Impuls pro Jakla
Publikováno 15.03.2013 v kategorii: Rozhovory, Video

(video uvnitř článku)

Tajemník odcházejícího prezidenta republiky Václava Klause, Ladislav Jakl mluvil v rozhovoru pro Rádio Impuls o deseti letech na Pražském hradě.

Moderátor (Václav Moravec):
Necelých šest hodin zbývá do chvíle, kdy Václavu Klausovi vyprší druhý prezidentský mandát. V pátek se ujímá úřadu historicky první přímo zvolený prezident Miloš Zeman. Jak několik námi náhodně oslovených Pražanů hodnotí prezidentskou éru Václava Klause:

Anketa:
V prvních pěti letech to bylo poměrně v pořádku z mého pohledu a v dalších pěti letech byl určitě horší, začal být mnohem víc aktivistický a začal do věcí zasahovat.

Říkám asi to, že v nejlepším by se mělo odejít. A myslím si, že za deset let už toho tady bylo dost.

To je docela sporné. No něco tam trošku pomotal, hlavně teď ke konci, ale jinak jsem byl docela spokojen. Byl to, myslím, člověk na správném místě.

Špatně, hlavně v posledním roce. Udělal chybu s amnestií, hodně lidí si tím znepřátelil, moc se nepředvedl ani s tím perem.

Já Václava Klause jako osobu moc teda nemusím a ještě jak ukončil tou amnestii, tak to si myslím, že byl velký boom špatný teda, protože on byl vždycky proti amnestii. Nechápu, proč to udělal.

Moderátor (Václav Moravec):
Nejen o prezidentské éře Václava Klause bude řeč v následujících minutách. Hostem dnešních Impulsů je tajemník prezidenta republiky Václava Klause, Ladislav Jakl. Děkuji, že jste přijal mé pozvání v Impulsech, dobrý večer.

Host (Ladislav Jakl):
Dobrý večer, děkuji pěkně.

Moderátor (Václav Moravec):
Začnu citátem vašich slov z týdeníku Reflex, která jste pronesl loni 30. října, když jste sám kandidoval na prezidentský post.

Host (Ladislav Jakl):
Ještě asi týden, ano.

Moderátor (Václav Moravec):
Pivovar budu mít v každém případě. Jen je otázkou, na jak velký úvazek. Konec citátu. Když dnes opouštíte Pražský hrad jako zaměstnanec Kanceláře prezidenta republiky, budete mít pivovar na jak velký úvazek?

Host (Ladislav Jakl):
To sám ještě přesně nevím. V každém případě pivu se věnuji už dlouhá léta na téměř, bych řekl, profesní nebo skoro i odborné úrovni, to nechci mluvit nějak velkohubě. Mám docela seriozní profesionální degustační skupinu a jezdím po světě po festivalech, pivovarech, zabývám se touto problematikou hodně. A samozřejmě když člověk se tím nějak zabývá víc, tak dojde jednou k pocitu, že by si měl taky začít sám vařit. Takže já k tomu určitě taky nějak se dostanu.

Moderátor (Václav Moravec):
Velikost toho úvazku zatím tedy nemáte v hlavě?

Host (Ladislav Jakl):
Hlavně nepočítám s tím, že bych si zrovna tímto vydělával. To si myslím, že spíš budu dělat jiné aktivity. Mě by stačilo, kdybych na téhle věci moc neprodělával. Ale určitě do nějakého podnikání tohoto typu neskočím po hlavě, protože to bych si mohl nabít hubu. Já chci určitě dělat věci zajímavé, velmi výstřední, velmi extrémní typy piv a u nich člověk nikdy dopředu neví, jestli je někdo bude pít, jestli se ujmou, jestli lidi překousnou nějaký svůj stereotyp a zvyk. Takže já si určitě nejdřív některé věci vyzkouším nanečisto. Vlastně musím je stejně vyzkoušet na lidech, ale i když se pokusy na lidech dělat nemají. Ale budu si to muset nějak vyzkoušet, než do toho půjdu vážněji.

Moderátor (Václav Moravec):
Vy jste v tom totiž citovaném rozhovoru pro týdeník Reflex před necelým půlrokem mluvil o mikropivovaru, který je ekonomicky soběstačný. Jak se zakládá takový mikropivovar?

Host (Ladislav Jakl):
Tak zakládáním mikropivovarů se u nás živí několik společností. Já znám největší specialisty v tomto oboru velmi dobře a velmi osobně. V podstatě mikropivovar nepotřebuje dneska moc místa. Jestli chcete mít dva nebo tři tisíce hektolitrů ročně výstav, což možná by tak uživilo sládka na poloviční úvazek, možná i na celkový, kdyby to bylo za slušnou cenu…

Moderátor (Václav Moravec):
Ale tím byste nebyl vy?

Host (Ladislav Jakl):
Ne, ne, to asi bych dělat nemohl. Já bych určitě dával dohromady receptury a o celé bych se nějak staral i marketingově. Jednu věc dopředu říkám, s jednou věcí nechci mít společného nic nikdy, nechci mít hospodu. Protože příliš o tomto podnikání vím, že bych si něco takového uvázal na krk, takže já chci mít pouze produkční pivovar a dodávat do specializovaných hospod svoje pivo.

Moderátor (Václav Moravec):
S tím, že vy byste byl vlastníkem toho mikropivovaru? Jak velké to jsou investiční náklady?

Host (Ladislav Jakl):
No víte, to je jako se vším. Můžete to pojmout velmi skromně, středně, více, od úrovně statisíců až po miliony a víc. Já rozhodně tuhle věci beru jako zábavu. Já bych se tím chtěl bavit, nechtěl bych na tom prodělávat, ale žádnou díru do světa s tím dělat nechci. Upřímně řečeno, mám k tomu podobný vztah jako k muzice, taky si neumím představit, že bych se se svojí muzikou s kapelou živil. To bych musel opravdu dělat úplně jiný typ hudby. A s tím pivem je to stejné, asi bych musel dělat úplně jiný typ piva, abych si chtěl vydělávat, než jaké by mi samotnému jako konzumentovi dělalo radost.

Moderátor (Václav Moravec):
Zmiňoval jsem v úvodu, že za necelých šest hodin vyprší prezidentský mandát prezidentu Václavu Klausovi, jeho druhý mandát. Jak je to s vámi? Vy jste dal výpověď a končíte s Václavem Klausem nebo jste byl odvolán?

Host (Ladislav Jakl):
Já jsem byl odvolán, ano, k dnešnímu dni. Ten odvolací dekret jsem dostal už předevčírem do ruky, takže dnešní půlnocí s odchodem Václava Klause z postu prezidenta já přestávám být tajemníkem prezidenta republiky i ředitelem politického odboru.

Moderátor (Václav Moravec):
Co budete dělat?

Host (Ladislav Jakl):
No tak zaprvé určitě budu mít nějakou práci, která souvisí se zakládáním Institutu Václava Klause. Cítím i skoro jako svoji povinnost morální s rozjezdem toho institutu pomoci, nějak se v tom angažovat. Mám i určité své představy, co bych pro tuto instituci mohl dělat. Sám ale nevím, jak velký prostor v mém životě to v budoucnu zaujme. V každém případě platí, že v těch dalších svých životech chci dělat i jiné věci.

Moderátor (Václav Moravec):
Dá se tedy říci, že jste…

Host (Ladislav Jakl):
Protože doufám, že dnešek je jedním z posledních, kdy musím mít na sobě kravatu jako běžné montérky a tohoto bych se chtěl docela už zbavit, za ta léta už toho bylo docela dost. A není to věc, pro kterou já jsem se kdysi nějak plánovitě rozhodl, pro takovouto kariéru. Byla to shoda mnoha okolností, sám jsem si sebe tak neuměl představit, což neznamená, že bych to dělal s nějakou nechutí nebo odporem. Ale říkám, pro každou životní etapu asi sluší se mít nějakou roli a já opravdu chci zkusit žít trochu jinak.

Moderátor (Václav Moravec):
Dá se tedy říci, že 8. března, tedy zítra, bych vás měl oslovovat dál jako tajemníka Václava Klause, protože automaticky vstupujete jako tajemník do Institutu Václava Klause?

Host (Ladislav Jakl):
Ne, já tam, myslím, že nic, co by se dalo nazývat tajemníkem, nic takového tam nebude. Ten institut bude velmi skromný. Ale bude mít asi několik specializovaných sekcí a já bych měl mít na starosti sekci společenských věd, abych tak řekl, prostě věci související s politikou, čili ne například, určitě ne věci související s ekonomií nebo zahraniční politikou nebo s jinými vědami, ale spíš s pohyby, které se dějí ve společnosti. A něco o tom studovat, bádat, vydávat, psát, organizovat, tak asi něco takového. Jak se ta moje role bude jmenovat, to přesně nevím, ale tajemník, to bych skoro radši kdyby ne. Protože já mám pocit, že změna si zasluhuje změnu pořádnou, i ve jménu.

Moderátor (Václav Moravec):
Končící prezident Václav Klaus v úterý prozradil, že se z Pražského hradu stěhuje postupně a také z domu v areálu Hradu, kde bydlel, putovaly věci do vily v pražských Kobylisích a do nového institutu na Hanspaulce. Václav Klaus ke stěhování v úterý ještě poznamenal:

Záznam Václava Klause:
Já nejsem ten člověk, který by pozval stěhováky a za dvě hodiny vyčistil byt do nuly. Já jsem spíš takový, který si vždycky sbalí dva kufry, dvě tašky a strčí to do auta a postupně to odváží.

Moderátor (Václav Moravec):
Prozradil v úterý ke svému stěhování z Pražského hradu dosluhující prezident Václav Klaus. Tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, host dnešních Impulsů, komu vlastně předal agendu, když dodnes neznáme nejbližší okruh spolupracovníků zvoleného prezidenta Miloše Zemana, který se ujme…

Host (Ladislav Jakl):
Tak nějaké kontakty na té úřední úrovni tam už několik dnů probíhají. Pan kancléř je v kontaktu se Zemanovými lidmi. Ředitel sekretariátu pana prezidenta také je v nějakém kontaktu. Čili taková ta běžná agenda, ta se nepochybně nějakým způsobem předávat bude.

Moderátor (Václav Moravec):
Ale vy jste Jaroslavu Hlinovskému, který je označován za tajemníka Miloše Zemana, tak jste mu agendu nepředal?

Host (Ladislav Jakl):
Ne, já jsem se dokonce s ním ani neviděl nějak, mě o to nepožádal, neoslovil a je to dost možná i proto, že nový prezident Miloš Zeman ani jeho lidé možná nemají úplně ještě představu, co se vlastně na Hradě dělá, v jaké struktuře a kdo tam co má na starosti. Možná si někdo myslí, že já jako tajemník prezidenta mám na starost péči o jeho deštník a kufřík a já nevím něco podobného, a klobouk, a že jsem něco jako osobní důvěrník nebo něco podobného. To tak není. Já mám na starosti politický odbor, který má svoji normální běžnou denní úřednickou agendu.

Moderátor (Václav Moravec):
Pod něj spadají i milosti a…

Host (Ladislav Jakl):
Milosti ne, ale například poměrně pro mě sice málo v médiích zmiňované, ale podle mě důležité oddělení styku s veřejností. Což je něco jako veliká právní poradna. Protože je v tradici české už po minimálně mnoho desetiletí, ale kdoví, jestli ne déle, že lidé píšou na Hrad. Píšou, když mají trápení, problém, konflikt s úřadem, konflikt mezi sebou a jsou zvyklí žádat o pomoc, radu. Tak na to máme takové oddělení, kde pracují zkušené právničky a toto oddělení spadá pode mě. Tam po mně bohužel zbude i dost nevyřízených spisů, které jsem prostě nestihl udělat, mimo jiné i v souvislosti se zavalením žádostí souvisejících například s amnestií a podobně. Takže těchto věcí jsem sice dělal mnohem víc než běžně, ale úplně všechny jsem nestihl. Co se týče ostatní agendy, která souvisí se zákony a s agendou poradců, kteří také pode mě spadali až do dnešního dne, tak tam po mě nezůstane v podstatě nic. Zůstane teda po mě jeden dáreček, který nástupci nechám a to je jedna mezinárodní smlouva, o té nebudu teď zeširoka mluvit. A jinak poslední dva zákony pan prezident podepsal včera zrovna a z této agendy tudíž už není nic, co by bylo předávat.

Moderátor (Václav Moravec):
Takže je to jedna jediná mezinárodní smlouva, kterou musí podepsat…

Host (Ladislav Jakl):
Nemusí.

Moderátor (Václav Moravec):
To je ona smlouva o eurovalu, kde Miloš Zeman říkal, že ji s největší pravděpodobností podepíše?

Host (Ladislav Jakl):
Ano, ano, je, ale…

Moderátor (Václav Moravec):
To je jediný dluh, který …

Host (Ladislav Jakl):
Já jsem to nechtěl zmiňovat, protože jsem si říkal, že by bylo lepší, kdyby…

Moderátor (Václav Moravec):
Kdybych to zmínil já?

Host (Ladislav Jakl):
Ne. Kdyby se o tom zase moc nepovídalo. A říkal jsem si, třeba ji tam někdo ztratí a nebo na ni položí květináč, to by se mi líbilo vůbec nejlépe teda.

Moderátor (Václav Moravec):
To kvůli vašemu euroskepticismu?

Host (Ladislav Jakl):
Ano, přesně tak. Já bych byl rád, kdyby se ta smlouva nepodepsala, neratifikovala nikdy.

Moderátor (Václav Moravec):
A zvažovali jste s Václavem Klausem, zda nakonec tuto smlouvu opravdu nepodepsat, protože obě komory českého parlamentu té smlouvě řekly ano a v této rozjitřené atmosféře…

Host (Ladislav Jakl):
Na toto téma bylo debat strašně mnoho. Můj názor na to je jednoznačný. Víte, když žádná smlouva nová není uzavřena, tak vlastně zůstává status quo, zůstává stav nezměněn a nikomu nemůže být způsobena žádná újma. Zato novou smlouvou, která zavléká Českou republiku do nějakých závazků a tedy i její občany a daňové poplatníky, tak tam nějaké riziko z toho plyne. A právě proto naše Ústava stanovuje několik podmínek, bez jejichž splnění do toho závazku se nemůžeme dostat jako stát. Čili nejdřív musí dát prezident pokyn ke sjednání takové smlouvy, ale nemůže vědět, v jaké podobě bude vyjednána, protože to také závisí na tom, s kým vyjednáváte. Potom musí, nemůže se jen tak rozmyslet a ratifikovat smlouvu bez souhlasu obou komor Parlamentu. To by bylo jasným porušením Ústavy a za to by si zasloužil prezident případné nějaké sankce a výčitky, třeba i senátorů. Ale tím, že obě komory vysloví nějaký souhlas, tak to jenom se objeví dva obrázky v těch okénkách v nějakém hracím automatu, ale pořád je ještě ten třetí obrázek, který když se tam neobjeví stejný, tak se penízky nesypou. A proto je nutný souhlas tří institucí, aby byla jistota, že dochází k této shodě hlavních ústavních institucí, než se český daňový poplatník dostane v tomto zrovna případě do závazků v případě nutnosti sypat penízky na záchranu stability eurozóny.

Moderátor (Václav Moravec):
Jinak řečeno, všechny zákony jste podepsali, vyřídili, jediné, co zbývá, je tedy mezinárodní smlouva o eurovalu?

Host (Ladislav Jakl):
Co se týče toho, co se válí na mém stole, abych tak řekl, tak je to pravda, kromě té agendy styku s veřejností. A pak ještě jedna věc, prezident Václav Klaus celkem korektně si říkal, že tuto smlouvu nechá svému nástupci, ať o ní rozhodne on s novým mandátem a bude to na jeho triko.

Moderátor (Václav Moravec):
Nově zvolený prezident Miloš Zeman strávil přes dvě hodiny na začátku února právě na Pražském hradě, když ho přijal dosluhující prezident Václav Klaus. Oba politici mluvili mimo jiné o předávání úřadu a Václav Klaus tehdy prohlásil, že zůstává ostrým Zemanovým názorovým oponentem.

Záznam Václava Klause:
Miloš Zeman určitě ví, že jakkoliv jsem mu v té volbě, která byla, fandil, takže i nadále zůstanu jeho odvěkým a nesmrtelným nepřítelem, který nesouhlasí téměř s každým výrokem, který kdy v životě udělal. Ale to on očekává, takže já myslím, že to pro něj nebude žádné překvapení.

Moderátor (Václav Moravec):
Konstatoval na začátku února na adresu Miloše Zemana Václav Klaus, prezident, kterému právě dnes končí mandát. Pokud by měl tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl, host dnešních Impulsů, říci, zda a proč se vlastně mýlil 31. října loňského roku, když v citovaném rozhovoru pro Reflex ještě na adresu Miloše Zemana říkal: On je politik bývalý, já budoucí. To jste…

Host (Ladislav Jakl):
To jsem se mýlil já. No tak v tu dobu jsem kandidoval na prezidenta a je logické, že jsem nějak musel reagovat na dotazy novinářů, kteří se mě ptali, no, počkejte, sice vám podepsal petici prezident Klaus vám a ne Zemanovi, ale o něm zase řekl, že z té plejády kandidátů je v podstatě jediný reálný politik. A já na to odpovídám, víte, já bych to řekl vlastně také, protože on je opravdu jediný, který prošel vysokými státními funkcemi, ale pak jsem si musel rýpnout a říkal jsem si, no ale on je ten bývalý a já jsem ten budoucí. Což by tak bylo, kdyby ty prezidentské volby dopadly jinak a kdybych já nasbíral těch 50 tisíc podpisů a ne jenom půlku, jak jsem ze své lenosti a neschopnosti nasbíral.

Moderátor (Václav Moravec):
Chcete být budoucím politikem?

Host (Ladislav Jakl):
Že bych se do toho hrnul, to musím říct, že moc ne. Rozhodně v každém případě co budu dýchat a žít, tak budu mít zájem ovlivňovat svět kolem sebe a to hlavně ve prospěch svobody člověka. Já musím říct, že já si nemyslím, že lidi kolem nás jsou malé děti, kterým musí člověk násilím proti vůli strkat dobro až pod nos. Já si opravdu myslím a myslím, že to dělám i v životě kolem sebe, nesoudím lidi, nepřiřazuji nějaké hodnoty, jednomu menší, jednomu větší, myslím si, že každý člověk má nárok na to, aby si sám zvolil svoji cestu za svobodou. A pokud budeme žít ve světě přehuštěném nějakým regulacemi, tak ten člověk moc té svobody mít nebude. K tomu vždycky mluvit budu. Jestli v politice, do toho se nějak zvlášť nehrnu. Pokud by taková výzva byla, tak klidně ano, ale určitě i kdyby taková příležitost nebyla, tak do toho budu rád zasahovat a mluvit a psát a slyšet mě bude určitě.

Moderátor (Václav Moravec):
Konec mandátu prezidenta Václava Klause je poznamenán v tomto týdnu schválenou ústavní žalobou pro velezradu, kterou podala skupiny 38 senátorů, která ji respektive odhlasovala v horní parlamentní komoře. V té stížnosti, respektive žalobě na prezidenta Václava Klause, je pět vyjmenovaných bodů. Některé z nich se týkají i minulých kroků Václava Klause, kdy se rozhodl, že se nepodřídí verdiktu například Nejvyššího správního soudu, aby rozhodl o osudu justičního čekatele pana doktora Langra. Když se podíváte na těch pět bodů, radil byste prezidentovi v tom čase u některých bodů, aby vystupoval jinak, aby například se podvolil rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a jmenoval pana Langra soudcem?

Host (Ladislav Jakl):
Nejmenoval, aby rozhodl o jmenování nebo nejmenování. Jmenování mu nikdo nepřikázal. Víte, neradil. Na tuto kauzu třeba, když už jste ji zmínil, všichni dávno zapomněli, jak vlastně byla. Ne prezident Václav Klaus, to Parlament České republiky určil zákonem změnu věkové hranice pro to, aby někdo mohl být jmenován soudcem na 30 let. Ale určil nějaké přechodné období, kdy umožnil, aby ještě ti lidé, kteří již v tu dobu byli čekatelé, mohli být těmi soudci dřív. A prezident Václav Klaus na základě své letité zkušenosti, kdy si říkal, že ti soudci, těm nejvíc chybí právě nějaký prožitek, životní zkušenost, nějaká lidská odpovědnost, tak si řekl, že se už bude rovnou chovat podle té budoucí úpravy. To zaprvé. Zadruhé to, že nevydal rozhodnutí kladné nebo záporné, jak po něm chtěla jedna soudní instituce, tak to udělal proto, že kdyby tak udělal, tak zcela nepochybně podle mého hlubokého přesvědčení porušuje Ústavu.

Moderátor (Václav Moravec):
Podle vás by se neměl prezident řídit prostě judikátem Nejvyššího správního soudu?

Host (Ladislav Jakl):
Ale ono to má totiž širší konsekvence. Nejde totiž o tento jeden případ, ale o určitý precedens a vlastně určitý judikát, který by tím vzniknul. Protože pak by prezident republiky musel vydávat rozhodnutí, jestli jmenuje, nejmenuje a proč o každém profesorovi, generálovi, rektorovi. A vlastně ponížil by tím úřad hlavy státu na správní orgán a žili bychom ve státě, kdy by se považovalo, že jakýkoliv návrh už je předem schválený a že prezident republiky buď ho musí schválit a nebo řádně právnicky zdůvodnit ne ze své vůle, že má nějakou vůli jako zvolený politik, ale má dokládat nějaké právní důvody, proč se tak nerozhodl. A roztáčet tak kola soudů, kdy opět ti kapři, kteří si nikdy nevypustí rybník, tak přesně ti soudci by rozhodovali přesně o těchto věcech, které se jich zblízka týkají.

Moderátor (Václav Moravec):
Takže bylo dobře, že Václav Klaus se nepodrobil?

Host (Ladislav Jakl):
Nepochybně ochrana této ústavní instituce proti její změně na automat na štemply, na správní orgán. Jinak co se týče té jedné maličkosti, o to ani nešlo, šlo o ten precedens. Ale hlavně v té ústavní žalobě na pana prezidenta vlastně o ty jednotlivé body, podle mého hlubokého přesvědčení, vůbec nejde. Dokládají to výroky některých samotných senátorů, kteří už dlouho předtím říkali, potřebujeme sehnat ještě něco. Oni hlavně dopředu věděli, že potřebují podat tu ústavní žalobu a pak teprve přemýšleli, co tam ještě strčit.

Moderátor (Václav Moravec):
Když zůstaneme u těch pěti bodů, tam je ještě jeden, který je klíčový. To jste neměli lidi na místa ústavních soudců, abyste po odmítnutí dvou kandidátů v roce loňském, tedy Jana Sváčka a Zdeňka Koudelky, přišli s dalšími jmény.

Host (Ladislav Jakl):
Víte, ono nešlo o tato dvě jména. Jde o to, že Senát nevyslovil souhlas s návrhem prezidenta na ústavního soudce celých šest posledních let. To je strašně dlouhá doba, z které plynulo a ta ochota Senátu se takto chovat byla čím dál menší. A pan prezident Klaus si vyzkoušel, kam až jde daleko ta negace Senátu, když navrhl sociálně demokratickému Senátu jejich vlastního někdejšího poslance a i toho zabili. A z toho zjistil…

Moderátor (Václav Moravec):
Oni si mysleli, že by k Ústavnímu soudu asi neměl jít jejich bývalý poslanec.

Host (Ladislav Jakl):
To já si vůbec nemyslím, já myslím, že si mysleli, že by tam neměl jít nikdo, koho navrhne Václav Klaus a tak si řekl dobře, nechám to na své nástupce. Víte, když ti lidé, kteří zabíjeli jeden po druhém všechny návrhy, teď najednou žalují prezidenta, že může za nenaplněnost Ústavního soudu, to mi přijde jako člověk vrah rodičů, který u soudu říká, prosím vás, měli byste mě pustit, vždyť já jsem sirotek.

Moderátor (Václav Moravec):
Nepřipouštíte, že ty návrhy nebyly dobré, že Zdeněk Koudelka nebyl dobrým kandidátem?

Host (Ladislav Jakl):
Samozřejmě, že tam bylo mnoho kvalitních kandidátů a ten postoj byl i ty argumenty byly čistě politické. Prostě byla vůle a z těch postojů Senátu to bylo jednoznačné, že další návrh nebude schválen. Ale já chci říct, že v té ústavní žalobě vůbec nejde o těch pět bodů. Ty jsou vlastně jenom záminkou. A ono vlastně vůbec nejde o Václava Klause. Já jsem přesvědčen, že senátoři tím vlastně vzkazují lidem, že je podvedli, když prosadili přímou volbu prezidenta. Oni slibovali lidem, že si zvolí svého prezidenta takového, který bude nezávislý na Parlamentu. Konečně nezávislý. A v tu chvíli najednou si senátoři řekli, ale, holenku, ty nebudeš nezávislý, my ti hned na začátku dáme takovou ťafku, kdy zjistíš, že když odbočíš jakkoliv od naší linie, tak tě prostě odvoláme z pomocí Ústavního soudu.

Moderátor (Václav Moravec):
Jinak řečeno, vy berete ústavní žalobu, že to je vzkaz spíš Miloši Zemanovi?

Host (Ladislav Jakl):
Je to vzkaz Miloši Zemanovi a všem příštím přímo voleným prezidentům, že mají pěkně poslušně poslouchat Parlament a ne své voliče. A Miloši Zemanovi zejména, protože iniciátorem té ústavní žaloby pan Dienstbier, o kterém je známo, že trpí zavilostí vůči Miloši Zemanovi a to natolik, že byl schopen v prezidentské volbě volit předsedu vládní strany. On jako představitel opozice. A nyní když se ta volba vyvedla jinak, než jak on by si přál, tak chce hned od začátku toho Miloše Zemana sešněrovat. Čili jde o popření toho, proč vlastně ta přímá volba byla zavedena a říkalo se, přímou volbu potřebujeme také proto, aby ten prezident měl vlastní mandát a ne odvozený od Parlamentu a tím pádem příliš na tom Parlamentu závislý. A nyní senátoři říkají ne, ne, ne, on bude závislý ještě víc než předtím a celá přímá volba, milý pane voliči, byla jenom bouda na vás.

Moderátor (Václav Moravec):
Konstatuje ještě zhruba 7,5 hodiny tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl. Děkuji, že jste byl hostem Rádia Impuls a těším se na další rozhovor.

Host (Ladislav Jakl):
Děkuji za pozvání. No když mě ještě nikdy pozvete, když nebudu ten tajemník.

Moderátor (Václav Moravec):
Tady nejde jenom o tajemníky. Ladislav Jakl, host dnešních Impulsů.

Zdroj a video

Webdesign: Kabris|NET