Skučení havlistů a jejich kvílení bolestí jsou pro mě velkým potěšením. Jejich surovosti budou ale strašlivé, jde jim o vše. Takhle si Jakl od Klause užívá vítězství Trumpa…
Publikováno 28.11.2016 v kategorii: Rozhovory

jakl

Bývalý tajemník prezidenta Klause Ladislav Jakl říká, že masáž a surovosti médií a vládnoucích unijních elit budou strašlivé. Zeman podle něj dokáže úžasně lézt na nervy českým havlistům, stejně jako Trump těm americkým. Nenávist podle Jakla šíří ti, kdo se neumějí smířit s výsledky voleb. „Oni jsou demokrati jen tehdy, pokud by vyhrávali. Když prohrají, začnou urážet voliče a nejraději by je zbavili svéprávnosti,“ řekl.

Lze podle vás předpokládat, že svět se po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách určitým způsobem změní? Radujete se vy osobně z výsledku hlasování? V čem pro vás vzbuzuje rozhodnutí amerických voličů naději a v čem naopak strach?

Ano, já se raduji. Radostně jsem Trumpovo zvolení oslavil a nemohu zatajit, že velikým potěšením je pro mě i následné skučení všech, kdo se s jeho volbou nedokážou smířit. Obrazně řečeno: je třeba si koupit popcorn, sednout si do první řady a sledovat ten nejlepší film. Jmenuje se Kyselé ksichty.

Svět se určitě změní, nejdříve už tím, že bude muset reagovat na novou politickou realitu největší světové mocnosti. V delším horizontu by mi ale stačilo, kdyby se díky Trumpově zvolení konečně měnit přestal, aby se přestal měnit na bláznivé místo, kde budou zadupány všechny naše civilizační hodnoty a na jejich troskách pak budou tančit duhoví klimatičtí mohamedáni.

Naději vidím v tom, že se Trumpovým zvolením dostal ke slovu normální člověk a jeho normální zájmy místo utopických vizí o šťastném světě, který nám chtějí mocní vnutit podle svých představ. A strach? Že ho zastřelí.

Tomáš Halík tvrdí, že vítězství Donalda Trumpa pro něj byl šok a že je to tím, že nevzdělaní lidé jsou manipulovatelní. Předvedl nám Trump skutečně, že cestou k politickému úspěchu může být systematické posilování toho, co je v lidech nejhorší? Lidé prý nejsou schopni vnímat fakta, propadají se do nenávisti v důsledku nechuti k uprchlíkům, homosexuálům a komukoli odlišnému. S tím souvisejí i názory, že Západ čeká pravicová nacionalistická (kontra)revoluce… Jenže další názorový proud říká, že politici tak dlouho vnucovali lidem něco, co lidé nechtěli, ať už jde o práva menšin nebo toleranci k imigrantům, že už těchto názorů mají dost. Lze říci, kdo má pravdu?

Já na pošetilosti toho zapšklého černokněžníka reagovat nebudu, ať si klidně kvílí bolestí, že lidé hlasují jinak, než by je on nejraději donutil. Trump vyhrál hlavně proto, že zvedl k volbám lidi, kterým do té doby byla politika ukradená. A ukradená nejen obrazně, jako že je nezajímala. Ona jim byla ukradená i doslova, mocnými zájmovými skupinami, které prostého občana úplně odstavily od vlivu. A tihle noví voliči jsou normální poctiví lidé, do kterých každý jen kopal, každý zvýhodňoval kohokoli kolem nich, jen je ne. A jejich hlas najednou zazněl. Moc bych si přál, kdyby se už znovu odstavit od vlivu nenechali, i když by je Halíci nejraději zavřeli do blázince nebo do vězení.

Z Trumpova vítězství se radují všichni, kdo odmítají imigranty. Lze říci, že tím je definitivně jasné, že v Čechách si už žádný politik, který to myslí vážně, nedovolí přijímat muslimy? Je možné, že se lidé v Česku už naprosto zatvrdili? A vůbec obecně v Evropě, viz názory CSU… Může se stát, že už nebudou chtít politici riskovat případné problémy, které s imigranty přicházejí? Jenže další informace svědčí o tom, že z Afriky stejně budou přicházet miliony migrantů a že tomu nebude možné zabránit…

Nikdo přicházet nemůže, pokud budou evropské vlády dodržovat vlastní zákony a pokud budou naslouchat obavám lidí. Nejde ani o to, že někdo přichází. Vždy v minulosti přicházeli jednotlivci, rodiny, skupiny. Nikomu to nevadilo. Tady nejde o přicházení, ale o organizovaný dovoz milionů Arabů. Když je sem nebudou vozit, sami nepřijdou, nebo snad tisícina hrozícího počtu. Tenhle import ale nepřestane, pokud voliči nevymění současné unijní garnitury.

Když si vzpomeneme na to, jak bylo veřejné mínění směrováno ještě před dvěma roky, nebylo vůbec přijatelné přistupovat ke složitému problému migrace způsobem, jaký teď zcela otevřeně prosazuje Trump. Bude politický mainstream přinucen otočit kormidlo? Jakou odezvu můžeme očekávat v Evropě a v ČR?

Politický hlavní proud kormidlo neotočí. Jen kosmeticky změní slovník a občas naoko udělá nějaké líbivé nefungující opatření. Změna přijde jedině s novou politickou garniturou, od té současné ji nečekejme.

Hned v době sčítání výsledků hlasů při volbě amerického prezidenta se řada lidí smála České televizi už proto, že bylo zřejmé, jak moc je výsledek překvapil. Část veřejnosti podezírá média z toho, že nejsou objektivní, že ubližují prezidentu Zemanovi, že straní určitým zájmům. Jak zvládají informovat o volbě lídra světové velmoci média, ať už veřejnoprávní nebo soukromá? Myslíte si, že postupně zkusí hledat jiný přístup, že nebudou tolik proimigrační a podobně? Začnou být shovívavější i vůči názorům, které hlásají například nulovou toleranci vůči menšinám či imigrantům?

Myslím si přesný opak. Teď jsou manipulátoři v šoku, ale až se oklepou, jen svou propagandu zesílí. Jde jim totiž o všechno. Příliš nainvestovali do současné bruselské politiky, příliš spojili svou existenci s lidmi, jako je náš současný premiér. Nic starého nezapomenou, nic nového se nenaučí. Musejí odejít.

Globalizace často bere lidem dobře placená pracovní místa a nemá je kdo vytvořit. Menší podniky zanikají, a tak nevytvářejí pracovní místa. A zatímco ti majetnější mají víc, část veřejnosti chudne, o čemž se samozřejmě raději nemluví. Bude vůbec někdo skutečně vážně hledat řešení i pro lidi, kteří jaksi nepatří mezi těch pár vyvolených? Je řešením, že se omezí mezinárodní obchod? Do jaké míry lidé přestávají věřit finančnímu systému kapitalismu?

Já přesně nevím, co to je globalizace v tomto smyslu. Pokud je to volný obchod, ten celkově nepochybně přispívá k růstu blahobytu i k většímu bezpečí. Jasně že někde méně efektivní konkurenti zkrachují, tak jako nástupem Bati zkrachovaly po světě desetitisíce ševcovských dílen. Ale tím se jen uvolní pracovní síly pro lepší využití. Pokud chce prezident Trump hájit americké zaměstnance omezováním volného obchodu, udělá chybu.

Pracovní místa lze v USA vytvořit snížením ceny práce, kterou zvyšují vysoké daně a množství nejrůznějších omezení a kvót. Plus nesmyslná opatření pod záminkou boje s klimatem, která dusí americký tradiční průmysl. Tohle vše změnit cesta je, omezování obchodu ne.

Blíží se volby v Německu, ve Francii, v Rakousku. V kontextu Brexitu, do jaké míry může nastat, že kandidáty typu Trump budou volit i lidé v Evropě?

Chci věřit, že se i v Evropě lidé probudí. I když masáž médií a vládnoucích unijních elit bude strašlivá. Taková, jakou jsme dosud nezažili. Surovosti vůči komukoli, kdo se chce vzepřít, budou vystupňovány do krajnosti. Ale snad tomu lidé nenaletí. I když jist si tím nejsem.

V USA se objevily bitky, protože spousta lidí nedokáže přijmout osobnost nového prezidenta. A nemusíme chodit daleko, i u nás určitá vrstva společnosti prezidenta Miloše Zemana snad až nenávidí. Může skončit situace násilím v ulicích i v České republice?

Já jsem násilí předpovídal 16. listopadu 1989. Neuměl jsem si představit, že by šlo svrhnout komunismus bez něj. Velice jsem se pletl. Tak doufám, že se stejně pletou ti, kdo cítí násilí v dnešních časech.

Je Zeman svým způsobem „český Trump“?

Říkáte to hezky. Ano, svým způsobem. On je svým způsobem Churchill, svým způsobem socialista, svým způsobem prezident. Vším, čím je, je velice svým způsobem. Až se to někdy originálu moc nepodobá. Ale v jedné věci něco společného má: dokáže úžasně lézt na nervy českým havlistům, stejně jako Trump těm americkým.

Kdo ze současných českých politiků je podle vás schopen u nás udělat „národní kontrarevoluci“ jako například Orbán v Maďarsku a získat masovou podporu voličů?

O to vůbec nejde. Možná takových schopných jsou mezi námi desítky a stovky. Daleko víc jde o to, jestli je veřejnost hledá, jestli je poptává, jestli po nich volá, jestli je potřebuje. A zatím ten pocit nemám.

Trump vysílal poměrně pozitivní signály vůči Rusku, teď se vyjádřil i k dění v Sýrii. Řada republikánů má ale postoj odmítavý. Jaký postoj převáží a jaký byste si přál, aby převážil? Mimochodem, v Moldavsku a v Bulharsku teď vyhráli proruští kandidáti. Spousta lidí na Ukrajině se bojí toho, že směr politiky USA bude spíš orientovaný na vnitrostátní problémy USA…

Myslím, že Donald Trump bude v zahraniční politice silným prezidentem, tvrdě hájícím americké zájmy. Ale nenechá se vtáhnout do ničemu nesloužících provokací a hazardérských intervencí. Aspoň v to doufám.

U nás, v České republice, se stále debatuje o otáčení na Východ – má tahle debata vůbec nějaký smysl, když jsme jednoznačnou součástí určitých struktur? Mají tu problém lidé s oficiální linií NATO? A pokud ano, je chyba na straně Severoatlantické aliance, nebo jde o vliv ruské propagandy?

Nikdo se u nás na Východ neotáčí, leda v hlavách havlistických pomatenců. Jestli chce mít někdo dobré vztahy se všemi partnery, pak to přece není žádné otáčení se kamsi jinam. A jestli chce někdo válčit, ať jde sám a nezatahuje do toho ostatní.

V souvislosti se 17. listopadem zkusme situaci u nás shrnout. Když Václav Havel říkal, že musí pravda a láska zvítězit nad lží a nenávistí, kdo tady šíří pravdu a kdo tady lže? Kdo šíří společenské smíření a kdo nenávist? A kdo politicky směřuje nahoru a kdo dolů?

To je jednoduché. Nenávist šíří ti, kdo se neumějí smířit s výsledky voleb. Oni jsou demokraté jen tehdy, pokud by vyhrávali. Když prohrají, začnou urážet voliče a nejraději by je zbavili svéprávnosti. Sprostotami na adresu některých zvolených lidí urážejí havlisté miliony svých spoluobčanů. Ale co říkám spoluobčanů, oni se za české občanství stydí, nejraději by přijali nějaké bruselské občanství, kdyby takové existovalo. Oni nejdou ani nahoru, ani dolů. Ale vím, kam by jít měli.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET