Amnestie ochrání oběti před hamižnými advokáty, tvrdí Jakl
Publikováno 14.01.2013 v kategorii: Rozhovory, Video

Praha – Ladislav Jakl, ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, odmítl v Interview ČT24 kritiku prezidentovy amnestie novým nečekaným argumentem. Námitka, že kvůli amnestii přišli poškození o možnost domáhat se odškodného, je podle něj lichá. Na vině jsou advokáti, tvrdí. „Kolem nás žije mnoho advokátů – a advokátek, kteří se již patnáct let živí tím, že krmí klienty různých zkrachovalých projektů sliby, že jim zajistí odškodnění,“ vysvětlil Jakl v Interview ČT24 nový argument pro kontroverzní amnestii.

„Neudělali vůbec nic. Nezahájili ani řízení podle občanského práva, a nyní, kdy klientům mohli říct, že žili 15 let z jejich peněz, nadávají na prezidenta, aby se měli na co vymluvit,“ dodal Ladislav Jakl k novému argumentu pro kontroverzní amnestii.

Lidé poškození v kauzách, jako je například H-System, mají možnost domáhat se škod v občanskoprávním (civilním) řízení, anebo jim zákon nabízí možnost připojit se s žádostí o finanční náhradu k trestnímu řízení. Řada poškozených proto využije trestního řízení; v případě trestního řízení se totiž jen přihlásí, nemusí platit žádný poplatek, nemusí si najímat advokáta, nemusí sepisovat žádnou žalobu a usvědčení pachatele je na státním zástupci. Občanskoprávní řízení, které zmiňuje Jakl, na rozdíl od trestního stojí poškozené nemalé finanční prostředky.

Eliška WAGNEROVÁ, bývalá ústavní soudkyně, senátorka /nestraník/

Je to velmi drahý proces, musí zaplatit soudní poplatky, platit advokáta a tak dál, to jsou všechno velké náklady.

A navíc: Vymáhat škodu v civilním řízení poté, co jsou pachatelé díky amnestii považování za nevinné je podle právničky Hany Marvanové kvadratura kruhu. „Musíte někomu prokázat vinu, ale podle zákona se na něj hledí, jako že je nevinný a že nic nespáchal, a soud to musí respektovat, říká v rozhovoru pro časopis Týden. A dodává: někteří z poškozených už šanci na civilní řízení ztratili definitivně. „Pokud se zastaví kauza, kde poškození žádají náhradu škody, a nebylo pravomocně rozhodnuto, znemožňuje se poškozeným domoci se náhrady škody. V civilním řízení už nároky uplatnit nemohou, protože jsou promlčené,“ uvedla pro deník Insider.

Ladislav Jakl se rovněž domnívá, že kritiku prezidentova kroku živí média. „Kdyby udělal Klaus cokoli, je to jako by stiskl knoflík k hysterické reakci. Jsou lidé, kteří jsou velmi krvelační a nechávají si vymývat hlavu od médií. Ti přemýšlivější, kteří si přečtou text amnestie, což málokdo udělal, s ní problém nemají.“

Jakl znovu zopakoval argument, že dlouhotrvající kauzy už neměly žádnou šanci na spravedlivé řešení. „U kauz trvajících dlouhá léta se snižuje pravděpodobnost, že bude nalezena pravda a zvyšuje se pravděpodobnost, že zničíte konkrétní životy. Tito lidé jsou nevinní, nemohou za zdlouhavou soudní mašinerii. Je možné někomu ničit život 10–15 let bez toho, aby se dočkal rozsudku?“ Jakl opět poukázal na judikát Evropského soudu pro lidská práva, podle něhož řízení trvající déle než šest let již nelze tolerovat. Tuto argumentaci už ale zpochybnilo několik právníků. Mezi jinými i Wagnerová. Podle ní je třeba každý případ řešit individuálně.

Eliška WAGNEROVÁ, bývalá ústavní soudkyně, senátorka /nestraník/

„Pan Jakl je neználek a ignorant, který neumí číst ústavní nálezy. A jestli takto pracovala celá ta ‚velká skupina‘ dvou poradců, tak pak to nemohlo dopadnout jinak, než to dopadlo. On dezinterpretuje nálezy, a to mě pobuřuje.“

Jakl: Není možné, aby se zastavily korupční kauzy. Je u nich sazba 12 let

Přestože amnestie prezidenta republiky zřejmě zastaví závažné kauzy týkající se korupce a hospodářské kriminality, Jakl znovu zopakoval, že žádných korupčních kauz se amnestie netýká. „Není možné, že by se touto amnestií zastavily korupční kauzy. U nich je sazba až do 12 let. Nedostanou se ven ani pachatelé násilné činnosti,“ uvedl.

Už 6 145 lidí v rámci prezidentské amnestie opustilo věznice. Soudci teď pracují na zastavení kauz, které se táhnou víc než osm let a trestní sazby jsou u nich do deseti let. Právě proti tomuto článku amnestie se staví někteří senátoři. Od Ústavního soudu chtějí, aby ho zrušil. Protestují i školy a úřady – ze zdí sundávají portréty Václava Klause.

Prezident včera k amnestii uvedl, že rozhodnutí rozhodně nelituje. Zároveň popřel, že chtěl amnestií pomoci konkrétním lidem. „To rezolutně odmítám a uráží mě to,“ prohlásil.

Ladislav Jakl:

„Hlavy vychladnou, až se zjistí, že těch velkých jmen, která nám otloukají média o hlavu, se to vůbec netýká.“

Zdroj a video

Webdesign: Kabris|NET