2.semifinále 2018 Giganti z Plzně na opačných pólech tabulky
Publikováno 16.11.2018 v kategorii: Ozvěna, Pivo

Druhé letošní semifinále soutěže o nejlepší český ležák nejen určilo konečné složení finálové desítky, ale také přineslo překvapení. To zcela zásadní a nemilé nám (opět) připravil plzeňský Prazdroj. Mám pořekadlo, že když je plzeň dobrá, tak je prostě dobrá. Anebo – v případě letošní říjnové nefiltrované edice – dokonce výtečná.

Ale co mám říci, když je prostě hnusná? Kde, k…a, udělali soudruzi z Prazdroje chybu? A proč je tedy někdy dobrá a jindy téměř nepoživatelná? Mluvíme o 0,5l láhvovém pivu zakoupeném v běžné obchodní síti, pro přesnost to tentokrát byla šarže L2 276, expirace 01.04.19. Co je ovšem nejvíce zarážející, nejde o ojedinělý exces. Pro porovnání zde výsledky v posledních 3 letech:

Plzeňský Prazdroj v 2018 
Základní kolo: 1.-3. místo 37 b 
Semifinále: 10. místo 52 b

Plzeňský Prazdroj v 2017
Základní kolo: 2.-3. místo 32 b 
Semifinále: 1. místo 26 b
Finále: 10. místo  48 b

Plzeňský Prazdroj v 2016
Základní kolo: 1. místo 28 b 
Semifinále: 8. místo 36 b

Co je příčinou takovýchto výkyvů, nevíme a ani nám to jako spotřebitelům nepřísluší soudit, nicméně si dovolujeme tvrdit , že nejde o jednorázové selhání ale o opakující se chybu hlubšího charakteru. Paradoxem navíc je, že na opačném konci tabulky se umístili jiní zástupci téže pivovarské skupiny. Vítězem se totiž s přehledem stal Gambrinus, vyráběný prakticky na stejném dvoře a na děleném 2. – 3. místě mu zdatně sekunduje popovický Kozel. Že by kouzlo nových receptur?

Pozastavme se u dalšího postupujícího, kterým je přerovský Zubr Premium Za téměř devět let existence PPE došlo totiž k dramtickému posunu nejen ve výrobě, ale také v nabídce piva v obchodních sítích, zejména tedy v segmentu ležáků. Zatímco dříve nenabízely velké obchody téměř nic a vše suplovaly vznikající pivotéky, dnes se situace v podstatě otočila. Malé pivovary se začaly sdružovat do pivovarských skupin, které mají lepší páky ke zlomení obchodních řetězců, ty potom tak jako tak pod tlakem např. boomu mikropivovarů samy stojí o zvyšování nabídky. Současně s tím však tento segment opouštěly malé pivotéky, aby se mohly věnovat náročným zákazníkům a v podstatě kusovému dovozu vybraných speciálů. Tím se  ovšem nákupčí PPE dostává do tíživé situace, některé ležáky totiž nejsou ani tam, ani tam.

Naštěstí se nám podařilo z řad našich přátel vybudovat síť dodavatelů, kteří jsou ochotni chybějící vzorek předepsaným způsobem zaopatřit a zajistit jeho přepravu na místo konání. Sláva jim! To se týkalo právě Zubra, kterého nám dovezli naši přátelé přímo z Přerova. Oni jeli do Prahy hlídat čerstvě narozenou vnučku, a tak si to hlídání trénovali už ve vlaku. Kromě  kýžených vzorků vezli totiž také půllitr skvělé domácí slivovice, a tak museli dávat velmi dobrý pozor, aby ji cestou sami nevypili! Opravdová zkouška charakteru! Havlíčkobrodského Rebela se pak na poslední chvíli podařilo Láďovi vyšťourat kdesi z tajemných útrob Pivovarského Klubu.

Ale vraťme se k výsledkům 2. semifinále. Do finále totiž kromě zmíněných Gambáče a Kozla postupuje z děleného 2. – 3.místa právě přerovský Zubr, dále pak náchodský Primátor a loňský celkový vítěz Herold. Finálovou desítku pak spolu s nimi utvoří postupující z 1. semi: Staropramen, Březňák, Samson, Pernštejn a Braník. Tedy dosti pestrá směsice skýtající záruku napínavého boje až do posledního degustačího loku.

Finále se bude konat v První Pivní Tramwayi dne 13. 11. od 19:00 hodin a jako vždy je veřejně přístupné.

Výsledky 2. semifinále 2018

pořadí titul body
1. Gambinus Plná 12° 32
2.-3. Zubr Premium 33
2.-3. Kozel Mistrův ležák 33
4. Primátor Premium 34
5. Herold Březnický ležák 35
6. Chodovar Prezident 37
7. Rychtář Premium 38
8. Krušovice 41
9. Rebel Originál Premium 43
10. Pilsner Urquell 52

Petr Hrkal, PPE

Webdesign: Kabris|NET