VIDEO ,,Stát bude jeden bordel, bude koukat pod peřinu!” Jakl a Pirátka se chytli kvůli sexu
Publikováno 28.02.2019 v kategorii: Ozvěna

Piráti přicházejí s návrhem na legalizaci prostituce. V pořadu FTV Prima Názor bez cenzury tento plán obhajovala pirátská poslankyně Olga Richterová. Jenže proti ní se posadil bývalý spolupracovník exprezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, který začal pirátský nápad cupovat na kousky. „Stát bude jeden velkej bordel,“ rozčiloval se. A to byl teprve začátek…

Piráti věří, že by legalizace prostituce mohla do rozpočtu přinést až miliardu korun. Richterová však odmítla, že by tato právní úprava mohla přinést řadu problémů. V Německu, kde byla prostituce zlegalizována, např. už řešili případy, kdy žena odmítla nabídku úřadu na „společnici“ a pak jí hrozilo, že přijde o dávky v nezaměstnanosti. Richterová věří, že pirátský návrh je lepší a že by k ničemu podobnému nedošlo.

„Ty teze jasně stanovují, že v žádném případě nesmí být nikdo nijak nucen k prostituci,“ zdůraznila Richterová s tím, že tato problematika je velmi citlivá a zákon musí pamatovat na řadu věcí.

Těchto slov se okamžitě chopil Jakl.

„Kolegyně je skvěle připravená. Jsem rád, že jsem od vás slyšel, že je to věc citlivá. To by člověk ani neřekl, když chcete pustit pracky státu do tak intimní věci, jako jsou sexualita a sexuální vztah. Stát se nám rozlejzá už do velmi  soukromých, velmi intimních oblastí. Tenhleten návrh vlastně říká, že stát bude koukat pod peřinu, že se stát stane pasákem, že snad bude kontrolovat i samotnou transakci. To znamená např., smí taková prostitutka odmítnout někoho, kdo se jí nelíbí? Bude tam chodit Česká obchodní inspekce a měřit kvalitu sexu?“ vypálil ostré otázky Jakl.

Než bude takový zákon přijat, toto všechno je podle publicisty třeba promyslet.

„Ale tenhleten nápad se vynoří pokaždý, když někdo nemá už co jinýho na práci, jako kdyby nebylo dost jiných problémů. A zavře se za ním voda. Ovšem po zkušenostech z poslední doby, kdy už prošlo tolik pitomostí, tak jsem si říkal, že by bylo dobrý se ozvat,“ pokračoval.

Stejně tak je podle Jakla třeba zamyslet se nad morální stránkou celé věci. Stát legalizací prostituce řekne, že jde o řemeslo jako jakékoli jiné. „Možná se na to budou brát i nějaký granty,“ kroutil hlavou Jakl.

Richterovou však nepřesvědčil. Dáma je přesvědčena, že prostituci je třeba regulovat, protože je s tímto jevem často spojená i kriminální činnost a další problémy. Proto je namístě regulovat v Česku prostituci podobně, jako se to děje i v jiných zemích. „Já považuji za relevantní otázku, jestli ten náš návrh pomůže převážně ženám, které se takto živí. Jestli pomůže našemu daňovému systému, protože si musíme uvědomit, že jde minimálně o 11 tisíc osob, přičemž z toho je 7 600 matek samoživitelek, a my jim chceme pomoci,“ poznamenala Richterová.

„Takže ony budou platit 100 tisíc ročně daní, a tím jim pomůžete?“ neudržel se Jakl.

Richterová dovysvětlila, že u těchto žen bude třeba řešit výši jejich budoucích důchodů a především se pokusit sebrat zisky organizovanému zločinu. „Jde nám o to, aby v těch nevěstincích byly přístupné ochranné prostředky, aby ten, dnes říkáme kuplíř, tak aby se ten provozovatel staral o bezpečí pracovnic,“ popsala svou představu Richterová. Hlavním přínosem má být snaha pomoci ženám v návratu do normálního života.

Piráti prý myslí i na to, aby si dámy s touto živností mohly zažádat třeba o hypotéku, aby odváděly sociální a zdravotní pojištění a tak podobně.

Tento záměr se podle Richterové líbil třeba bývalé ministryni spravedlnosti za hnutí ANO Heleně Válkové nebo bývalému primátorovi Prahy Bohuslavu Svobodovi (ODS).

Jaklovi přišla představa Richterové naivní. Její představa prý spadá do kategorie pachatelů dobra, kteří nedomýšlejí důsledky toho, co páchají. Stát tu podle něj v podstatě říká, že chodit do bordelu je v pořádku a je to normální. „Ale normální to není,“ zlobil se host. A pokud toto bude legální, tak bude podle Jakla pravdivé to, co o státu říkají někteří lidé už dnes, „že stát bude jeden velkej bordel“.

Představa, že asi 11 tisíc prostitutek zaplatí na daních až miliardu, což tvrdí Piráti, je prý nesmysl, protože by to znamenalo, že každá prostitutka zaplatí na daních 100 tisíc. „To je nesmysl,“ kroutil hlavou Jakl.

Richterovou však nepřesvědčil. Jistou formu regulace zavedly Rakousko, Maďarsko i Švýcarsko, a pokud se zavede regulace i v Česku, bude to podle političky jen dobře. Pokud jde o daňové propočty Pirátů, poslanci prý vycházeli i ze zkušeností Maďarska.

Ve Švýcarsku je podle dámy možné provozovat sex jen v určitých zónách, a pokud zákazník požaduje něco, co se dámě nelíbí, tak ona ty zóny zná lépe a ví, kudy může utéct, což ten klient tak úplně neví, takže sexuální pracovnice je tady ve výhodě.

Jakla tím však stále nepřesvědčila. Varoval před nezamýšlenými důsledky tohoto zákona. Podle jeho názoru může vyvolat něco, co teď ještě ani neumíme dohlédnout.

Zdroj

 

Webdesign: Kabris|NET