Ladislav Jakl: Proti tomu, co nyní nastává, byly poslední měsíce spořádaným skautským táborem
Publikováno 30.10.2013 v kategorii: Rozhovory

Několik let strávil na Hradě bývalý tajemník Ladislav Jakl u nekonečných porad kolem volebních vyjednávání. Dnes je rád, že se již tomuto tématu nemusí aktivně věnovat. Podle Jakla voliči opakovaně skáčou stranám na špek a o předčasných volbách se hovoří předčasně, říká v rozhovoru pro magazín VIPosobnosti.eu odborník na politická vyjednávání a žurnalistiku, Ladislav Jakl.

Jak hodnotíte, pane Jakle, výsledek voleb?

Zaprvé jsem celý šťastný, že už nejsem na Hradě a nemusím trávit příští dny a noci poradami kolem povolebních vyjednávání. A za další, myslím, že nejen já, ale i celá voličská veřejnost si teď užije smutný pohled na to, jak ti, co s takovou chutí bořili, teď budou předvádět, jak umějí stavět. Podle mne vládu hned tak nesestaví. A zdaleka ne pouze kvůli dění v sociální demokracii.

Holt volič uvidí, jak si jeho vysnění favorité vylámou zuby, a on zas začne nadávat jim. Za sebe jsem ale moc rád, že i přes ohromnou mediální protekci se nedostali do sněmovny zelení extremisté. Ti by nejraději vyhubili zbytek lidstva, aby měli planetu sami pro sebe. A také jsem mimořádně spokojen s historickým úspěchem Svobodných. Jejich existenci občanům Česká televize a Babišovy deníky zatajili, přesto Svobodní získali třikrát víc hlasů než minule. A Babiš? Ten voličům ukázal, jak snadno si lze koupit jejich hlasy. A tím i podíl na moci.

Není to také signál pro ČSSD a ODS? Voliči už nechtějí tyto politiky-teoretiky, ale hledají osobnost, která jim jasně ukáže směr a dovede je k nějakému pomyslnému cíli?

Že hledají? Ale kdepak. Kdo hledá, ten neskáče ve volbách opakovaně na špek těm, co říkají: volte nás, vymeteme tu sebranku a nastane ráj. Tyhle hrozné hlouposti český volič opakovaně zbaští i s navijákem.

Hovoří se o dalších volbách na jaře. Co se podle vás bude odehrávat v příštích týdnech a měsících?

To se asi hovoří předčasně. Touha po moci nakonec možná k nějakému kompromisu povede. A i když nepovede, tak na jaře nové volby určitě nebudou. Tak rychlé volby by také vyžadovaly domluvu na politické scéně a ta asi nehrozí. Spíš nás čeká několik měsíců zmítání se ve zmatcích, rozpočtové provizorium, dočasná vláda bez mandátu a tak. Ale volič to asi takhle chce, tak ať to má.

Okamurův Úsvit dostal překvapivě mnoho hlasů. Myslím, že se jedná o frustraci občanů z demokracie zastupitelské. I přímá demokracie má však svá úskalí. Jaký je váš názor, přivítal byste větší podíl občanů na tvorbě důležitých zákonů?

Podíl občanů na tvorbě zákonů je blbost. Kdo někdy psal zákon, ten to ví. Volič by měl mít spíš nástroje k tomu, aby některé zákony zablokoval. A co se týče Okamury, voliči ho nevolili kvůli řečem o přímé demokracii. Tomu stejně většina lidí nerozumí. Volili ho kvůli rázným slovům a jednoduchým řešením.

Politiky odvolat, zavřít, zvolit nové, ty pak odvolat, zavřít a tak dál dokola. Hm, tak ať se teď ukáže se svým „koncem bordelu“. Protože proti tomu, co nyní nastává, byly poslední měsíce spořádaným skautským táborem.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET