2/2017 Budvar s Holbou postupují, Konrad padl až v rozpiji, zklamání z Trutnova a Paky
Publikováno 20.03.2017 v kategorii: Pivo

Dne 22. 2. 2017 se První Pivní extraliga sešla v První pivní Tramwayi na 2. základním kole svého již 8 ročníku.  Je to tak. Již osmým rokem stojí PPE striktně na straně zákazníka a pranic nemění na základních pilířích svého působení. Vzorky nadále nakupuje v běžné obchodní síti a tedy zjišťuje senzorické vlastnosti českých ležáků standardně dostupných běžnému konzumentovi.

Rovněž i nadále degustuje naslepo! Hodnotitelé hodnotí očíslované vzorky a nevědí tak v průběhu degustace nic o výrobci daného vzorku. Hodnocení vzorku je tak zásadní měrou pouze o senzorických vlastnostech piv, nikoliv o osobních preferencích hodnotitelů.

V tomto kole došlo i na trochu sentimentu, neboť jako náhradník za člena PPE aktuálně se zdržujícího v zahraničí nastoupil bývalý letitý člen PPE Jan Modrák. Bylo příjemné a dojemné jej vidět zase v akci. Modráku, děkujeme!

A jak to dopadlo? Z děleného prvního místa bez potíží postoupily značky Pardál a Holba. Budvar velmi příjemně překvapil. Ty tam jsou jeho kolísavé a v celkovém součtu špatné výsledy. Ve druhém Základním kole aktuálního ročníku je na nejvyšší bedně spolu s Holbou. O třetí a čtvrté postupové místo se nakonec v dramatickém slepém rozpiji střetly tři pivovary se stejným počtem bodů: Radegast, Zlatopramen a Konrad. Posledně jmenovaný nakonec padl a v letošním ročníku tak končí.
Mezi prvním a devátým místem je rozdíl 8 bodů a mezi jednotlivými pořadími je rozdíl jednoho, maximálně dvou bodů. Až desátá Nová Paka odskočila o 4 body a poslední Krakonoš dokonce o dalších pět. A je vhodné poznamenat, že to žel pro pivovary z východu Čech není lichotivá vizitka…

Přední postupová místa tedy bez výjimky obsadily velké korporátní pivovary. Ve druhé půlce tabulky jsou pak s výjimkou Ostravaru a Vysokého Chlumce menší nezávislé průmyslové pivovary se kterými se PPE musí v tomto ročníku rozloučit. Odstup Nymburka či Benešova od postupových míst není však nikterak dramatický: Držely se statečně!

Dej Bůh štěstí všem, bez výjimky!

1.-2. Pardál Budějovický Budvar 31 b.
1.-2. Holba Pivovar HOLBA, a.s. 31 b.
3.-4. Radegast PLZEŇSKÝ PRAZDROJ, A.S. 33 b.
3.-4. Zlatopramen Heineken Česká republika 33 b.
5. Konrád HOLS, a.s. 33 b.
6. Ostravar Pivovar Ostravar (Molson Coors) 35 b.
7. Nymburk Pivovar Nymburk spol. s r.o. 37 b.
8. Ferdinand Pivovar Ferdinand s.r.o. 38 b.
9. Vévoda Pivovary Lobkowicz Group, a.s. 39 b.
10. Nová Paka Pivovar Nová Paka a.s. 43 b.
11. Krakonoš KRAKONOŠ spol. s r.o. 49 b.

Rosťa Kloubek, PPE

Zdroj

 

Webdesign: Kabris|NET