Biden většinu času mlčí, policejní reforma kvůli Floydovi je šílená, říká Jakl
Publikováno 10.05.2021 v kategorii: Ozvěna

Nový americký prezident během svých prvních 100 dní v čele administrace strávil zhruba dvě třetiny času mlčením, řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové bývalý ředitel politického odboru prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl. Ten také za „šílenou“ označil policejní reformu, kterou vyvolaly protesty po zabití Afroameričana George Floyda, jehož jméno také nese.

„Dvě třetiny těch 100 dní mlčel jako ryba. Neměl tiskovou konferenci a nemusel odpovídat na dotazy,“ řekl Jakl na začátek hodnocení prvních tří měsíců Joea Bidena v čele úřadu prezidenta USA. Velmi negativně pak pohlíží na „obrovský revoluční proces doleva“, kterým se podle něj v poslední době ubírá americká společnost. „Trenduje doleva, k progresivismu a pokrokářství,“ doplnil Jakl.

Jedním z Bidenových slibů bylo naočkovat co nejvíce lidí během jeho prvních 100 dní v úřadě. Aktuálně je v USA naočkovaných již přes 200 milionů lidí, tudíž by se dalo hovořit o úspěchu. Podle Jakla však za 100 dní nemohl Biden v podstatě vůbec nic udělat. „Pokud to někdo bere jako plus, tak by si měl uvědomit, že veškeré věci byly uvedeny do pohybu v loňském roce,“ řekl Jakl a zmínil, že za Bidenova předchůdce Donalda Trumpa vznikly vakcíny a začala jejich masová výroba, potažmo i aplikace u lidí.

Současný ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause také varuje před Bidenovou migrační politikou. Americký prezident totiž zvýšil kvóty pro migranty, kteří do země přicházejí, což se Jaklovi nepozdává. „Zpětně se i legalizuje pobyt nelegálních migrantů a vyrábí se tak noví voliči,“ řekl.

Svoboda: Floyd? Selhání jedince, ne systému

Velmi kriticky pak hodnotí policejní reformu, kterou v USA vyvolaly masivní protesty po zabití Afroameričana George Floyda policistou Derekem Chauvinem, který mu při zatýkání zaklekl na hruď. Reforma navíc nese právě Floydovo jméno. „Je to úplně šílená cesta,“ řekl Jakl s tím, že za loňský rok se kriminalita v amerických městech zvedla mnohdy až násobně. „Momentálně jsou USA mnohem méně bezpečné než před rokem. Tento trend se bude nepochybně prohlubovat,“ dodal.

Ladislav Jakl

Ladislav Jakl
Zdroj: CNN Prima NEWS

Exministr zahraničí Cyril Svoboda označil v pořadu 360° Pavlíny Wolfové zmíněnou policejní reformu za „podbízení se a politické gesto“. „Není možné, cokoliv se sehrálo, ji pojmenovat po jedné oběti. To bylo selhání jedince, ne systému. A prezident USA má za svým státem stát,“ řekl Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS. Policisté se pak podle něj můžou začít ptát, zda se vůbec mají namáhat, když mohou skončit jako nepopulární osoby před veřejností.

Biden nemá Trumpovu razanci

Svoboda Bidenovi vyčetl, že během prvních 100 dní nepředložil rozhodnutí, která by přispěla ke změně USA v dlouhodobém měřítku. „Co mu lze přičíst k dobru, je fakt, že postcovidová ekonomika roste. Ovšem za cenu masivních investic, které možná budou chybět do budoucna,“ dodal Svoboda a zmínil, že Biden nově zavedl například vyšší korporátní daň a odvody u bohatých lidí.

Biden ve svém plánu obnovy pro USA na období po pandemii koronaviru slibuje téměř dva biliony dolarů na vzdělání. Podle Jakla jde však jen o „líbivý krok a dávání peněz z cizího“, který navíc úroveň vzdělání v zemi nezlepší. „Nalití financí do programů nezmění úroveň, pokud se nezmění i typy těch programů,“ řekl Jakl.

Svoboda se na tyto plány tváří příznivěji, ale nesedí mu Bidenův styl. „Líbil by se mi Biden se svými nápady, ale s razancí Trumpa,“ řekl exministr zahraničí, kterému imponuje, že předchozí prezident dokázal prosadit svoji myšlenku i navzdory přání většiny. Biden je podle něj sice expertem na konsensus, který je schopen se dohodnout téměř s každým, ale to z něj podle Svobody nedělá lídra.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET