Ve svém „novoročním projevu“ Jakl oznámil vystoupení Česka z EU
Publikováno 24.10.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna

Prezidentský kandidát Ladislav Jakl zveřejnil na internetu „novoroční projev“, ve kterém oznamuje vystoupení České republiky z Evropské unie. Členství v EU podle něj přináší zemi „více škody než užitku“. Jakl je kandidátem Strany svobodných občanů, která na neděli organizuje manifestaci za osamostatnění ČR od unie.

„Dnes dopoledne jsem poslal jménem České republiky dopis předsedovi Evropské rady, že Česká republika dnešním dnem vystupuje z Evropské unie a stává se opět nezávislým, svobodným státem,“ říká Jakl na videu, zveřejněném na serveru Youtube.com. Česko je podle něj připraveno ke spolupráci s kýmkoli, ale pouze za vzájemně výhodných podmínek. „Čas bruselského diktátu skončil,“ dodává Jakl v závěru projevu.

Uchazeč o křeslo hlavy státu v úvodu videa parafrázuje první polistopadový novoroční projev prezidenta Václava Havla. „Ne, Evropská unie nevzkvétá. Evropská unie není prostorem spolupráce a harmonie, ale prostorem rostoucího společenského napětí mezi sociálními vrstvami i národy,“ uvádí Jakl v úvodu svého projevu. Na internetu existují dvě verze – úplná a zkrácená.

Strana svobodných občanů je známá rezervovaným postojem k EU. Strana na neděli organizuje do Prahy demonstraci za svobodu České republiky. „Opět si připomeneme den osamostatnění státu od Rakouska-Uherska a vyhlášení svrchovaného Česko-Slovenska v roce 1918 a vyslovíme se pro osamostatnění České republiky od Evropské unie,“ sdělila mediální zástupkyně Svobodných Tereza Melišová.

Jakl je tajemníkem současného prezidenta Václava Klause, který také podepsal petici za Jaklovu kandidaturu. Uchazeč o křeslo prezidenta ještě neoznámil dosažení 50 tisíc podpisů potřebných k reálné účasti v prezidentské přímé volbě.

Největšími favority prezidentské volby jsou v průzkumech expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman. Potřebných 50 tisíc podpisů kromě nich získala ještě šéfka Suverenity Jana Bobošíková, europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová a někdejší ministr průmyslu Vladimír Dlouhý. Kandidovat budou určitě také lidé nominovaní poslanci či senátory, tedy Jiří Dienstbier (ČSSD), Přemysl Sobotka (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET