ODS bez klausismu by nebyla ODS
Publikováno 04.09.2018 v kategorii: Ozvěna

Je úsměvné číst pojednání o tom, jaká by měla být ODS z pozice liberální levice či přímo „havlismu“, jak to popisuje Jiří Pehe v textu „Fiala klausismus z ODS nevyvětral“ (Právo, 25. 8.).

Vlastně z pohledu Jiřího Peheho byla ODS již špatně založena, protože ji zakládal Václav Klaus. Jak vypadá pokus o založení ODS bez „klausismu“ vidíme na Unii svobody nebo TOP 09. První leží již delší dobu na politickém hřbitově, druhá se potácí na hranici volitelnosti. Většina členů ODS také nepovažuje konec vlády Petra Nečase za „bizarní vyvrcholení“ jedné éry ODS, jak píše Jiří Pehe, ale za státní převrat s následnou změnou politického systému.

Bizarní naopak bylo, jak policisté a státní zástupci bez uzardění prezentovali na tiskové konferenci „zadržených 120 až 140 miliónů a deset kilo zlata“, když dnes víme, že ani milióny ani zlato neexistují. Tragické na této historii pak je, jak oligarcha v čele vlády odměňuje pučisty státními trafi kami. Politickou stranu tvoří její členové. Zhruba 14 tisíc svobodomyslných členů ODS nemůže mít na všechny věci jednotný názor.

Také jsem kroutil hlavou, když Václav Klaus mladší uveřejnil svůj text ještě před pohřbem tří zabitých vojáků a nepovažoval jsem za šťastné, že mohl vyznít jako zpochybnění našich aliančních závazků. Ale v meritu věci, že se v Afgánistánu nedá vyhrát, v tom s Václavem Klausem ml. souhlasím. Samozřejmě to vědí i Američané, kteří dnes s Tálibánem vyjednávají, protože společným a větším nepřítelem je Islámský stát.

V případě kandidatury Ladislava Jakla do Senátu považuji za chybu pražské ODS, že Jaklovi kandidaturu nenabídla dřív než SPD. Ladislav Jakl je vzdělaný člověk s jasnými názory a nijak se netají tím, že jde o spojenectví navýsost účelové, o řešení nelegální migrace a nefunkčnosti EU, a poté se s okamurovci opět rozejde.

Neznám komunální kampaň úspěšného mladoboleslavského primátora Raduana Nwelatiho, ale opakem „nulové tolerance cizincům“, což považuje Jiří Pehe za skandální, je to, co probíhá v současné době v Německu, Francii a některých severských státech. Trestné činy ilegálních migrantů či lhaní při žádostech o azyl se omlouvají nutností chápat odlišné kultury a nutností akceptace pravidel islámu, která s sebou nelegální migranti přinášejí.

Zdůrazňuji, že Jakl, Nwelati a pravděpodobně i Okamura mluví o nelegální migraci, nikoli o lidech s právem na azyl.

Do ODS proto patří jak předseda Petr Fiala se svým akademickým formulováním politických postojů, tak bouřlivák poslanec Václav Klaus mladší, ale i dalších 14 tisíc členů. A z našich diskusí se pak tvoří politika ODS, díky které získáváme stále víc příznivců. A to vše navzdory panu Jiřímu Pehemu.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET