Jak pracuje publicistika České televize
Publikováno 16.03.2011 v kategorii: Hrubá záplata

Pořad České televize 168 hodin mě dva dny žádal o vyjádření k důchodové reformě. Moc se mi do toho nechtělo, mám s tím pořadem smutnou zkušenost. Je nezajímají fakta, mají předem stanovený scénář, jak má repotáž vyznít, a pak ho jen do stanovené podoby vyplňují materiálem. Nechtějí se nic dovědět, všechno vědí už na začátku, potřebují jen potvrzení svých výchozích tezí.

A pak z natočeného dají a upraví jen to, co jako potvrzení bude fungovat. Odpověděl jsem, že z patnáctiminutového povídání dají jen jednu větu a ještě k tomu pozpátku.

Redaktor Vašek mi poslal několik ubezpečovacích SMS, jak čisté jsou jejich úmysly.

Třeba tuto:

My se vám časově přizpůsobíme. Můžeme se sejít u vás, u nás i jinde. Zdržíme vás max. 15 minut. Určitě z toho nebude jedna věta a určitě nebude pozpátku. Jde nám o seriózní vysvětlení prezidentových  pohnutek, proč se takto výrazně vložil do debaty o penzijní reformě, což z něj udělalo důležitého hráče při definování reformních změn.

No, nakonec jsem se dal přemluvit, ale nic jsem si od toho nesliboval.

Výsledek jsem panu redaktorovi komentoval takto:

Celkem to dopadlo podle mých představ. Sama debata o důchodové reformě Českou televizi nezajímala. Potřebovala pouze materiál k podpoře své úvodní teze: sugesce jakýchsi skrytých temných motivů prezidentových. Že by někdo říkal něco prostě z toho důvodu, protože to považuje za správné, je až to poslední, co jistý typ novináře napadne. V tomto smyslu jste splnil zadání. Nejsem zklamán, přesně tak jsem to čekal. Po trojím opakování otázky, jestli je nový návrh vlády vítězstvím prezidentovým, tím spíš. L.J.

Koneckonců, zde je to k vidění:

http://www.ct24.cz/vysilani/10117034229-168-hodin/

1. Kdo je šéf?

ČT 1 | 13.03.2011 | 168 hodin

Moderátor: Nora Fridrichová

Hosté: Petr Nečas, Radek John, Vít Bárta, Václav Klaus, Petr Fischer, Bohumil Doležal, Ladislav Jakl, Tomáš Ježek

Moderátor:

Kdo řídí tuto zemi a kdo jen klade věnce? Po týdnu verbální akrobacie vládního kabinetu máme stran tohoto stále větší pochybnosti. Handrkování o výši DPH má předem jasného vítěze i jasného poraženého. Nečas, nebo Klaus? No hádejte. S Petrem Vaškem.

Petr Nečas /ODS/, předseda vlády (2. 3. 2011):

My jsme vlastně to… tu dohodu posvětili i z politického hlediska.

Radek John, ministr vnitra (2. 3. 2011):

Nepřijdou žádné další diskuse. To, co bylo vyjednáno, bylo vyjednáno.

Petr Nečas /ODS/, předseda vlády (10. 3. 2011):

Dohodli jsme se na následujících úpravách.

Vít Bárta /VV/, ministr dopravy (10. 3. 2011):

Děkujeme koaličním partnerům za to, že jsme dále hledali shodu.

Autor:

Ještě nikdy v historii nezměnila žádná vláda svůj názor na daně tak rychle jako tým Petra Nečase. Jeho dohodu o DPH rozmetal během týdne jediný muž – Václav Klaus.

Václav Klaus, prezident ČR:

Komunikace té reformy, domýšlení té reformy, promýšlení všech souvislostí není v pořádku.

Autor:

Stačilo mu k tomu velmi málo – napadnout reformu na autogramiádě své knihy a napsat do novin tři kritické články. Do daní si přitom zatím žádný premiér v Česku od prezidenta mluvit nenechal.

Petr Fischer, analytik Zpravodajství České televize:

Je to určitě vítězství Václava Klause, protože tu agendu vrátil vládě a ona ji poopravila. Myslím si, že to není příliš důstojné pro vládu, když už se jednou dohodla na něčem, aby to opravovala kvůli tomu, že vystoupil prezident.

Autor: Klaus tak ukázal, kdo tady skutečně vládne, a Nečas že si vedle něj neumí prosadit svou. Za to, aby měl na rozdíl třeba od předchůdce Topolánka s prezidentem dobré vztahy, ten platí vysokou cenu.

Bohumil Doležal, politolog, bývalý poradce V. Klause:

Je vidět, že se mu to prostě strašně nevyplatilo, protože podal panu prezidentovi prstíček.

Autor:

Ještě v prosinci přitom prezident Nečase označoval, cituji „za optimálního premiéra”. Teď ale využije každé příležitosti, aby Nečasovi připomněl, jak to dělá špatně.

Václav Klaus, prezident ČR:

Ta vláda je málo razantní, málo průrazná, málo zřetelná, a to je to, co chybí i mně na této vládě.

Autor:

A co na to Petr Nečas? Vzkazuje prezidentovi, že premiérem je tu on, tak ať mu do toho nemluví? Ne. Pravý opak. Kritiku pokorně přijímá.

Petr Nečas /ODS/, předseda vlády:

Já respektuji názor kohokoli, kdo se vyjádří k práci vlády, právě proto, že si pamatuji všechny minulé vlády České republiky, tak jsem v tomto tolerance sama.

Petr Fischer, analytik Zpravodajství České televize:

Petr Nečas by se měl konečně rozhodnout, jestli chce být dobrým premiérem, a nebo jestli chce vycházet s Václavem Klausem. Obě ty věci dohromady spojit nepůjde.

Autor:

Nejparadoxnější je, že prezident Klaus kritizuje to, co v 90. letech jako premiér sám vymyslel – třeba důchodový systém -, nebo požaduje to, co sám nedokázal. Nezavedl školné na vysokých školách, neudělal reformu zdravotnictví a o sjednocení DPH se mu jako premiérovi ani nesnilo. Teď přitom kritizuje vládu, která všechny tyhle reformy chystá.

Ladislav Jakl, šéf politického odboru prezidentské kanceláře:

Byly na pořadu naléhavější věci a veřejné finance zdaleka nebyly v takovém napětí. Za Klausových vlád byly přebytkové rozpočty.

Bohumil Doležal, politolog, bývalý poradce V. Klause:

Od té polovičky 90. let u něj vlastně jakoby ta pravicová rétorika tu furt byla, akorát byla v rozporu s praktickou politikou. Tak v tomhletom baletu, politickým baletu on je poměrně dost obratnej.

Autor:

Prezident do toho dokola sní o rovném důchodu, tedy stejném pro všechny bez ohledu na předchozí příjmy. A že zbytek si mají lidé naspořit ze svého. To je koncept, který neexistuje v žádné zemi Evropské unie, a u nás ho zakázal i Ústavní soud. Jako premiér s tím ale Klaus nikdy nepřišel. A když se rovný důchod objevil v předvolebním programu ODS v roce 2002, drtivě s ním prohrál volby.

Ladislav Jakl, šéf politického odboru prezidentské kanceláře:

I tehdy jsem věděl, že to asi bude těžká věc, to někdy to prosadit.

Autor:

Možná to je podobné i dnes ale, ne? Jako ta společenská podstata…

Ladislav Jakl, šéf politického odboru prezidentské kanceláře:

To se uvidí, ale přece si nebudeme zakazovat o tom přemýšlet a nahlas mluvit.

Autor:

Co myslíte, že by se stalo, kdyby někdo navrhl už v tom roce ’95 navrhl rovný důchod? Myslíte, že by to bylo politicky prosaditelné?

Tomáš Ježek, bývalý poradce V. Klause, exministr české vlády:

Ne, a to by nikoho nenapadlo tenkrát vůbec. Ani nenapadlo. Já jsem tu myšlenku nikdy nezaslech, já ji nepovažuji za rozumnou.

Petr Nečas /ODS/, předseda vlády:

Je to jenom intelektuálně zajímavý koncept, ale politicky nerealizovatelný.

Autor:

Petr Nečas je, tedy aspoň podle ústavy, mnohem silnější než prezident. Jenže na politické scéně se proti němu zrodil nový mocenský tandem – Václav Klaus a Vít Bárta.

Vít Bárta /VV/, ministr dopravy:

Pan prezident apeluje na to, abychom to nevzali tak, že za tři hodiny domluvíme

důchodovou reformu a tečka.

Václav Klaus, prezident ČR:

Vyjádřil v podstatě souhlas s celou řadou názorů, které jsem tam vyslovil, a v podstatě naznačil, že je to pro něho inspirací.

Vít Bárta /VV/, ministr dopravy:

I v kontextu všech těch dalších reformních aktivit, které máme, je dobré vnímat to, co Pražský hrad říká.

Autor:

Úplně první vládní reformu totiž prezident rozmetal paradoxně pomocí jednoho z koaličních partnerů. Sňatek z rozumu, který prospívá oběma. Klaus tak drží pozici politického predátora, Bárta se snaží zastavit propad preferencí.

Petr Fischer, analytik Zpravodajství České televize:

Věci veřejné se tímto způsobem snaží od prezidenta tu jeho slávu a popularitu částečně odebrat, jaksi se s ní svézt, protože jiný způsob, jakým by získávaly voliče, v současnosti neexistuje.

Autor:

Vydělat se na tom ale bude snažit i Václav Klaus. Jeho úřadování na Hradě končí už za 2 roky.

Václav Klaus, prezident ČR:

Pokud mně síly umožní, tak já určitě zůstanu ve veřejném světě, určitě se nestáhnu do soukromí.

Bohumil Doležal, politolog, bývalý poradce V. Klause:

Jsem přesvědčenej, že on bude usilovat o znovuzvolení. Ale ne jako prezident.

Zpracovatel: Anopress IT a.s.

Webdesign: Kabris|NET