Budeme mít ještě někdy pravicového prezidenta?
Publikováno 26.07.2013 v kategorii: Jakl President!, Ozvěna

To ukáže až čas. Řekl bych, že během obodobí prezidentských voleb byla možnost si „nějak“ vybrat ze dvou kandidátů, pokud tedy bychom opravdu trvali na prezidenta s liberálními myšlenkami. A tím mám na mysli Vladimíra Dlouhého a Ladislava Jakla.

Vladimír Dlouhý měl poměrně liberálně zpracovaný program, který se mi skoro zamlouval. Sice si myslím, že si mohl odpustit pasáže o nacionalismu, ale celkově program byl v souladu s pravicovými myšlenkami. Vzhledem k tomu, že v dnešní době je pravicový směr neustále překrucován a vykldádán tak, jak se to zrovna hodí, tak není se příliš dobré upínat pouze na program. Nebyl jsem si zcela jist, zda-li by pan Dlouhý byl jakýmsi „nástupcem“ Václava Klause. Abych se úplně nejlépe vyjádřil, tak si myslím, že by nebyl takovým vytrvalým euroskeptikem. Měl jsem vážné pochyby. Nevím, ale skoro euroskeptické proslovy na poslední chvíli neberu. Ovšem může to být také tím, že jsem kandidáty sledoval já až na poslední chvíli, takže je možné, že se mýlím.

U Ladislava Jakla to bylo naopak. Neměl jsem o něm pochyby, že by se nesnažil prosazovat liberální myšlenky. … Jakl však raději chtěl zůstat svůj a nepřizpůsobil se podmínkám. Funkce „prezident ČR“ je nejvyšší státní funkce, alespoň se to tak říká, a je to nesmírně vážná věc. Proto se většinou předpokládá, že kandidát se bude snažit podle toho chovat. Pokud je natolik svobodomyslný člověk, tak jako kandidát na prezidenta měl ze své svobodomyslnosti slevit a dělat to, co by mu asi dvakrát nebylo příjemné – v podstatě přetvařovat se, ztratit kousek své svobody. To by asi pro něj byla velká ztráta, takže všechno nechal na voličích – prostě ať se sami rozhodnou. Je to samozřejmě v pořádku, ale teď už vím zcela jistě, že pro mě … Jakl jako budoucí možný prezident je holý nesmysl. Nemá pro to předpoklady. Pro mě je nemyslitelné, aby kandidát na prezidenta se občas choval jako puberťák a dělal si legrácky. Ladislava Jakla vybrala Strana svobodných občanů, bohužel si myslím, že to byla chyba, ale na druhou stranu zdravá a poučná chyba. Není to ale všechno. Podle mě … Jakl v určitém slova smyslu je moudrý člověk a ostatní lidé se od něho mohou učit. Napsal mnoho plnohodnotných textů a pronesl mnoho poučných proslovů na konferencích apod..

A proč o nich píši? Protože se ucházeli o post prezidenta ČR, nic jiného v tom není.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET