Volební kampaň: méně soudnosti, více blbostí
Publikováno 12.10.2010 v kategorii: Zlehka

Také si vedete soukromou hitparádu největších blbostí, jaké se objevují v právě vrcholící volební kampani? U mě bezpečně vedou sociální demokraté v Praze s heslem Méně betonu, více zeleně.

Ve víkendových volbách se bude rozhodovat i o třetině Senátu. To může dost podstatně ovlivnit politiku u nás na příštích šest let. Volby můžou úplně otočit poměr sil v horní komoře našeho parlamentu, můžou zcela změnit průchodnost legislativních kroků současné vlády, mohou zásadně zamávat poměry sil v příští volbě prezidenta.

O tom se moc nedočteme, protože strany vesměs přijaly hru médií a nechaly si rozbít klíčové volební ideje na deset tisíc nepodstatných drobností, pod kterýma se velká politická témata úplně ztratila. Dominanci tak převzaly technické apolitické recepty nebo úplné fráze.

Kandiduje snad v pražských volbách nějaká betonová strana? Chce někdo zalévat naše parky cementem? Ale kdepak. Všichni naopak slibují, co užitečného postaví za peníze daňových poplatníků. I sociální demokraté. Přesto vystavili líbivé heslo o preferování zeleně před betonem.

Produkuje snad někdo beton pro beton? A nebo se z betonu naopak stavějí užitečné věci, které nám mají zlepšit život? Nechtějí sociální demokraté stavět nové komunikace, aby se vnuk dostal za babičkou, milenec za milenkou a mléko k dětem? Nechtějí budovat školy, kde se žáci budou učit v lepších podmínkách? Nechtějí nové obchody, knihovny, byty, kulturní zařízení, sportoviště a jánevímcoještě?

Co nám chtějí svým heslem říct? Že bujná vegetace je vždycky víc než užitečná stavba? Chtějí město, kde se budeme dopravovat pomocí lián jako Tarzani? Chtějí město, kde se budeme léčit rozemletým listovím akátů? Chtějí město, kde se před deštěm budeme schovávat do křoví a před zimou zavrtávat do mechu? Nabídnou mladým rodinám s dětmi bydlení ve větvích? Chtějí místo Nuselského mostu bambusovou visutou terasu na pěstování konopí?

Ale nechtějí. Jen tak plácají, protože vědí, že ta hesla nikdo nebere vážně.

Psáno pro jakl.blog.iDNES.cz

Webdesign: Kabris|NET