Kdo na pohřeb nechtěl, hledá výmluvy, sepsul Jakl rakouského prezidenta!
Publikováno 21.04.2010 v kategorii: Hrubá záplata

Tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl se pustil do rakouského prezidenta Heinze Fischera. Podle něj naříká a hledá výmluvy, proč nemohl přijet do Polska na pohřeb Lecha Kaczynského. Jakl se podivil, že Fischer nedorazil, i když to má z Vídně do Krakova blíže než Klaus z Prahy.

Nejnovější výměnu názorů zahájil český prezident Václav Klaus, když při pohřbu zahynuvšího Lecha Kaczynského prohlásil, že se mu zdá „neomluvitelné, že nedorazil nikdo z Bruselu“.

První muž Rakouska Heinz Fischer jeho slova vztáhl na sebe, protože v Krakově také chyběl. Kontroval prohlášením, že Klaus svá slova nepromyslel. Cesta z Vídně a zpět by prý Fischerovi trvala třináct hodin a tolik jeho řidič podle pracovněprávních předpisů za jeden den jet nesmí.

V rakouské televizi se tomu podivil Ladislav Jakl. „Kdo chtěl přijet, cestu si našel, kdo nechtěl, hledá si výmluvy. Pan Fischer naříká, jak to má z Vídně do Krakova daleko a že by jeho řidič nezvládl cestu dlouhou 13 hodin. Možná se měl podívat na mapu,“ poradil Jakl.

A dal se do výpočtů: „Zjistil by, že ze západněji položené Prahy je to do Krakova 550 km a 5 hodin a 56 minut, zatímco z Vídně, která je oproti Praze podstatně východněji, je to do Krakova jen 479 km a 5 hodin a 37 minut. Takže ze vzdálenější Prahy to šlo a z bližší Vídně to nešlo?“ zeptal se Jakl.

„Zda u nepřítomnosti na pohřbu pana prezidenta Kaczynského šlo u pana prezidenta Fischera jen o pohodlnost či spíše o gesto, tu už nechávám na jiných,“ dodal prezidentův tajemník.

Polský prezident Lech Kaczynski s manželkou a dalšími 94 osobnostmi a členy posádky zahynul při pádu vládního tupolevu u Smolenska. Do blízké Katyně letěl uctít památku tisíců Poláků, zavražděných Sověty ve druhé světové válce. Na pohřeb chtěla přijet řada osobností, nad Evropou se ale rozšířil sopečný mrak, který omezil letecký provoz.

Nedorazil třeba americký prezident Barack Obama, i když to původně avizoval. Prezident Václav Klaus, premiér Jan Fischer a arcibiskup Dominik Duka dorazili vlakem a limuzínou.

Webdesign: Kabris|NET