Tají něco Viewegh? Krádeže, úplatky, sex pod 15?
Publikováno 02.10.2012 v kategorii: Hrubá záplata, Ozvěna

Jen několik dní poté, co se na veřejnost dostaly ukázky z chystané knihy Michala Viewegha, přešel Hrad do protiútoku.

Ředitel politického odboru kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl totiž naznačuje, že život samotného autora knihy, který si tentokrát opět vzal na paškál Václava Klause, možná skrývá nejedno překvapení.

Bylo by zřejmě zajímavé, kdyby Viewegh literárně zpracoval vlastní minulost i současnost – takový román byl jistě velmi barvitý a šel by dobře na prodej.

„Těším se na jeho knihu o tom, jak sám vykrádal auta, provozoval skupinový sex s nezletilými a uplácel autory recenzí,“ říká Jakl v odpovědi pro Prvnizpravy.cz.

Co tím Jakl míní? Ví něco, co ostatní netuší? Je jeho vyjádření pobídkou pro novináře, aby zapátrali v minulosti lidového spisovatele? Vždyť po Praze se toho o něm povídá hodně. Nebo jen odpovídá stejnou nadsázkou, jakou se hájí Viewegh, když obhajuje svůj poslední výtvor?

Nevíme. Jisté ale je, že Jakl reaguje právě na úryvky z této knihy, které před časem „unikly“ do médií a ve kterých se nejpokleslejším způsobem útočí na prezidenta republiky, ale i na řadu dalších politiků Hradu více či méně blízkých.

Kniha vyvolala zděšení i mezi samotnými pravdoláskaři, ke kterým se Viewegh počítá – mnozí z nich přiznávají, že spisovatel přestřelil a že jeho poslední kniha u nich svými nechutnými pasážemi budí odpor. Líčí v nich například prezidenta jako homosexuála, který nechá zavraždit svého milence či sní o tom, že by po sobě nechal přejmenovat Václavské náměstí.

Je otázka, zda ve své nejnovější fikci Viewegh nepopisuje spíše vlastní zkušenosti a prožitky. Tento způsob psaní je totiž pro jeho tvorbu typický, jak i sám přiznává.

„Bezpochyby patřím k tomu typu autorů, kterým se lépe píše o tom, co alespoň zčásti sami prožili, a nijak nepopírám částečnou autobiografičnost některých motivů,“ uvedl Viewegh.

Redakce Prvnizpravy.cz se pokusila autora oslovit, aby zjistila, co je na Jaklem uvedených zvěstech pravdy a zda by se k nim nechtěl vyjádřit. Autora se ale nepodařilo zastihnout.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET