Jakl v RRTV? Otevřeně mluví o likvidaci veřejných médií, my ho nevolili, říkají pro EZ opoziční politici
Publikováno 29.03.2019 v kategorii: Ozvěna

V tajném hlasování poslanecké sněmovny byl na volné místo v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zvolen poradce bývalého prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl. Proti kontroverzní osobnosti se objevila vlna kritiky.

Jakl známý provokativními výroky antiekologického charakteru nebo útoky proti médiím a z obviňování novinářů z principiálního lhaní. Přesto byl zvolen na uvolněné místo v RRTV jako nominant SPD.

I když samotná volba byla tajná vzhledem k tomu, že získal většinu pravděpodobně byl podpořen vládními poslanci. „Evidentně ho podpořila vládní koalice za loajalitu a podporu vládním návrhům,“ sdělil pro EuroZprávy.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Neschvaluje ho ani možný Bělobrádkův nástupce v předsednické funkci Marian Jurečka. „Nepovažuji ho za vhodného kandidáta, mám jiné představy o lidech, kteří by měli býti členy této rady,“ odpověděl na dotaz poslanec za KDU-ČSL.

Kriticky se k Jaklovi vyjádřil i Petr Gazdík. „Nepovažuji ho za vhodnou osobu do RRTV a přestože volba byla tajná, nepředpokládám, že by ho poslanci STAN volili. Každopádně já ne,“ napsal v SMS zprávě předseda Starostů a nezávislých.

Spokojenost s Jaklem nepanuje ani v KSČM, která podporuje menšinovou vládní koalici. „Výsledek volby je legitimní, i když ho vnímám spíš jako naschvál některých volitelů. Člověk, který otevřeně mluví o likvidaci veřejných médií, není podle mne šťastná volba. Pokud by se tu začala rozehrávat hra o další penetraci oligarchů do médií, bylo by to ošidné. problém veřejnoprávnosti leží jinde a vládní média místo veřejných nepotřebujeme,“ sdělil pro EuroZprávy.cz poslanec KSČM Jiří Dolejš a popsal kontroverznost zvoleného kandidáta.

Podle pirátského poslance Tomáše Martínka byla i Česká pirátská strana. „Kdo zvolil Ladislava Jakla do RRTV? Podle všeho ho volila nominujicí SPD a ANO, což de facto potvrdil @kolovratnikm na Twitteru. Jinak na hlasování dorazil i Klaus ml. To dohromady dává přes 88. Piráti hlasovali proti tajné volbě, za tyto osoby má být politická odpovědnost jasná,“ napsal na Twitteru.

K volbě Jakla se vyjádřilo také několik senátorů, i když ti do RRTV zástupce nevolí. Bývalý prezidentský kandidát Jiří Drahoš volbu okomentoval na sociálních sítích. „Zatímco známý historik @padevetjiri nebyl zvolen do rady ÚSTRu, známý konspirátor Ladislav Jakl byl na návrh SPD vybrán do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Vládní koalice dnes opravdu jede,“ uvedl na Twitteru senátor.

„Senát nezvolil do ÚS Gerlocha, Sněmovna zvolila do RRTV Jakla. A to obě komory jsou součástí jednoho Parlamentu. No co. Princ Jasoň a princ Drsoň taky byli formálně bratři,“ popsal svou představu o práci obou komor parlamentu senátor Václav Láska.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET