Keď je v Košiciach abnormálný hic…
Publikováno 31.08.2016 v kategorii: Ozvěna, Pivo

No to jsme si dali! Uff, ale popořádku. Do Košic jsme dorazili jako PPE v poměrně slušném složení pěti statečných: Jakl, Šuráň, Hadži, Bury a já. Již cesta tam byla zábavná a plná piva, které Hadži (úžasný to kůlerník) geniálně cestou chladil ve dvou plastových termotaškách, kam pivka naskládal a zasypal dvěma pytli ledu, a jelo se!

Jelikož plastové tašky byly kvalitní, tak roztávající se vodu nepropouštěly a pivka vydrželi studená až do Košic. Tento sqělý Hadžiho fígl doporučuji všem, kdo ve velkém vedru si veze někam piva! Kdyby to tak znali Bobo s Lacem, ale o tom až později.

Degustace slovenských ležáků proběhla v úterý 12.07. 2016 v krásném minipivovaru Golem v restauraci vyzdobené jak samotným Golemem, tak malůvkami Starého Města Pražského. K Praze má majitelka vřelý vztah a tak i přijetí bylo velmi milé. Co bylo nemilé, že ten den snad padaly v Košicích teplotní rekordy a bylo až neskutečné vedro. Nicméně jsme seděli v klimatizovaném salonku, což se poznalo podle toho, že venku ve stínu bylo 32,1°C a v salonku jen 28,2°C. Zkrátka ani klimoška makající naplno takové vedro nezvládala… Jak to vím tak přesně? Vzal jsem si s sebou digi teploměr, měřící okamžitou teplotu. A to jak ovzduší, tak – a to hlavně – nápojů, popř. jídel. Chtěl jsem tak dodat důstojnosti naší PPE, že jako si vše radši přeměříme, než se do něčeho pustíme. No to jsem si dal.

Nyní odbočím. Měl jsem dvě možnosti. Buď to napsat tak, jak to doopravdy bylo, nebo se tomu obloukem vyhnout, ale to bych se musel stydět sám před sebou. Ale zase jsem nechtěl nikomu ublížit. A tak až v Praze po konzultaci s Honzou a Láďou jsme se domluvili, že to napíšu podle pravdy a nic nezamlčím.

Proč okolo toho tak našlapuji? No prostě proto, že jak Bobo, tak i Laco jsou skvělí chlapi a máme je oba všichni moc rádi. Za ta léta, co je známe víme, že oba udělali mraky pivních degustací a dělají je dobře. Na pár z nich jsme i jako PPE byli a tak to můžeme potvrdit. Tedy až na tuhle… Je nutno říci, když jsme po degusteci a po odchodu novinářů a kamery, pátrali po příčinách tak teplých vzorků, že opravdu bylo abnormální vedro, vzorky (až na dva) se vezly z Rožňavy. Sice byli v termotašce, ale zazmatkoval i personál, který aby je dochladil, tak je tak jak byly nacpané v té zavřené termotašce dal sice do chlaďáku, ale již je z ní nevyndal a termotaška tak dál držela svou vnitřní teplotu navzdory okolnímu chladu…

Navíc to oba pojali jako událost. Byli tam přítomní novináři, košická TV to celé nahrávala a dělala rozhovory jak s Láďou, tak i s Honzou a vůbec to bylo takové hodně slavnostní. A teď jim kopněte do hraček. No to nejde…

Do námi požadované osmičky nás pět doplnila majitelka minipivovaru Golem Ing. Beáta Murková (podpredsedníčka AMNPS, Pivovar Golem), Ing. Ladislav Kovács (podpredseda AMNPS) a Peter „Bobo“ Bognár (Sekcia homebrewingu, KDD – Wardrobe Beer Manufactory).

A tak to začalo. Já hned, abych byl za důležitýho, neb mne natáčela kamera, jsem vetknul teploměr do první sklenice. Chvíli jsem měl pocit, že teploměr přestal fungovat, neb se zastavil na 17,6°C a ne a ne jít dolů. No nicméně se kamera blížila a já jsem již vzal sklenici do ruky a v tu chvíli jsem pochopil, že teploměrem to nebude. Rychle jsem ho ještě stačil otočit ukazatelem teploty dolů a položit na stůl. Dělal jsem, jako by se nic nedělo a vše bylo v pořádku. Pokradmu jsem se rozhlédl po ostatních a z vykulených očí a zvednutých obočí mi došlo, že nejen já mám před sebou úplně teplé pivo, ale že jsme na tom všichni stejně. Druhý a třetí jsem hned neměřil, neb mi kameraman vartoval za zády a já nechtěl, aby tu ostudnou teplotu měl nahranou. Co překvapilo, bylo že vzorek č. 4 a tuším, že i č. 7 byly poměrně chladné a tak ty jsem přeměřil a ty měly 7,4°C a 8,2°C co by bylo jakež takež přijatelné. Ale co teď s tím, když máte před s sebou dva vzorky studeného a osm vzorků naprosto teplého piva? No musím nás všechny pochválit!!! Všichni, včetně našich slovenských přátel, jsme před novináři a kamerou zachovali poker face a udělali v této situaci tu jedinou možnou věc. A sice jsme počkali, až ty dva studené vzorky zteplají a pak je přechutnali všechny znovu. Málem jsem vyprskl smíchy, když jsem viděl Hadžiho, jak má ten studený vzorek mezi dlaněmi a ohřívá ho, aby to urychlil, ale ustáli jsme to a tak nenarušili důstojnost celé tak přísně sledované degustace. Ostatně tato věta z Košických listů hovoří za vše :
Pri súťažnej degustácii sa nerozpráva a tak niekoľko desiatok tichých minút ôsmich sústredených porotcov prinieslo toto rozuzlenie:….
Normální degu zvládáme tak za 12 – 15 minut…

Nicméně zas až tak strašná katastrofa to nebyla, neboť jen teplé pivo na sebe prozradí, jak ve skutečnosti voní a chutná. Pokud pivo podchladíte, tak všechny vady se v tom studenu schovají, a tak se podchlazená piva s teplotou okolo 1 – 2°C dají pít skoro všechna. Je jen k úvaze, proč vám někde servírují pivo do namražených sklenic. Doma, když si nalijete pivko do sklenice, tak vám po chvíli taky zteplá, ale pokud je dobré, tak to zas až tak neva…

Nu tedy ještě výsledky:
K nim je třeba na vysvětlenou dodat, že Zlatý bažant 73 je replika původního ležáku této značky, vyrobená podle dochované receptury z roku 1973. První čtyři postupují do Česko-Slovenského superfinále, které se bude konat v První Pivní Tramwayi dne 13. prosince od 19 hodin.
Výsledek slovenského finále :
1. Urpiner 12° – 30 bodů, Banskobystrický pivovar, Banská Bystrica
2. Topvar 12° – 33 bodů, Pivovary Topvar, Veľký Šariš (SABMiller)
3. Sitňan 12° – 36 bodů, Pivovar Steiger, Vyhne
4. Zlatý bažant 73 – 37 bodů, Pivovar Zlatý Bažant, Hurbanovo (Heineken Slovensko)
———————————————————————————————————————–
Na dalších místech:
5. místo Zlatý bažant 12° – 38 bodů
6. – 8. místo Corgoň 12°, Šariš 12° a Stein 12° – 39 bodů
9. místo Steiger 12° – 42 bodů
10. místo Popper 12° – 46 bodů.

Mimo soutěž se degustovala ještě tato tři piva Kelt 12°, Horden 12° a Gazda 12°.

28.08.2106 ze svých poznámek zapsal Jirka Bejček Stehlíček

Webdesign: Kabris|NET