Ne uprchlíci. Ne ekonomičtí migranti. Jsou to sociální migranti!
Publikováno 10.02.2016 v kategorii: Rozhovory

Rozhovor s Ladislavem Jaklem o přistěhovalecké krizi.

Objevují se názory, že přijímání imigrantů pomůže ekonomice, imigranti zaplní volná pracovní místa a pomohou udržet důchodový systém. Nejsou ale naopak větším nákladem pro sociální systémy než přínosem pro ekonomiku?

Já bych vůbec v této souvislosti nepoužíval výraz, že se objevují názory. Jednak se samy od sebe neobjevují, ale jsou za velké peníze šířeny jako součást masírovací proimigrantské propagandy. A hlavně: nejsou to názory, jen ta propaganda. Kdyby to byly názory, tak je někdo zastává. Ale takovou hloupost si nemyslí ani sami její šiřitelé, šíří ji čistě účelově. Zkuste jednu věc: zeptejte se pošetilců, kteří ilegální přistěhovalectví podporují: Proč máme přijímat ilegální přistěhovalce? Odpovědí: protože prchají z hrůzy a my jim musíme pomoci. A vy jim řeknete: to nejsou žádní uprchlíci ale organizovaný přesun lidí při porušení všech příslušných předpisů. A oni: nene, žádný organizovaný přesun, je to spontánní útěk! A pak vám stejní lidé začnou říkat: imigranti jsou pro nás výhodní! A vy na to, tak pojďme, zorganizujme jejich přísun, když nám to tak pomůže. A oni: Ano, to je ono! Čímž prozradí svůj skutečný postoj. Buď pomáháme takzvaným uprchlíkům a jejich příliv neorganizujeme. Pak nám je přece jedno, že nás to něco stojí. Nebo přísun Arabů považujeme za bezva přínosnou věc a pak nám nevadí, že je rafinovaně organizovaný. Ale nelze tvrdit obojí najednou. Ale abych vám neutekl z otázky: ti lidí sem přece nepřicházejí pracovat a platit daně. Přicházejí za bezpracným životem na sociálních dávkách. Jako statisíce před nimi, jako statisíce těch, co už léta parazitují v Paříži, Londýně, Bruselu, Amsterodamu, Stockholmu. A kdyby jen parazitovali a v míru čekali na své dávky…

Tedy plus náklady na bezpečnost a následky kriminality…

Ano, to jsou viditelná a zjevná rizika a náklady. Ale přes jejich hrozivost si nemyslím, že v nebezpečnosti a kriminalitě je jádro přistěhovaleckého problému. To jsou jen viditelné negativní průvodní znaky. I bez nich by totiž šlo o ničivý společenský experiment. Pokusím se to vysvětlit. Představte si, že by během roku přišlo do České republiky stodvacet tisíc přistěhovalců. A další rok znovu. Nebyli by to ani muslimové, nebyli by to Arabové. Ale všechno mladí muži ve věku kolem 25 let. Takzvaný strom života, tedy složitá balanc mezi věkovými skupinami a pohlavími, by to obrátilo úplně naruby, a to s katastrofálními dopady na celou společnost po několik generací. Hodně se toho napsalo o umělých zásazích do přirozeného populačního vývoje, o škodlivosti nárazové podpory porodnosti a naopak demotivaci zakládat rodiny. To jsou vážné věci, ale v řádu procent. Vpád jedné věkově a pohlavně zcela nevyvážené skupiny může v některých ročnících udělat hroznou paseku, srovnatelnou s dopadem světových válek v Německu. Tři muži na jedno ženu v jedné věkové kategorii. Co se asi bude dít? Vezme si tohle někdo na triko, domýšlí to někdo? A teď si k tomu připočítejte všechna dostatečně známá rizika a negativa: náboženství, kultura, vztah k ženám, k práci, majetku, k pořádku …

Co říkáte silvestrovským událostem v Kolíně nad Rýnem a dalších německých i evropských městech?

Že ilegální přistěhovalci ukázali, jak se jim křivdí, když se o nich říká, že neumějí vzít práci do rukou. Škarpy podél cest, kde se přesouvali, i různé jejich tábory svědčí o tom, že mezi „uprchlíky“ jsou i uprchlíváci. A Silvestr ukázal, že mezi nimi jsou i uprchlípníci. Ale vážně. Já si nemyslím, že hlavním viníkem jsou ti mladí muslimové. Jsou tak naučeni, tak zvyklí. Jejich kultura jim říká, že nezahalená žena je nemravná a pro každého k mání. U nich to tak je. Neodsuzuji to, tak se prostě vyvinula jejich společnost. Ale ať s tím zůstanou, kde jsou, a nenosí své zvyky sem. A mimochodem, kdybyste v jejich arabské zemi sexuálně obtěžoval cizí ženu, nejspíš by vám usekli ruce nebo zbičovali k smrti. Oni vědí, že u nás riskují přinejhorším několik let v komfortní ozdravovně, jak jim musejí určitě připadat evropské věznice. Tak co se jim divíme? Kdyby přicházeli jednotlivě a jednotlivě si hledali práci a zařazení do společnosti, tak by se museli přizpůsobit. Když se jich valí miliony, přizpůsobovat se budeme muset my. Pokud ten příval nezastavíme. Jestliže ale neodsuzuji ty mladíky, hanbu svolávám na hlavy německých politiků, kteří to způsobili, policistů, kteří proti tomu nezasáhli, a médií, která to zamlčovala.

Co konkrétně říkáte reakcím německých politiků?

Německo už politiky vlastně ani žádné nemá. Jen byrokraty. Politik hájí zájmy svého lidu. Drtivá většina německých politiků hájí jen svou vizi nějakého jiného světa, kterou chtějí vnutit celé Evropě. Ale dokud jim to bude německý volič trpět jako ovce, tak to budou dělat dál a dál. Občas do televize řeknou chlácholivé slovo, ale svou vizi budou silou protlačovat napořád.

Co se týče sexuálních útoků uprchlíků v Německu, publicista Jan Petránek řekl, že útoky na ženy jsou hluboko v mentalitě migrantů a uprchlíci mají hodnoty neslučitelné s našimi.

Už jsem to naznačil. V jejich pojetí to nejsou útoky. Berou si, co se jim v kódu jejich kultury samo vnucuje. A teď jsou rozhořčeni, že se jim spílá, když po nabízeném natáhnou ruku. To je jako dítěti nabízet bonbon a na poslední chvíli cuknout. Nechápou to. Nechápou naše vzorce. A hlavně nepřicházejí s tím, aby je pochopili, Přicházejí s nárokem, že chápat máme my je. Já je chápu, já bych jejich svět nenapadal a nevnucoval mu naše standardy. Ale také bych neorganizoval transport milionů Arabů sem, mezi naše vesnice a ulice.

Objevily se zprávy, že německá policie nemá vyšetřovat „drobnou“ kriminalitu přistěhovalců…

No to už není „objevování se zpráv“ ale opakovaná a doložená svědectví. Ale nedivte se těm policistům. Nemají od politiků krytí a zadání. Naopak jsou vystaveni každodennímu teroru politické korektnosti. A tak se bojí cokoli udělat. Pokud to máte blízko někam na bavorský venkov, zajeďte se tam podívat. Vyprsknete smíchy, protože si tuhle komedii pamatujete z dob komunismu. Dnes je Německo plné trapně naivních přesvědčovacích transparentů, plakátů, výzev, nápisů. V parcích, na školách, na radnicích. Jako to bývalo u nás. Ale není tam o boji za mír a KSČ jako záruce blahobytu, ale o boji proti rasismu, za naprostou toleranci všeho. Ze všech skulin tam do vás nepřetržitě perou, ať zahodíte vlastní přirozené zájmy a obětujete se pro novu vyšší věc, novou Evropu, která bude šťastným domovem pro miliardy strádajících celého světa. Bavorským venkovanům to tak nepřijde, nezažili komedii fáborového heslového komunismu. Ale nějaká česká cestovka by mohla začít nabízet cesty po nejpitomějších monumentech dnešní německé sluníčkové propagandy. Na velkou část soudobé německé společnosti bohužel platí věta: než aby byli za nácky, raději se stanou nácky. Pořád je natolik děsí národní trauma nacismu, že tak strašně usilují, aby nemohli být nařčeni z hnědnutí, až z toho potírání zdravého rozumu nenápadně zhnědnou skutečně.

Šéfka Alternativa pro Německo Frauke Petry prohlásila, že by pohraniční stráž měla být připravena střílet uprchlíky, pokud to bude nutné: „Potřebujeme efektivní kontrolu (hranic), abychom zabránili neregistrovaným žadatelům o azyl vstup do země z Rakouska. Žádný policista nechce střílet na uprchlíky a já si to také nepřeji. Ale střelba by měla být umožněna jako poslední možnost.“

Hraniční stráž, policie, celní stráž, to vše jsou jednotky vybavené zbraněmi. Nemají je pro parádu. Mají je pro případ, že si bude někdo silou vynucovat porušení zákonů a předpisů. Regule pro jejich použití jsou a není k tomu třeba silných slov a nějakého řinčení. Jen musí politická třída dát najevo, že se chudák policajt nemusí bát, když bude dělat svou práci podle dosud platných pravidel, dokud je někdo nezruší. Víte, každý turista, který s řádnými platnými doklady, vízem či bezvízovým pasem přiletí do USA, bývá už na letišti podroben dosti nepříjemné osobní kontrole a může být i s platným pasem bezdůvodně vrácen příštím letadlem zpět, prostě se nelíbil. Co by se asi dělo, kdyby si tam někdo silou vynucoval přechod té jejich (ne)neslavné žluté čáry jen s pocitem, že má za zády tisíc kamarádů? Přestala by ta americká pravidla platit? Ani náhodou. Peskuje kvůli tomu někdo Ameriku? Ani náhodou.

Premiér Sobotka řekl, že hrozbu nepředstavují uprchlíci, těm je prý třeba pomoci, ale teroristé. Prezident Zeman ale řekl, že ale terorismus s uprchlickou vlnou souvisí.

Jistěže imigrace je rizikovým faktorem terorismu. Ale teror v Německu obstarala svého času Frakce Rudé armády i bez muslimů, bez Arabů. A ve Španělsku ETA, v Británii IRA, v Itálii Rudé brigády. Nezužujme problém organizovaného masového ilegálního přistěhovalectví jen na potenciální terorismus a jinou trestnou činnost. Opakuji, že tenhle sociální experiment je hrozbou pro společnost i bez terorismu. A ta hrozba se nezmenší, když spolu s premiérem Sobotkou budeme pro invazi ilegálních přistěhovalců používat schválený, ale lživý obrat „uprchlíci“.

Sobotka také řekl: „Jsem přesvědčen, že levicové lídry za deset dvacet let najdeme spíše mezi dobrovolníky, kteří v létě odjeli na Balkán a pomáhali uprchlíkům. Tihle lidé budou v budoucnu představovat levici. Nehledal bych je na náměstích, kde se šíří xenofobie, nenávist a rasismus.“

Má pravdu z jedné třetiny. Třetinu možná nenajdeme už nikdy. Třetina bude mít starosti a radosti s čokoládovým potomstvem podle receptu jedné výchovné pohádky z České televize. A ta poslední třetina bude budovat novou socialistickou Evropu. Když jí to dovolíme. A ještě něco. Chceme premiéra, který se štítí lidí na náměstích své vlastní země?

Slovenský premiér Fico řekl, že nechce, aby na Slovensku vznikla nějaká ucelená muslimská komunita. Řekl, že existuje problém s integrací imigrantů, a také řekl, když to řeknu lidově, že si nevezme na triko, aby byly ženy na Slovensku sexuálně napadány.

Jde o to, co je komunita. Češi v USA také leckde tvoří komunity. V newyorské čtvrti Queens se třeba schází v hospodě Zlatá Praha. V Chicagu v hospodě Klas. Tam si s vámi každý rád sentimentálně poklábosí, občas tam zahraje česká kapela. Ale přes den ti lidé normálně chodí s ostatními do práce, jejich děti s ostatními dětmi do školy, fandí podobným klubům, koukají na stejné filmy, čtou stejné noviny. Premiér Fico má spíš namysli do sebe uzavřené subkulturní společenství, zcela izolované od okolí a zcela neintegrovatelné. Takové jsou v mnoha západních městech realitou. Lze-li tomu jakkoli zabránit u nás, udělejme to, dokud je čas.

Robert Fico také pro Právo řekl, že absolutní většina běženců jdoucích do Evropské unie z Turecka jsou ekonomičtí migranti: „Trvám na svém postoji, že absolutní většina těchto lidí jsou ekonomičtí migranti (hovořil o migrantech jdoucích do Evropy z Turecka, pozn. redakce). Kdo má věřit člověku, který se necítil bezpečně v Srbsku, v Maďarsku, ani v Rakousku, a tak šel až do Německa? Evidentně mu šlo o ekonomické zájmy.“

Nějak mě dnes pořád napadají americká srovnání. Zde třeba desítky tisíc Čechů, kteří odešli za prací do Ameriky. Já nevnímám termín „ekonomický migrant“ nijak hanlivě. Je to člověk, který hledá práci, má co nabídnout, chce si polepšit. Proč ne. Je to nový zákazník a nový poskytovatel nějaké služby nebo pracovní síly. A poplatník. Ale přece dobře víme, že takoví se sem do zemí EU z Arábie nehrnou. To nejsou ekonomičtí imigranti, ale sociální imigranti. Jdou za dávkami, v obrovské většině. Podle toho si vybírají destinaci. Proto bivakují v Calais a snaží se dostat do Británie. Z Francie přece neprchají. Nikdo po přistěhovalcích v zemích EU nechce, aby pracovali a platili daně. Přišli, protože v zemích EU lze žít celé generace na dávkách. Největší integrační faktor je práce. Pokud se bez práce obejdou, místo integrace se mladí Arabové v Paříži pravidelně baví zapalováním tisíců aut. A, prosím vás, zničme už to lživé slovo uprchlík nebo běženec. Má v nás vyvolat soucit s každým, kdo si chce vylepšit život, protože se mu to snadno nabízí. A copak soucit, spíše povinnou solidaritu. Že jsou zoufalí? Tři miliardy lidí žijí po světě v bídě, v nemocích, o hladu, ve válkách, v diktaturách, bez vzdělání, bez pitné vody, bez pro nás základních životních standardů. Přijmeme je všechny? Nebo jen ty nejdrzejší z nich, kteří tam nechají své rodiny, ženy, děti a starce? Proč imigranti tonou v Egejském moři? Protože jsou to zbědovaní chudáci? Ale kdepak. Měli letět letadlem, přišlo by je to levněji než cesta do Turecka a pak přes celé Turecko. Tak proč nelétají? Protože pokud by po příletu nedostali na letišti nějakou formu povolení k pobytu, musela by je letecká společnost dopravit na své náklady zpět. Takže je raději nevezme na palubu. A to lze, legálně. Jen dodržuje předpisy. S Řeckem je za našimi zády dohodnuto, že nebudu překážky ve vstupu na půdu Schengenu, že budou sběrné tábory, trajekty, transporty před Řecko a dál do Německa. Kdo to platí a organizuje? Víte, že je mezi přistěhovalci mnoho Marokánců? Podívejte se na mapu. Jim se vyplatí koupit si letenku do Turecka a pak splynout tam s davem, jehož příchod do EU je organizovaně tolerován. Přitom to EU dohlédnou doma přes Gibraltarskou úžinu. Proč nejdou tudy? Protože se Španělskem transfer dohodnutý není.

První vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš Právu řekl, že příliv uprchlíků do EU se musí zastavit úplně. Ptá se, proč by z bohatství evropských zemí tvořených po generace měli žít lidé bez vztahu k hostitelské zemi a kultuře – lidé, kteří představují bezpečnostní riziko a jejichž touhou není asimilace, ale rozvrat evropské kultury. Dle Babiše není možné, aby Evropané měli menší práva než přistěhovalci, a je vyloučeno, aby se přizpůsobovali uprchlíkům.

Já děkuji za vaše náměty, ale to už vypadá skoro jako dotazník, co si myslím o cizích výrocích. Já si toho dost myslím sám od sebe i bez potřeby jen reagovat na to, co řekli jiní. Ale dobře, řeknu, že kdyby Andrej Babiš myslel svá slova vážně a ne jako hezkou píseň pro voliče, která ho nic nestojí, bouchl by na vládě pěstí do stolu a mocně zvolal: okamžitě vypovězme dohodu o kvótách, suspendujme Schengen, jednostranně zaveďme hraniční režim, jinak i se svými ministry odcházíme z vlády a těšte se na předčasné volby, které vyhraji. Až uslyším to bouchnutí, uvěřím.

Předseda SPD a poslanec Tomio Okamura říká, že neexistují umírnění muslimové a že islám je zločinná ideologie. Dle něj by bylo potřeba ihned všechny islámské migranty vrátit zpět do mateřských zemí a byl by pro vyhoštění i potomků těchto migrantů, kteří se v Evropě narodili. Rusové jsou prý de facto naši jediní upřímní silní spojenci v souboji s radikálním islámem.

Masové přistěhovalectví je problém i bez islámu. Nekoncentrujme se jen na islám. A Rusové? Rusové nic nedělají nezištně, a to nemyslím zle. Každá velmoc hájí své zájmy. Mají totiž muslimský separatistický problém doma. Především proto se angažují v Sýrii. Nepotřebují totální vítězství šíitů a jejich příchod na Kavkaz a do Tatarstánu. Ale musím i zde opakovat: nezužujme imigrační katastrofu na teroristickou hrozbu. Je zajímavé, že ještě včera byl hlavní starostí Rakušanů, Němců či Francouzů polský instalatér nebo český zedník, který bude brát domácím práci. Měli jsme potupné přechodné podmínky pro export a pohyb pracovní síly. I jako členové EU. Proč? Protože jsme byli bráni jako cizí element. I bez islámu, bez terorismu. A v počtu tisíců, ne milionů. A najednou nevadí miliony? Musí vadit. Samy o sobě. Islám či terorismus jsou jen přitěžující okolnosti.

Vidíme, že Schengen je věc pro dobré počasí, ale když přijde bouřka, prosakuje a valí se přes něj povodeň. V okamžiku, kdy EU hranice nijak nehlídá, cizí lidé libovolně bez jakékoli registrace překračují hranice a pohybují se po Evropě. Současně vidíme, že už nyní jsou v západní Evropě obrovské muslimské komunity podhoubím pro terorismus. Neměl by si náš stát vzít zpátky pravomoc, kdo může vstoupit na naše území?

No, to jsem tvrdil už před rokem a byl jsem za extremistu. Teď už tak začínají mluvit i někteří ministři multikulti vlád evropských multikulti zemí. Suspendovat Schengen dnes. Ne až tehdy, až tu budeme mít problém. Zámek se do dveří nedává až tehdy, kdy je vetřelec už v bytě. Projekt evropské integrace selhal. Lhali nám, že se o hranice nemusíme starat. Že se postarají o ty společné vnější. Jsme spolu s Lucemburskem jedinými zeměmi, které vnější hranici EU nemáme a jsme zcela rukojmími bruselských opatření. To musí skončit. Máme právo rozhodovat o své zemi. Svěřili jsme klíče nepravým, vezměme si je zpět.

I kdybychom nepočítali současnou migrační vlnu, tak již před ní existovaly odhady, že v západní Evropě budou mít muslimové většinu do 40 let. Takže v Německu, Francii, Británii, Belgii, Nizozemí a tak dále mohou nastavit muslimská pravidla a právo šaría. Budou ovládat velké země EU a pak muslimské zásady mohou prosazovat vůči nám. Není pro nás EU z tohoto důvodu hrozbou a není pro nás řešení utvořit nějaké uskupení států kolem Visegrádu a části Balkánu, které by se tomu bránily?

Já moc na uskupení nevěřím. Každá země prioritně hájí své zájmy. Spojujme se v jednotlivostech kdykoli s kýmkoli, kdo jistou konkrétní věc zrovna vidí podobně. Strategická dlouhodobá partnerství budou ale fungovat jen do té vteřiny, pokud budou vyhovovat těm silnějším partnerům. Imigrační problém je problémem evropské integrace. EU oslabila parlamentní demokracie jednotlivých zemí a nic místo toho neposkytla. Naše hranice zrušila a vnější nejenže nezajistila, ale organizuje jejich masové ilegální překračování. Nezbývá, než si své pravomoci vzít od Bruselu zpět do svých rukou. I za cenu odchodu z EU.

Za Parlamentní listy se ptal Lukáš Petřík

Webdesign: Kabris|NET