Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 170. díl. Pivař a blondýna
Publikováno 11.01.2021 v kategorii: Ozvěna, Pivo

Krátce před koncem roku jsem se dostal ke knize Pivař a blondýna. Lakonický titul vystihuje s lehkou ironií sérii dialogů Ladislava Jakla, muzikanta a dlouholetého spolupracovníka Václava Klause na jedné straně, a Daniely Kovářové, právničky a emeritní ministryně spravedlnosti na straně druhé.

Navzdory tomu, že na první pohled tyto dvě osoby spolu možná mají mnoho společného, třeba v pohledu na svět, lásku k pivu však dlouhodobě přiznával a šířil pouze ten první, L. Jakl. Je prezidentem degustační společnosti První pivní extraliga, sedává v porotách pivních soutěží, rukama a ústy mu prošly stovky značek, dělá pochodující reklamu tzv. minipivovarům. Naopak D. Kovářová podle svých vlastních slov „potkala“ tento mok zhruba před rokem, do té doby vůči němu trpěla rozmanitými předsudky, plynoucími z neznalosti. Dá se tedy kniha těchto dvou autorů také číst jako jakési základní, ale velmi zevrubné naučení o pivu, podané zkušeným profesionálem interesovanému začátečníkovi. Je to ale kniha také zábavná, což byl jeden z důvodů, proč jsem ji vybral do prvního letošního dílu knižního cyklu. Snad bude jakýmsi nadějným předznamenáním v roce, o němž si ani hodně naivní myslitel nemyslí, že bude snadný.

Pro toto čtení jsme vybrali dvě ukázky, obě z pera D. Kovářové, v nichž shrnuje leccos z toho, co je o pivu mj. také jako ekonomickém či společenském fenoménu dobré vědět.

Proč zrovna pivo

Proč pít zrovna pivo. Proč byste ho vůbec měli začít pít, pokud jste ještě nikdy pivo neochutnali. Proč byste ho měli zkoušet i poté, co vám na první pokus nezachutnalo. Proč byste měli pít i jiná piva než to jediné, které si kupujete. Anebo proč byste neměli v pití piva přestat.

Zde jsou mé důvody a má vysvětlení:

  • Protože si s ním někdo dal tu práci a hodiny, dny, týdny a měsíce se s ním piplal.
  • Protože pomůžete našemu hospodářství, které se zejména v roce 2020 potýká s problémy, jež nikdo nečekal.
  • Protože každým pivem pomůžete zachránit jeden pivovar.
  • Protože se jím dá zahnat žízeň po sportu nebo po námaze.
  • Protože je příležitostí k zastavení a k zamyšlení.
  • Protože se vyskytuje v tolika vůních, chutích, odstínech a situacích, že si určitě vyberete tu svou pro pravou chvíli a každý okamžik.
  • Protože bez vás zavřou další hospody, pivotéky a pivovary.
  • Protože potěšíte nejen své chuťové pohárky, ale i zrak, čich a hmat.
  • Protože pivo lze využít jako záminku pro setkání.
  • Protože v hospodě, restauraci či pivním baru nikdy nebude nikdo sám.
  • Protože uvolňuje jazyk a snímá zábrany.
  • Protože se nad ním vedou zajímavé a inspirující řeči.
  • Protože se díky němu seznámíte s jinými zajímavými lidmi.
  • Protože pivo vás inspiruje k přemýšlení o tom, jak vzniká, kde se vaří a z čeho se vlastně dělá.
  • Protože jde o typický český produkt, o naši značku a o výrobek, který se dobře prodává doma i v zahraničí.
  • Protože pivo se skvěle páruje s různými jídly.
  • Protože ochutnávání je dobrodružství a vydrží celý život.
  • Protože pivo je hravé a rozmanité, přátelské, veselé, krásné na pohled.
  • Protože pohled na svět přes pivo má docela jinou barvu a chuť.
  • Protože pivo nezná hranic a nedbá na rasu, věk, vyznání a barvu pleti.
  • Protože nad ním a s ním můžete mlčet a na nic nemyslet, nebo mluvit, vymýšlet, rozmlouvat, poslouchat, přátelit se a seznamovat.
  • Protože pivo je výborný dárek.
  • Protože existují i drahé a cenné exempláře, a může tak být i důvodem investičním.
  • Protože si je může dopřát každý.
  • Protože ochutnání nové chuti vás přivede k chuti další.
  • Protože pivovary najdete v každém regionu.
  • Protože pivo je levnější než limonáda.
  • Protože z něj můžete cítit slad, pšenici, kávu i čokoládu, citrusy i hřebíček, skořici i perník, koriandr i sušenky, švestky i jablko, med i ořechy a spoustu dalších dobrot.
  • Protože pivo vám bude chutnat za dne i v noci, v podzemí i na věži, pod stanem i na zaoceánském parníku.
  • Protože jakmile začnete, nikdy nemůžete přestat.
  • Protože vylepšuje střevní peristaltiku.
  • Protože má tisíc chutí pro kluky, pro holky i pro všechna další pohlaví.
  • Protože si ho můžete dát, i když šoférujete.
  • Protože si ho můžete uvařit doma.
  • Protože máte-li před sebou pivo, můžete bez upejpání oslovit jiného hosta.
  • Protože se vám docela klidně může stát, že zcela náhodně u piva narazíte na známé obličeje, třeba na nás dva.
  • Až se to stane, neváhejte a oslovte nás. Uvidíte, že si s vámi rádi popovídáme.

Třeba já bych si teď ráda popovídala, proč v některých pivech cítím tu kávu i čokoládu, citrusy i hřebíček, skořici i perník, koriandr i sušenky, švestky i jablko, med i ořechy. To se to tam všechno přidává?

Přiznání a pokání

Stovky let jsem žila v klamu. Stovky let jsem ubližovala v první řadě pivu, v druhé svým přátelům, ale nakonec vlastně také sama sobě. Stovky let jsem se piva bála. Na závěr knihy a na závěr prvního roku s pivem přišel čas na přiznání a pokání. Poslyšte, co jsem si myslela.

Myslela jsem si, že:

  • kdo pije pivo, ten je alkoholik;
  • kdo pije pivo, vypije ho za večer hektolitry;
  • každý milovník piva se opije do bezvědomí, je pak agresivní a obtěžuje ženy;
  • pivo je vždycky hořké;
  • všechno pivo se vaří z chmele;
  • každé pivo smrdí;
  • z piva lidem smrdí dech;
  • každý piják piva má kulaté tvrdé břicho, a když si jen loknu, budu mít taky takové;
  • z piva se tloustne;
  • pivo nepijí slušné ženy;
  • pivo zahání žízeň;
  • pivo obsahuje tolik minerálů, že jiný nápoj člověk nepotřebuje;
  • pivo je světlý ležák;
  • pivo má jen jednu nudnou žlutou barvu;
  • lidé kolem piva nejsou zajímaví;
  • pivo se uvaří a je hned hotové;
  • pivo je chlapská záležitost;
  • výroba piva je nuda plná chemie, kterou jsem na škole nesnášela;
  • pivní festivaly jsou shromážděním opilců a lidé na ně jezdí právě proto, aby se rychle opili a byli pak nepoužitelní;
  • (proto) se po celý svůj život budu pivním akcím vyhýbat obloukem;
  • pivo musí být dobře vychlazené, ba skoro podchlazené;
  • mezi pivaři nemůžu najít žádné přátele;
  • pivní řeči jsou nudné a nezajímavé;
  • pro samou práci nemám čas na pivo, hospody, řeči o pivu a pivo samotné;
  • (prostě a jednoduše, sečteno a podtrženo) mi pivo nechutná a nikdy chutnat nebude a nebude mě ani zajímat.
  • Tahle kniha obsahuje moje odhalení, kolik smyšlenek jsem ve své představě nosila po celá léta a živila je případy klientů, kteří spáchali hrozivé trestné činy v opilosti, a opilými mátohami, jež jsem čas od času potkala a míjela obloukem s velkým poloměrem. Stovky let klamu mě naopak připravily o spoustu informací. Život v klamném přesvědčení mi neumožnil poznat mnoho zajímavých věcí.

Například jsem nevěděla, že:

  • kolem piva se točí chytří a zajímaví lidé se spoustou nápadů;
  • pivo je dobrá příležitost poznat nové profese, najít známé a kamarády;
  • pivovarníci jsou báječní šílenci, jejichž životní osudy jsou plny příběhů, co by vydaly na román nebo dramatický film;
  • mnozí mí kamarádi pivo milují, rozumí mu a dokáží je správně vychutnat ;
  • část mého okolí celá staletí toužila pozvat mě na pivo a ukázat mi své pivní světy;
  • o pivu se píší knihy a články, konají se konference, diskutuje se a debatuje;
  • piv jsou desítky stylů;
  • pivo se pije s různého skla, rozličných sklenic a roztodivných zkumavek a křivulí;
  • pivní tácky nejsou jen nosičem reklamy a předmětem sběratelských vášní;
  • v pivu se soutěží a udělují se ceny;
  • k pivu se čichá;
  • základem piva není chmel ale slad;
  • pivo vyplavuje minerály, proto je třeba je tělu vracet jinak;
  • pivo se degustuje a hodnotí, oceňuje a vyhlašuje v pořadnících, podobně jako se hodnotí víno;
  • celá země je plná malých pivovarů;
  • některé pivo uzraje dřív, jiné později a jistá piva dozrávají v lahvích či v dřevěných sudech;
  • výroba ležáku trvá mnoho týdnů;
  • pivo se dá pít i po datu uvedeném na obalu, je-li dobře skladované;
  • dobré pivo lze stále častěji najít už i v běžném supermarketu;
  • ne všechno se hodí k pivu, ale pivo se hodí ke všemu (což není citát můj, ale právě Ládi);
  • s pivem lze kombinovat zmrzlinu, kachnu na pomerančích, ale i sladké knedlíky s borůvkami;
  • barev piva je na rozdíl od vína nepočítaně od černé přes zelenou až po modrou a červenou;
  • po mnoha omylech a neúspěších najdu pivo i pro svou matku;
  • nedokážu vybrat jedno z piv jako to mému srdci nejmilejší;
  • (prostě a jednoduše) na pití piva není nic špatného ani zavrženíhodného.

Pivo mě okouzlilo svou plností a upřímností, protože si na rozdíl od jiných nápojů na nic nehraje. Touto knihou ho proto prosím za odpuštění. Snad mě dřív nebo později vezme na milost, stejně jako jsem ho po mnoha letech odmítání vzala na milost i já. A nejen na milost. Já mu děkuju. Za všechno.

Tak tedy, milí čtenáři, vyberte si vhodnou láhev ze své pivotéky, nalijte a pomalu neste ten skvostný nápoj k nosu a ke rtům.

Dejte si. Na mě, na Láďu, na pivo.

Na zdraví! A na radost ze života.

(Daniela Kovářová a Ladislav Jakl – Pivař a blondýna. Praha: Bondy 2020. ISBN 978-80-88073-55-0)

Petr Žantovský
Webdesign: Kabris|NET