Ladislav Jakl pro čtrnácideník Romano hangos
Publikováno 09.08.2012 v kategorii: Rozhovory

Dobrý den, rád bych vás požádal o pár odpovědí ( v rozsahu do asi 3 – 4 000 znaků ) na otázky romského čtrnáctideníku Romano hangos, který vychází v nákladu 3 100 ks v Brně.

( Mimochodem, viděli jste už tu novou fotostranu, na níž vždycky v každém čísle představujeme nějakou romsko středo- nebo vysokoškolačku – na www.srnm.cz nebo www.larvagrafik.com/sekce/30-noviny ?).

Fotostranu jsem neviděl, ale pamatuji si, jak jsem tuhle v Romském muzeu v Brně viděl jednu z nejhezčích dívek v životě, tak si to umím představit.

Co se týká otázek:

U všech kandidátů bych rád věděl, proč se ( stručněji ) rozhodli ucházet o post hlavy státu?

Protože pro lidi blízké mému uvažování tam až do té doby nikdo volitelný nebyl.

a ( mnohem podrobněji ) kde všude vidí příčiny problematického postavení většiny Romů a co by s tím chtěli, nejen v symbolické a deklaratorní rovině, dělat.

To je na knihu. Příčin je mnoho, jsou historické a hluboké. Ze všeho nejdřív je třeba přestat věřit na to, že toto problematické postavení lze změnit několika geniálními opatřenímí. Je to problém, se kterým se budou potýkat ještě celé generace. Nápadů na jednotlivá zlepšení lze mít celou řadu, ale určitě mezi ně nepatří líbivé výzvy krasoduchů. Jejich žvanění se nikdo nenají. Například by se podle mne měla zásadně zjednodušit pracovní legislativa, to ale asi odbory budou vyskakovat. Je třeba umožnit práci i jednorázovou, na pár hodin, prostě takovou, jakou lidé odvyklí pravidelnému režimu zvládnou. Nenutit podnikatele do byrokracie kolem úvazků, nezatěžovat je tak vysokou cenou práce, nevnucovat jim tisíce předpisů, kvůli nimž si raději najmou agenturu s Ukrajinci než partu místních Cikánů, kteří se pak musejí dívat, jak chodník kope cizinec, když přitom oni by to zvládli také. Za velké zlo považuji mnohaletou praxi zvláštních škol. V tom je už malý pokrok, ale to se nikdy nemělo stát.

U Jany Bobošíkové a Ladislava Jakla, jaké praktické postupy by poradili romským národovcům a nacionalistům, kteří chtějí z rozmanitých odnoží a velkorodin Romů vybudovat jednotný romský národ. A dál, co soudí o výsledcích aktivit Evropské unie jako byl např. projekt Evropského fóra Romů a Travellerů.

Úplně přesně nevím, proč zrovna já dostávám otázku tohoto typu. Umělých sjednotitelů na náboženském, národním či jiném přincipu je dost v každé společnosti a žádný jiný recept proti nim není, než důraz na individuální svobody. Citovaný projekt EU neznám, ale nevěřím, že může znamenat něco jiného, než peníze vyhozené za to, že si někdo odfajfkuje bohulibou aktivitu.

Dodal bych, že jsem adoptoval cikánské mimino a dvacet let ho vychovával, že jsem hrál s Cikány v kapele, že jsem dělal vedoucího na táboře cikánských teenagerů a že mě máte asi ve špatné škatulce.

Zdraví Ladislav Jakl.

Předem díky za odpovědi, které nikdo nebude cenzurovat.

S pozdravem Pavel Pečínka, šéfredaktor RH

Webdesign: Kabris|NET