Jakl: Byl jsem moc poctivý. Měl jsem jména opsat
Publikováno 23.11.2012 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna

Tajemník prezidenta a ještě nedávno aspirant na prezidentský úřad Ladislav Jakl kroutí hlavou. Falšovat podpisy nevadí?

18.listopad 201220:30

Jakla totiž překvapil článek v Mladé frontě Dnes s titulkem „Teď bych nad tím mávl rukou“. Právník Jan Kysela v rozhovoru tvrdí, že podpisové listiny prezidentských aspirantů by se neměly posuzovat tak moc přísně.

Ukazuje se totiž, že řada údajů na peticích je nesprávných a kontrolní komise hrozí, že některé podpisy kandidátům neuzná.

Právníci se tak nyní přou o to, zda měli všichni uchazeči stejné výchozí podmínky a jak moc bylo sbírání podpisů férové. Zdá se ale, že se nakonec nad vším přivrou oči a nikdo  nebude posuzovat, jak se kandidáti k potřebným 50 tisícům jmen dostali.

Alespoň to naznačuje rozhovor s Kyselou, který se přimlouvá za to, aby se listiny nepřezkumovaly tak přísně.

To je pro Jakla neuvěřitelné. „Podobné názory jsou vzkazem, že jsem neměl sbírat podpisy na svou podporu tak poctivě, že jsem prostě měl opsat nějaké seznamy či si jména rovnou vymyslet. A hned jich bývalo mohlo být o těch dvacet tisíc víc,“ napsal Jakl exkluzivně pro Prvnizpravy.cz s tím, že by ho moc nepřekvapilo, kdyby se právníkův názor ujal.

Ladislav Jakl nasbíral jen polovinu podpisů, zato ale autentických. Se sbíráním totiž začal pozdě, až na podzim. Za podpisy navíc neplatil, jako jiní kandidáti, například Vladimír Dlouhý, který nabízel za podpis peníze, k čemuž se i hrdě hlásil.

Vágní podmínky také umožňovaly získat podpisy nepoctivým způsobem, například zakoupením databáze jmen, přičemž podpisy už nikdo nekontroluje a mohly tak být snadno zfalšovány.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET