Odpovědi studentovi žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy
Publikováno 10.12.2012 v kategorii: Jakl President!, Rozhovory

Nakonec se Vám nepodařilo nashromáždit limit 50 tisíc podpisů a na Hrad nekandidujete. Čím si tento neúspěch zpětně vysvětlujete?

Měl jsem se od začátku víc snažit. Pokud člověk nemá miliony na nájemné sběrače, je to práce ohromná, což v celém rozsahu nebylo v prvních týdnech úplně patrné.

Ve svém vyjádření adresovaném svým příznivcům jste napsal, že se i nadále hodláte věnovat prosazování idejí svobody člověka a i nadále budete pokračovat ve snaze zastavit socialismus a bruselskou centralizaci. Jak konkrétně si představujete realizaci těchto cílů?
Já si to nemusím nijak představovat. Já tak myslím a žiju od mládí. V každé roli i při každé příležitosti se budu zasazovat za věci, o jejichž správnosti jsem přesvědčen. Čas k tomu vždy poskytne další a další příležitosti, to není třeba plánovat. Ale jednu větší akci už naplánovanou mám, brzy o ní uslyšíte.


Byl jste nestranickým prezidentským kandidátem strany Svobodných občanů. Hodláte s touto partají spolupracovat i v budoucnosti? Nepřemýšlel jste například nad svou kandidaturou v příštích volbách do PSP ČR? Nevyužijete toho, že vyjma předsedy Petra Macha, chybí Svobodným výraznější osobnost?

Je to jeden ze směrů mých úvah. Ale nemyslím, že Svobodným chybějí osobnosti. Spíš jim chybějí manažeři.
Domníváte se, jak hlásal jeden z Vašich předvolebních plakátů, že jsou současní kandidáti na prezidenta „zoufalými levičáky“?
Vidím to v přímém přenosu každý den. Z tohoto pohledu je trochu škoda, že veřejnost neslyší alternativu.


Jak jako pravicově orientovaný člověk vnímáte vzrůstající preference levicových stran v České republice? Neviníte z toho deziluzi veřejnosti z počínání současné vládní koalice?

Počet levičáků neroste. Roste počet pravicově orientovaných lidí, kteří se necítí být současnou vládou reprezentováni. Právem.
Po Sarajevském atentátu jste jakožto redaktor Lidových novin veřejně podpořil Václava Klause. Považujete právě tuto kauzu za největší faul v české porevoluční politice?
To už jsem redaktorem Lidových novin nebyl, vyhodili mě měsíc před tím. Já Sarajevo faulem raději nenazývám. Byla to politická intrika. Politika není nedělní škola, nepoběžím kvůli tomu za paní učitelkou, abych ji tahal za sukni a ubuleně žaloval, že ten Honzík s Ivánkem jsou oškliví hoši. Za daleko horší považuji stádnost médií v té věci. Tehdy i dnes.

Prezident Václav Klaus před přímou volbou podpořil svého někdejšího politického oponenta Miloše Zemana. Nemrzelo Vás, že tehdy nezmínil Ladislava Jakla?
Ladislavu Jaklovi podepsal petici. Zemanovi ne. O Zemanovi jen řekl, že považuje jeho kandidaturu za logické vyústění jeho politické kariéry. To je pravdivé konstatování. Nikde neřekl: volte ho, já ho budu volit.
V příštím roce končí panu Klausovi funkční období, s ním pravděpodobně skončíte ve funkci tajemníka prezidenta i vy. Jak budete vzpomínat na hradní spolupráci s hlavou státu?

Nikoli pravděpodobně. Nikdy mě ani na moment nenapadlo, že by tomu mohlo být jinak. Jak budu vzpomínat? Knihou asi ne. Prostě jako na hodně zásadní etapu svého života.
Vystudoval jste Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Jak vzpomínáte na dobu svých studií? Bylo pro Vás absolvování zrovna této fakulty přínosné v praxi?
Má studia nebyla zrovna jednoduchá. Na přímý pokyn StB mě spolupracovníci estébáků z řad učitelů ze školy vyhodili, musel jsem dělat závozníka a dodnes mám zničená záda. Školu se mi pak podařilo dokončit. V mém mládí ta škola žádným přínosem nebyla, byla to změť strašlivých blbostí. Až na jednu věc: na dobré úrovni se tam učila čeština. A ještě jeden přínos: díky tomu studiu pamatuji na svazáckou, komunistickou a jinak horlivě angažovanou minulost mnoha svých spolužáků, dnes šéfredaktorů a „elitních“ komentátorů.
Jak jako bývalý novinář vnímáte aktuální úroveň české žurnalistiky? Existuje periodikum, které si podle Vás udržuje kvalitní úroveň? Nemáte dojem, že média preferovala v informační kampani před prezidentskou kampaní jiné kandidáty než Vás?
Média jsou všude na světě převážně levicově liberální, u nás je to stejné. Možná horší v tom, že jsme malý trh a že u nás není nic jiného. I proto je pochopitelné, že podporovala sobě blízké kandidáty, dělají to 20 let. Plus podporovala toho, kdo jim dal desítky milionů od sponzorů, kterým to kandidáti budou muset nějakou formou vrátit. U velkých médií žádnou dobrou úroveň nevidím. Ale opakuji: nedělám si iluze, že jinde to je lepší.

Ptal se: Vladan Vaněk

Webdesign: Kabris|NET