Jakl: Vývoj svobodného nestátního vysílání se zastavil v roce 1993
Publikováno 18.11.2014 v kategorii: Rozhovory

V exkluzivním rozhovoru s Ladislavem Jaklem pro Prvnizpravy.cz o polistopadovém vývoji jsme se dotkli také jeho postu poslance v ČNR a šéfování tehdejšího Úřadu Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání.

14.listopad 2014 – 19:04

Pád komunistického režimu jsem očekával, ale takovou rychlost ani náhodou. Bylo to vše jako v horečném snu. Člověk ty následující dny ani nechodil spát, události staré pár hodin byly hned beznadějně zastaralé, uvedl Ladislav Jakl.

Datum 17. listopad je jen symbol, po něm hned žádné změny nenastaly. Ty se prosazovaly až v dalších dnech, týdnech a měsících, velká část země ještě koncem listopadu nevěděla, jak to dopadne.

Ladislav Jakl: Svět musí být srovnán do latě!

Po roce 1989 jste se stal poslancem ČNR, jak na tu dobu vzpomínáte?

Revoluční doba. Tehdy byli mezi poslanci máničky, herci, muzikanti. Doba se znormalizovala a teď už tam jsou kariérní (to nemyslím zle) politici a hlavně nositelé různých zájmů.

A co další zkušenost: šéfování Úřadu Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání, jak vidíte rozdíl mezi tehdejší a nynější úlohou RRTV, potřebujeme tento regulační úřad?

Myslím, že mám docela velký podíl na tom, že se u nás vůbec rozvinul sektor svobodného nestátního vysílání, soukromých rádií a televizí. Ale už někdy kolem roku 1993 se vývoj zastavil a od té doby přibývá i v tomto oboru jedna regulace za druhou. Ke škodě mediálního podnikání i nás posluchačů a diváků. Je jedno, jestli ten úřad bude nebo nebude existovat. Důležitější je, jestli mediální zákony budou šrouby dál utahovat nebo spíš povolovat.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET