Ubohý a beznadějný Sobotka, Zaorálek není lepší. Babiš a jeho ANOfert vyhrají, to je jasné už dávno. Dárečky z EU nás přijdou pěkně draho, nenechme se vydírat a zastrašovat. Klausův spolupracovník hovoří
Publikováno 11.07.2017 v kategorii: Rozhovory

Jestli se „sociální demokracie zbaví své klasické socanské politiky a nakazí se morem havlismu, zbaví se tím i svých tradičních voličů a nové nezíská“, upozorňuje bývalý tajemník prezidenta Klause Ladislav Jakl. „Macron je rozmazlené děcko. My na jakékoli dárečky z EU kašleme, stejně nás přijdou pěkně draho. Rozhodně se jimi nenecháme vydírat a zastrašovat. Nechte si své dotace i své ilegální přistěhovalce, nepotřebujeme ani jedno,“ dodal.

Prezident Miloš Zeman chování premiéra Sobotky vůči Andreji Babišovi označil za chování „svině“ a premiéra označil za osobu „s charismatem lahve od okurek“. Má Zeman věcně pravdu? A je dle vás přípustné používat takové výrazy?

V tom prvním podle mne pravdu ani nemá, protože premiér má plné právo odvolat ministra, se kterým už nechce nebo nemůže pracovat. V tom druhém případě ohledně charismatu pravdu asi má, ale prezident republiky by se ke svým oponentům neměl vyjadřovat způsobem, jako kdyby proti nim kandidoval v parlamentních volbách. Měl by být nad ten boj poněkud povznesen.

Vyplatí se Zemanovi, že se „povozí“ na nepříliš oblíbeném Sobotkovi, nebo to bude moc i na jeho voliče?

To je určitě zajímavá otázka k přemýšlení. V první chvíli se mi chce říci, že si tím u jádra svých voličů pohoršit nemůže, že oni ho mají rádi přesně takového. To určitě platí. Ale v minulých volbách ho volila i skupina lidí, která ho nijak v lásce nemá a brala ho jako přijatelnou variantu k militantnímu havlistovi. Ty by Zeman přeháněním svého slovníku mohl znechutit. A pak existuje třetí skupina, ta nepevná. Tady by si měl Zeman dát pozor na jeden přirozený reflex, sdílený mnoha lidmi – snahu fandit tomu slabšímu, tomu, kterému se ubližuje. Takoví by mohli Zemana zatratit kvůli prostému lidskému soucitu k tomu ubohému Sobotkovi.  

Jaký dojem z výkonů prezidenta v poslední době máte, myslíte si, že bude schopen přijít s finišem volební kampaně, který  mu zaručí Hrad na dalších pět let?

Myslím, že je ve formě a že bude umět své aktivity ještě vystupňovat. On vždy bude svůj a nelze chtít po kobyle, aby snášela vejce, a po Zemanovi, aby se choval neosobně. Bláto osobních sporů by ale měl nechávat k dispozici „těm dole v podhradí“, ne do něj sestupovat a pomazat se s nimi také. Ale co já bych mu radil, že…

Psycholog a spisovatel Bohumil Sláma hodnotí na blogu Aktuálně.cz Zemanovo počínání jako důsledek stárnutí. Doslova píše: „Každý psycholog nebo psychiatr ví, že ve stáří se člověk stává jednak rigidnějším, jednak se zvýrazňují jeho povahové rysy. Dobře je to vyjádřeno v pohádkách: Kdo byl po většinu svého života převážně dobrým člověkem, stává se hodným dědečkem či laskavou babičkou, kdo byl charakterově problémový, stává se zlým dědkem nebo ježibabou. Je to tím, že jak mu ochabuje šedá kůra, prosakují ‚spodní proudy‘ a podobně jako u inkontinence moči dochází k inkontinenci emoční. A Miloš Zeman si ‚učurává‘ stále častěji a stále víc.“ Ztotožňujete se s tím? Sabina Slonková cituje anonymního Zemanova přítele, který mluví o vážném zhoršení stavu prezidenta a o jistotě, že ho čeká invalidní vozík…

Psychologa a spisovatele Bohumila Slámu neznám, znám ale blogera Bohumila Slámu, pro kterého není problémem šířit o druhých nepodložené hnusné pomluvy. Takže k němu se vyjadřovat nehodlám. A co se týče invalidního vozíku, pak ano, to dokonce považuji za pravděpodobné. Ale výkon prezidentských funkcí to nijak neohrozí. Naopak, jako si Zeman dělal svou holí churchillovskou image, s vozíkem si ji bude dělat rooseweltovskou. A bude to dělat velmi stylově, nápadně a užije si to.

Navzdory slovům politologů, že vítězem vládní krize je Sobotka, pokračuje série drtivých průzkumů preferencí, kde ČSSD padá a v čele se výrazně drží hnutí Andreje Babiše. Čím to je?

Sobotka dobře uhrál jediný týden toho koaličního sporu. Ten jeho stranu zachránit nemohl. Naplňuje se to, co bystřejší pozorovatelé předvídali dávno – jestli se sociální demokracie zbaví své klasické socanské politiky a nakazí se morem havlismu, zbaví se tím i svých tradičních voličů a nové nezíská. Skuteční „socani“ jsou z ČSSD vyhnáni nebo vytlačeni na okraj a stranu do záhuby vesele vedou noví levicoví euroliberálové, tedy havlisti. Možná schválně.

Bude jim k něčemu výměna Sobotky za Zaorálka?

Já nejsem potenciálním voličem ČSSD, neumím myslet jako on. Ale nenapadá mě jediná vlastnost, ve které by byl v očích i socanského voliče Zaorálek lepší než ten skoro beznadějný Sobotka. Určitě Zaorálek není ani chytřejší, ani spolehlivější, ani věrohodnější. Politik nemusí být zrovna génius, ale neměl by to být hochštapler.

Značné problémy dle průzkumů mají spojení lidovci a Starostové, kterým může činit problém přelézt hranici 10 procent pro vstup do Poslanecké sněmovny. Byla by to pro českou politiku ztráta, kdyby lidovci opustili Poslaneckou sněmovnu? Stane se tak?

Myslím, že lidovci od té dohody ještě na poslední chvíli ucuknou. Ale kdyby ne, žádná velká škoda. Ani oni už dávno nejsou skutečnými lidovci, hájícími tradiční lidovecké hodnoty zejména venkova. Mnozí jednotlivci mezi nimi určitě ano, ale jejich dnešní vedení, to je jen taková kolonie městských havlistů, kteří si původní značku ukradli.

Valně na tom není ani TOP 09. Co dělá Kalouskova strana špatně? V pásmu 9 až 11 procent se pohybuje i ODS, kterou její zakladatel Václav Klaus kritizoval, že během vládní krize „dostala řadu nahrávek“, které však nevyužila. Co je problém „ódésáků“?

Kalouskova strana nedělá nic zásadně špatně. Naopak, už pár let přesluhuje a oddaluje svou neodvratitelnou smrt. Smrt, která nutně potká každý účelový politický projekt na jedno použití bez ideového, zájmového a hodnotového ukotvení. A to je TOP 09 od začátku. Být kovaným havlistou na ukotvení nestačí. A ODS? V době zásadního ohrožení našich svobod a národní existence se příliš často zabývá technickými prkotinami.

Vede Andrej Babiš dobrou předvolební kampaň? Sepsal knihu o své vizi Česka, objíždí s ní republiku, lidé chodí na jeho akce. Preference má stabilně vysoké. Řítí se Babiš za volebním triumfem?

Že Babiš a jeho ANOfert vyhrají, je jasné už dávno. Ale ne kvůli své volební strategii, v rámci které šikovně slíbí komukoli cokoli, ale kvůli převládající společenské náladě. Lidé uvěřili, že na jejich trápení existuje jeden spolehlivý lék – stát bude dirigovat ty ostatní, hlavně ne mě.  

Ministerstvo vnitra přiznalo, že sleduje autory, kteří v Česku prezentují zahraničněpolitické názory stojící v rozporu s dokumentem schváleným vládou. Je jich prý 50 až 100. „Jednak v to počítáme aktivní autory alternativních médií, jednak skupinu pseudoexpertů či autorit, které se snaží intenzivně prosazovat narativy, které jsou v rozporu s českými bezpečnostními zájmy definovanými Bezpečnostní strategií ČR, do veřejné debaty a mediálního prostoru,“ sdělil mluvčí ministerstva. Je dobře, že vnitro monitoruje autory, kteří se dopouštějí jiného výkladu geopolitické situace, než je názor vlády? Jsou ty názory, které podporují suverenitu českého státu a nechtějí, aby byl řízen z Washingtonu, Berlína či Bruselu, které varují přes masovou migrací, podporovanou EU, a které si nepřejí eskalaci napětí s Ruskem, nebezpečné našemu státu, jak tvrdí Ministerstvo vnitra?

Tohle je vážnější, než výsledky parlamentních či prezidentských voleb. Tady jde o krk elementárním svobodám vyjadřovat názor. Veřejnosti to asi nevadí, protože vždy bude postižen a perzekvován jen někdo vybraný. Výsledkem je ale to, co už vidíme: naprostá převaha oficiální propagandy. A to se týká všech, to dopadá na každého. Nesmíme takové věci dovolit za žádnou cenu.

Francouzský prezident Macron říká, že některé státy si myslí, že Evropa je supermarket, ze kterého si lze jen brát. Narážel tím na to, že například Česko odmítá kvóty na uprchlíky. Pokud EU nebude vynucovat svá pravidla, bude se dle něj sama oslabovat. Dotčené státy se brání, že zkrátka jen nechtějí přijímat imigranty. Padla též poznámka, že „i v supermarketu se platí“. Zrazujeme tedy my, Poláci, Maďaři či Slováci evropskou jednotu, když jsme se při vstupu zavázali dodržovat pravidla, dostali jsme dotace, a teď se „cukáme“? Anebo jsme vstupovali do jiné EU, než je dnes, a odmítnutí migrantů je otázkou našeho přežití a naší bezpečnosti?

Macron je rozmazlené děcko. My na jakékoli dárečky z EU kašleme, stejně nás přijdou pěkně draho. Rozhodně se jimi nenecháme vydírat a zastrašovat. Nechte si své dotace i své ilegální přistěhovalce, nepotřebujeme ani jedno.

Andrej Babiš v této situaci odmítá euro. Lze spolehát na to, že bude v této věci pevný a přijetí eura nepodpoří? A není to tak, že Babiš nyní alespoň verbálně přejímá část programu vlasteneckých sil? Tedy odpor k euru a k imigraci či kritiku Bruselu?

Já to Babišovi nevěřím, protože ta aktuální kritika Bruselu neplyne z jeho dlouhodobých ucelených názorů. Je ale klidně možné, že společenské nálady se vyhrotí natolik, že mu to nedovolí ucuknout ani po volbách.

Nynější vláda před volbami odmítá kvóty. Očekáváte, že politici nynější vládní koalice po volbách Bruselu ustoupí, nebo budou pevní?

Jakákoli vláda, která by vznikla na základně dnešních preferencí, bude chtít ucuknout a dohodnout se s mocnými v Berlíně, Paříži či Bruselu. Veřejnost jí to nesmí dovolit. A příští vláda musí dopředu vědět, že u veřejnosti by jí taková zrada tak snadno neprošla. 

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET