Analytický komentář IVK č. 25: Ladislav Jakl – Necháme si vzít peníze?
Publikováno 19.05.2016 v kategorii: Publikované články

Německý ekonomický deník Handelsblatt přišel se zvěstí, že Evropská centrální banka hodlá zcela stáhnout z oběhu pětiseteurovou bankovku a zrušit její platnost. A proti tomu se musíme rozhodně ohradit.

Už dnes je problém touto bankovkou běžně zaplatit, když ji někdo vyndá z peněženky, hned se v očích prodavačů stává podezřelým. ECB chce prý tímto opatřením bojovat s černou a šedou ekonomikou, nelegální finanční transakce údajně probíhají hlavně prostřednictvím velkých bankovek. To je stejná logika, jako chtít zakázat všem sportovním vozům jízdu nad 80 km/h, aby se předešlo riziku, že jimi budou prchat bankovní lupiči.

Pravý důvod podobných nápadů bude jinde. Někteří ekonomové se domnívají, že ECB hodlá jít razantněji do záporných úrokových sazeb tlakem na komerční banky, aby se zbavovaly hotovosti. Bankovky s nižší hodnotou totiž držení velkých objemů hotovosti významně prodražují (zaberou víc místa).

Oponenti tohoto názoru říkají, že při delším trvání záporných sazeb trh unikne k náhradním ekvivalentům běžné měny, k určité formě kvazi peněz. Nebo se vrátíme k nějakým podobám barteru?

Něčeho podobného se možná opravdu brzy dočkáme, protože motivace ECB bude úplně jiná. Ne boj se zločinem, ale postupná úplná likvidace hotovosti s cílem mít každého z nás pod totální kontrolou. To je sen všech sociálních inženýrů. Mít přehled o každém kroku každého z nás, o každé koupi a prodeji, o každém pohybu sebemenších částek prostřednictvím dohledu nad bezhotovostními platbami. Proč?

Kontrola je jen prvním krokem. Tím druhým je cílené usměrňování našeho ekonomického chování. Ve světě bez hotovosti to nebudeme my sami, kdo bude volit, jaké hodnoty chce konzumovat. Budeme vedeni k těm „správným“.

Že je to vize z nějaké antiutopie? Není. Vytlačování velkých bankovek nebo třeba elektronická evidence tržeb, to vše jsou postupné kroky (z nichž některých si ani nevšímáme) k ovládání lidí.

Že jde o zcela reálnou variantu budoucnosti, to prokazuje i seminář s názvem Bezhotovostní společnost (Cashless society), kterou chystá nakladatelství Economia spolu s ČNB. Evidentně se myšlenka rušení hotovosti neomezuje jen na eurozónu. Chceme takovou společnost?

Ladislav Jakl, 13. května 2016.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET