Stanovisko IVK ke dni 29. 9. 2016: Německá banka – symbol spolehlivosti?
Publikováno 30.09.2016 v kategorii: Publikované články

Toto spojení už zřejmě neplatí. Jedna z největších evropských bank – Deutsche Bank – je totiž ve velikých potížích. A to takových, že tyto potíže mohou dopadnout i na německou vládu, jelikož propojenost finančního sektoru a státní moci je v Německu tradičně vysoká.

Německé banky bývaly ponoukány vládou, aby se angažovaly například při „záchraně“ (spíše však v odsouvání problému) rozvrácených řeckých rozpočtů, byly patrně nabádány i k nákupu sporných cenných papírů a obklopovány pocitem, že silný stát v tom stojí za nimi a kryje jim záda.

Patrně i proto se DB před lety pustila do pochybných obchodů s toxickými americkými hypotečními cennými papíry, jejichž krach vedl k vypuknutí nejprve americké a poté celosvětové finanční krize, jejíž důsledky na nás dopadají dodnes. Nyní za to chce americká vláda po DB pokutu ve výši 14 mld. USD, což by při současné kondici této banky mohlo být pro ni fatální.

Stojíme na prahu krachu velkých evropských finančních domů, na prahu krachu eura a na prahu nové finanční krize, nebo jen na prahu pádu německé vlády? Takové úvahy jsou možná předčasné, ale jednu zkušenost dosavadní vývoj přináší už dnes: banky se nesmějí stát hračkami v rukou experimentujících vlád. Jinak na to doplatí ony banky, vlády, ale hlavně my všichni.

Ladislav Jakl

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET