Ladislav Jakl v České televizi o chystaném pouličním předvádění se homosexuálů v Praze
Publikováno 09.08.2011 v kategorii: Rozhovory

ČT 24 Spory o konzervatismus Moderátor: Jakub Železný Host: Ladislav Jakl

(obsahuje video)

Moderátor:

Diskuse kolem dopisu velvyslanců, kteří podpořili pražský pochod osob s gay a lesbickou orientací nabrala dnes na síle. Proti tomu, že záštitu nad akcí převzal primátor Prahy Bohuslav Svoboda, se už před pár dny postavil hradní vicekancléř Petr Hájek. Dnes se k němu přidal i Ladislav Bátora z iniciativy DOST. Velvyslance 11 zemí, působících v Praze o víkendu za jejich postoj kritizoval i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. A i když mají často rozdílný názor,tak s jeho názorem dnes vyjádřil souhlas dokonce i prezident Václav Klaus. Mimo jiné řekl nebo napsal: Neodvedu si představit, že by si jakýkoli náš velvyslanec dovolil formou petice zasahovat do vnitropolitické diskuze v jakékoli demokratické zemi světa. Naším hostem je teď Ladislav Jakl, ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, pane řediteli, zdravím vás, dobrý večer.

Host:

Dobrý večer z pražského Klárova

Moderátor:
Proč by velvyslanci, pane řediteli, nemohli v zemi svého působení podpořit nějakou aktivitu?

Host:

Já si nemyslím, že tito velvyslanci podporovali nějakou aktivitu. Oni se naopak vůči něčemu ohrazovali. Ohrazovali se – na základě bůhví jakých informací – proti hypotetickému útlaku, který tady homosexuálové v České republice podle nich asi zřejmě zažívají. Oni se vyslovili za právo homosexuálů pořádat nějakou akci, jako kdyby toto právo kdokoli homosexuálům u nás upíral. Já si myslím, že toto skutečně by si český velvyslanec v Rakousku, Německu, Francii, v jakékoli civilizované zemi absolutně nedovolil, aby se ohrazoval vůči výroku nějaké tamní autority. Dokonce ještě na základě špatných informací.

Moderátor:
Ale je přece zcela běžné, že velvyslanci se zapojují do života země, v níž působí, že jsou součástí nějakého politického a společenského diskurzu té země. Proč je právě tohle a ne třeba jiné velvyslanecké aktivity tím, co je tak kritizováno, třeba i panen prezidentem. Proč právě tohle?

Host:
Pane redaktore, já nevím, jestli se mě ptáte vážně, nebo jestli to víte nebo jestli to nevíte. Přece vůbec nejde o projev zapojení se do života. Oni se ohradili proti výrokům občanské iniciativy, ohradili se proti výrokům jednoho úředníka z prezidentské kanceláře a vyvolali tím dojem, že komusi v České republice jsou upírána nějaká práva. Kromě toho, že se tím vyslovili jménem autority státu, který tady zastupují, také tím dali najevo, jaké mají smýšlení o České republice. A jak zřejmě, na základě velmi pomýlených informací, reportují své dojmy a představy do svých zemí.  A to nám nemůže být jedno. Ani Vám to nemůže být jedno.

Moderátor:
Promiňte, ale to, co říkáte, neukazuje to naopak i to, co říkáte i ta reakce pana prezidenta nebo pana Bátory, že velvyslanci naopak tím svým prohlášením nebo řekněme podporou jedné menšiny možná právě trošku uhodili hřebíček na hlavičku, když se právě při tomto tématu ozvaly právě tyto hlasy, které jejich krok odsuzují?

Host:
Víte, je dobře, že se o tomto předvádění homosexuálních aktivit mluví. Je to určitě dobře, myslím, že je celkem legitimní, když se to někomu nelíbí, např. mně. Mně se nejen nelíbí, že primátor tohoto krásného slavného města jménem své autority, jménem svého úřadu vyslovil záštitu nad tímto předváděním se homosexuálních aktivit. Mně se nelíbí samotné toto předvádění homosexuálních aktivit, protože mně se nelíbí předvádění sexuálních aktivit. Já si myslím, že sexualita je nádherná, úžasná a především intimní věc a neměla by se manifestovat.

Moderátor:
Promiňte, pane Jakle, výraz homosexuál, třeba v tomto rozhovoru, používáte jenom vy. O sexuálních aktivitách mluvíte jenom vy, ale dobře. V tom prohlášení se ještě pan prezident ohání svobodou slova. Kde je potom svoboda slova oněch velvyslanců, abychom se zase vrátili k tomu tématu, názoru těch 11 ambasadorů?

Host:
Přece určitě vy, stejně tak dobře jako diváci, kteří se dívají na tento pořad, dobře vědí, že tito velvyslanci neřekli: jé, to je príma, bude něco hezkého, barevného, někoho to možná pohorší, ale my se budeme dobře bavit, a přispěli tím do nějaké debaty vnitrospolečenské. Oni se vyslovili velmi bojovně s cílem vyvolat společenský útok na ty, kteří zapochybovali o tom, jestli je vhodné nebo není vhodné, že pražský primátor této akci poskytl svoji společenskou podporu a záštitu, a kteří mají na to nějaký kritický ohlas. Oni vyslovili názor, že se tím projevuje nějaká tolerance. Víte, spoustu věcí mohu tolerovat kolem sebe, rozhodně je velmi málo věcí, které bych, kdybych náhodou měl tu moc, chtěl v životě zakazovat. Ale to mi nebere právo, abych spousty věci kritizoval, vyjadřoval nad nimi nelibost a tito velvyslanci, jako kdyby chtěli upírat právo vyjadřovat někomu nelibost. A to na naší domácí vnitropolitické scéně. A dokonce horovali, aby tady někomu nebyla upírána nějaká práva. Já myslím, že u nás v České republice jsou práva lépe ošetřena než v mnohých zemích, za které oni mluví.

Moderátor:
Pojďme k poslední věci. V poslední době se zdá, že se výrazně aktivizuje skupina lidí kolem iniciativy D.O.S.T., dostává se jí i podpory od prezidenta republiky Klause i od jeho spolupracovníků. Nebylo by výhodnější, férovější, možná i pro tuto skupinu lidí transparentnější, aby se přetransformovala v politickou stranu? A to je přece i teze pana prezidenta Klause, že standardní politický život by se měl, teď ho samozřejmě trošku parafrázuji, ale že by se měl odehrávat řekněme v mantinelech standardních i stranických struktur?

Host:
Já myslím, že iniciativa DOST má 4 členy, a pokud vím, pak existuje několik set signatářů, kteří podporují myšlenky, já jsem jeden z nich. Nevím, jak 4 lidé se budou přeměňovat v nějakou politickou sílu. Existuje tu spousta jiných platforem myšlenkových, názorových a j zvláštní, že většinovým médiím vadí zrovna tato. Vy jste vyslovil tezi, že …

Moderátor:
Počkejte, rozhodně já jsem nevyslovil žádnou tezi, našemu médiu určitě nic nevadí. Já se vás jenom zcela standardně ptám, jestli by nebylo standardnější, i s ohledem na myšlenky prezidenta Václava Klause nebo na jeho teze o tom stranictví, jestli by nebylo transparentnější založit politickou stranu? Proto se na to ptám.

Host:
Zeptejte se pánů z DOST. To není otázka pro mě, který jsem signatářem jejich základního prohlášení a souhlasím s ním. Ale není to pravda, že jste nevyslovil tezi, vy jste vyslovil tezi, že se aktivizují. Oni jsou aktivní celá léta a byli také mnohem aktivnější než dnes. Pořádali mnohateshlavé demonstrace, kterých si média vůbec nevšímala.

Moderátor:
Řekl bych, že je o nich teď výrazně slyšet.

Host:
Teď jsou silnější pokusy nějak skandalizovat a okřikovat je a umlčovat. Já bych řekl, že se teď se spíš aktivizují ti, kteří jim chtějí šlápnout na krk.

Moderátor:
Tak my rozhodně nikoho neskandalizujeme, my se pouze ptáme, děkuji, že jste odpovídal na moje otázky, pane Jakle. Nashledanou.

Host:
Já vám děkuji za otázky. Nashledanou.

Zdroj + video (čas od 25.30)

Webdesign: Kabris|NET