Podle Jakla prý nikoho nepálí budování evropského superstátu. To je fakt, to pálí jen Jakla
Publikováno 28.05.2019 v kategorii: Ozvěna

Bylo to tak: „Prezident Václav Klaus byl hostem pořadu Interview Plus na stanici Český rozhlas plus a měl to být rozhovor o nadcházejících volbách do Evropského parlamentu. Hned druhá otázka moderátorova ale směřovala k tématu dvojí kvality potravin.“

Podle Jakla se před eurovolbami vůbec nemluví o důležitých věcech a přitom se podle něj dějí takové hrůzy, o kterých by se mělo mluvit.

Třeba tohle: „Evropská unie se před očima proměnila v nedemokratickou byrokratickou diktaturu a nic nenasvědčuje tomu, že by v tomto duchu neměla pokračovat. Nic jí v tom totiž nebrání. Zásadní téma samotného smyslu a obsahu budování evropského superstátu totiž evidentně skoro nikoho nepálí, a tak zažíváme útěk k náhradním subtématům, které mají jen vyplnit zoufalé prázdno. Zdá se, že s tím ani příští dny, týdny a měsíce nic zásadního neudělají. To ale neznamená, že bychom se nad eurovolbami neměli zamyslet vážněji.“

V jednom má expert Jakl pravdu, nějaký evropský superstát nikoho celkem nezajímá, protože to není nic, co by se lidí nějak týkalo v jejich každodennosti. Ta dvojí kvalita potravin je taky dost pseudotéma, v tom musíme výjimečně s Jaklem souhlasit podruhé. Je to ovšem něco, co si lidé nějak svými smysly dovedou aspoň představit.

Onu „nedemokratickou byrokratickou diktaturu“ (unijní) si taky představí málokdo, ta se dobře vyjímá jako fráze hlavně v různých národoveckých vyhlášeních, aby se zdůvodnilo, jak pod jhem Bruselu trpíme. Protože jinak by lidi třeba napadlo, že úpíme spíš pod nedemokratickou českou byrokratickou diktaturou.

Pokud by snad někdo čekal, že nám Jakl ukáže cestu z temnot, bude ale zklamán. Výzvou, že bychom se nad eurovolbami měli zamyslet vážněji, jeho článek na stránkách IVK totiž končí. Zůstává nám tak jen série názorů exprezidenta Klause, kde se dozvídáme, že to všechno nemá velký smysl.

O evropských volbách se nechal Klaus v onom rozhlasovém pořadu slyšet, že „k žádné změně nedojde“. Že nějaké to marginální posílení euroskeptických stran možná bude, ale v celé Evropě, nikoli v České republice. Tady žádná taková strana není, takže u nás v těchto volbách absolutně o nic nejde.“

Tak to se celkem nevyplatí diskutovat o čemkoli, když absolutně o nic nejde. Za to my ale nemůžeme, že Klausové a Jakl představují bezvýznamnou politickou sílu. Jednoho by napadlo, že si za to mohou sami.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET