Generální ředitel ČT Dvořák ostře zkritizoval Sněmovnu za volbu Jakla do rozhlasové a televizní rady
Publikováno 03.04.2019 v kategorii: Ozvěna

Generální ředitel České televize Petr Dvořák se vyjádřil velmi kriticky vůči Sněmovně. Nelíbí se mu, že že minulý týden zvolila do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) někdejšího spolupracovníka prezidenta Václava Klause na Hradě Ladislava Jakla.

Pro server Aktuálně.cz Dvořák řekl: „Rozhodování Poslanecké sněmovny při obsazování mediálních rad v poslední době zřetelně ukazuje na snahu posílit v nich ty názorové proudy, které volají po omezení nezávislých médií, zejména pak ČTK, Českého rozhlasu a České televize. Nové funkce dávají nositelům těchto názorů punc relevance a umožní jim ovlivňovat rozhodování orgánů, které mají naopak toto nezávislé prostředí pro fungování českých médií garantovat.“ Podle něj „je bohužel evidentní, že v tuto chvíli vedle členů SPD a KSČM v Poslanecké sněmovně existuje další velká skupina poslanců, která tento nebezpečný trend podporuje“.

Jakla do RRTV navrhla strana Tomia Okamury SPD, která má k veřejnoprávním médiím dlouhodobě negativní vztah, jako ho má ostatně dlouhodobě i sám Jakl. K tomu, aby do rady prošel, napomohlo hnutí Andreje Babiše ANO. Okamurovci zase v březnu pomohli ANO do Rady Českého rozhlasu dostat Tomáše Kňourka. V tom nepříliš skrytá koalice stran ANO, SPD a KSČM funguje, protože těm všem jsou veřejnoprávní médai trnem v oku.

Jak si Jakl své působení nejspíš představuje, si lze snadno odvodit třeba z jeho výroku v rozhovoru na Parlamentních listech (28. 3.): „Říkám to mnoho let pořád dokola. Nelze zestátnit, co už státní je. Česká televize i Český rozhlas jsou státní instituce. Stát je třídil zákonem. Stát jim dal majetek. Stát jim přidělil kmitočty. Stát jim zákonem dal úkoly a stát jim zajistil peníze poplatníků. Ale stát už dál tyto instituce nekontroluje a nechá je za veřejné peníze dělat, co se jim zlíbí, nebo spíše co se líbí zájmovým skupinám, které tato média po celá léta ovládají. Státní média je třeba zrušit. A pokud existují nějaké veřejné zájmy v oblasti vysílání, nechť je stát pojmenuje a vymezí. Pak může vypsat granty nebo veřejné zakázky na vysílání pro školy, pro menšiny nebo pro jiné veřejné funkce. A za zlomek dnes vynakládaných peněz to udělá kdekteré soukromé médium kvalitněji a kontrolovatelněji.“

Jakl je tedy v podstatě likvidátor a pokud ho politické strany vysílají do takové funkce, je i jejich záměr jasný.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET