Jste homosexuál? zeptal se v Aréně divoch Jakl europoslance Pospíšila
Publikováno 19.09.2018 v kategorii: Ozvěna

Arena na TV Barrandov, kam přišli za hnutí ANO ministryně financí Alena Schillerová, místopředsedkyně ODS Alexandra Udženiju, senátorský kandidát za SPD Ladislav Jakl, místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil byla třetí zářijové úterý velmi ostrá.

Tentokrát se generálnímu řediteli TV Barrandov a zároveň moderátorovi Jaromírovi Soukupovi podařilo  pozval přední politické představitele, které se dokázali rozžhavit svými reakcemi na poznámky spoluhráčů.
 
Ostrou debatu odstartovalo na úvod nedávné prohlášení českého premiéra Andreje Babiše, který prohlásil, že do Česka nepřijme padesát syrských uprchlíků. S jeho názorem se ztotožnila ministryně financí Schillerová.

„Co se týče migrační politiky Andreje Babiše, tak se profiluje neustále stejně, dosáhl toho že se zrušily kvóty, a co se týče sirotků, já se domnívám, že je to zneužití dětí v předvolebním boji. O paní Šojdrové jsem neslyšela pět let, a najednou se ozve až teď, před volbami,“ konstatovala ministryně Schillerová.

Jasno měl i Ladislav Jakl: „Já vašemu šéfovi ve věci migrační politiky nevěřím. Říká to velmi nahlas a právě před volbami. K těm sirotám – celou tu akci považuji za hanebný populismus. Když se podíváme na situaci ve světě, tak těch padesát sirotků je asi jedna desetimiliontina ze všech sirotků. A já se ptám, kterou tu deseti miliontinu zachráníme?“  zeptal se ostatních Jakl. 

S výkřikem: „Aspoň se Babiš okope,“ poznamenal Mikuláš Peksa z Pirátů.

„Já bych přešla od emocí k faktům, paní velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi řekla, že tam pomáháme dostatečně. Poskytuje se materiální pomoc, pomáháme stavět nové budovy a podobně. Je ale důležité to, abychom si uvědomili, že lidé v Sýrii mají odlišnou výchovu než v Evropě, po sedmi letech války tam není bohatství, ale stát se stále dokáže postarat o děti,“ řekla svůj názor Udženija. 

„Přesně tak, vraťme to do věcné roviny. Navíc, my ani nevíme, jestli by šlo o adopci, protože jednou paní Šojdrová mluvila o adopci, pak o přechodném bydlení… Pojďme se spíš bavit o sirotcích v Česku,“ navrhla  ministryně financí s rozvahou.

„Pokud se nabídly české rodiny, že by měly zájem pomoci syrských dětem, proč to alespoň nezvážit a neprodiskutovat?“ zeptal se Pospíšil.
Schillerová k tomu dodala, že se premiér chce sejít s paní Šojdrovou, aby se zeptal, co vlastně chce, vždyť my ani nic nevíme, nevíme jestli jsou to dívky, chlapci, kolik jim je let.

Pak se začalo mluvit o Maďarsku. Jak víte, tak Evropský parlament  odhlasoval zahájení řízení proti Maďarsku z důvodu vážného ohrožení hodnot EU.

Jiří Pospíšil navrhl počkat, až se s tím poperou ministři a premiéři  jednotlivých zemí, aby celou situaci kolem Maďarska probrali na nějaké sešlosti. Ovšem pak se rozpovídal  Ladislav Jakl. „Čtyři europoslanci za hnutí ANO mi tak akorát dokazují, že to Babiš hraje na všechny strany, a pane Pospíšile, vy jste pro mě kolaborant,“ uvedl Jakl. Není divu, že došlo k hádce představitele SPD a TOP 09 a v tomto sporu došlo i na Jaklovu osobní otázku na Pospíšila: „Jste homosexuál?“
 
Otázku Jakl zdůvodnil tím, že Evropský parlament odsuzuje Maďarsko také proto, že pro tuto skupinu obyvatelstva Maďaři nemají žádné ústupky.
 
„Ono se v tom Maďarsku krade beztak více než tady u nás, a to je co říct,“ řekl k Maďarsku Pirát Peksa.
 
 „Teď tady pan Peksa urazil přes padesát procent maďarských voličů. Uvědomte si, že Viktor Orbán dostal ve volbách více jak padesát procent hlasů, je premiérem od roku 2010 a vy tím. co tady říkáte, jste kompletně urazil polovinu Maďarů… ODS se nelíbí postup Evropské unie, ale zdůrazňuji, nejsem euroskeptik, ale nelíbí se nám ta nadřazenost vůči ostatním státům,“ konstatovala Udženija, která si v poslední době pořídila brýle, aby vypadala ještě přísněji.
 
 
A na závěr ještě jednu poznámku. Pokud jste očekávali, že Jiří Pospíšil v Aréně odpoví na otázku Ladislava Jakla Ano nebo Ne, tak jste se nedočkali. Předseda TOP jenom pronesl, že mu otázka nevadí, ale to ostatně říkal k více poznámkám politiků ve studiu na politiku TOP 09.
 
Na závěr se vyjadřovali i vlaječkami a hesly ve studiu přítomní a označení příznivci diskutujících politiků. Příznivec hnutí ANO ostatní rozesmál komentářem, že Ladislav Jakl je divoch.
 
Webdesign: Kabris|NET