Zastavme se! Slováci ožili! A Urpiner porazil česká piva
Publikováno 28.05.2015 v kategorii: Publikované články

Slovenský pivní trh je maličký, produkuje ani ne deset původních ležáků, zatímco ten český přes padesát. Ale kvalita slovenských ležáků je s těmi nejlepšími českými zcela srovnatelná.

Potvrdila to i anonymní degustace spolku pivních znalců První pivní extraliga, která se v úterý 26. května konala v pražské restauraci První Pivní Tramway. Česko-slovenské superfinále pořádala již pátým rokem a slovenská piva si v něm opět vůbec nevedla špatně.

Superfinále pro rok 2014 předcházela loňská celoroční série degustací českých ležáků, z nichž čtyři nejlepší postoupily do „federálního“ klání:   Radegast, Klášter, Staropramen a Lobkowicz. U slovenských piv stačilo i loni provést pouze finále bez základních kol a semifinále, právě pro malou nabídku tamního trhu.Postupily ležáky Urpiner, Šariš, Corgoň a Zlatý bažant.

Loňské čtyři nejlepší české a čtyři nejlepší slovenské lagery se tedy utkaly až nyní v tradičním superfinále a výsledky nebyly bez překvapení.  Staropramen a Klášter skočily na posledních místech, zatímco dvě ze tří medailí putují na Slovensko. O vítězi ale rozhodl až barážový rozpij, protože Urpiner i Radegast získaly shodný počet bodů. Rozpij pak skočil už jednoznačně, 7:1 pro Urpiner.

Zajímavostí byly neobvykle velké rozdíly mezi jednotlivými degustéry. Vítězství dvou prvních vzorků mohlo být ještě výraznější, ale jeden degustér zrovna je umístil až mezi poslední piva. Nedá se vyloučit, že měl pivo z vadných lahví.

Všechna piva byla degustována v přesně stejné teplotě, ze stejných sklenic a v přísné anonymitě. Korektnost tak byla zaručena. Tvrzení o srovnatelnosti kvality slovenských piv tak má navzdory předsudkům své jasné oprávnění.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET