl, frontman kapely. Kapelu v průběhu jejího trvání opustili čtyři členové, v roce 2005 zemřel Zdeněk Cimmerman, v roce 2006 odešel hrát věčné nebeské jam-session Ríša Kříž, v roce 2011 se za ním vydal pianista Robby Černý a jako poslední zemřel loni v prosinci Honza Chalupský. „Jako kapelu nás potkalo velké neštěstí, ale protože bigbít musí žít, pokračujeme dál a letos chceme ukázat nový směr naší kapely, protože Ríša Kříž, Zdeněk Cimmerman, Robby Černý a Honza Chalupský určitě shora kontrolujou, jestli se ti dole neflákaj,“ dodává kapelník.

(red,tm,foto:jirivomacka zdroj)

Webdesign: Kabris|NET