Prezident Zeman projev nepřesunul, zrušil ho
Publikováno 30.12.2013 v kategorii: Postřehy

Prezident Miloš Zeman říká, že vánočním termínem svého televizního vystoupení navazuje na Masaryka. Nejde ale o termín, nýbrž o žánr.

Na jakou tradici Zeman navazuje, když vlastně zcela zrušil skutečný projev hlavy státu o naší zemi, o společnosti, o době, o směru, kudy jít? Na jakou tradici navázal, když vážný projev nahradil pouhým nezávazným pozdravem plným sebechvály? Leda sám na sebe, když už hlavní projev roku, tedy ke státnímu svátku 28. října, nahradil pouhou obhajobou svých rozhodnutí o medailích. Zeman se práci vyhýbá. Činnost vlastního úřadu ho nezajímá, profesury hodil na ministra, milosti protiústavně také na ministra, povídačky o sledování legislativního procesu zůstaly u ledu, sliby o návštěvách vlády také. Pro naše prezidenty byly novoroční projevy vždy povinností, závazkem vůči veřejnosti. Nelze je nahradit povídáním o tom, jak se prezidentovi líbí v kanceláři.

Jestli se prezident Zeman necítil na živý projev po Silvestru, mohl ho po Havlově a Husákově vzoru předtočit a nastříhat. Ale neměl se tomuto úkolu vyhnout.

L. J.

Webdesign: Kabris|NET