Jakl kritizuje Zemana kvůli novoročnímu projevu: Vyhýbá se
Publikováno 02.01.2014 v kategorii: Ozvěna

Prezident Zeman projev nepřesunul, zrušil ho, tvrdí spolupracovník Václava Klause a jeho bývalý tajemník Ladislav Jakl. Oponuje tak Zemanově argumentu, že jen změnil datum svého televizního vystoupení.

Prezident Miloš Zeman říká, že vánočním termínem svého televizního vystoupení navazuje na prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka, když zrušil tradici novoročního projevu zavedenou Klementem Gottwaldem a obnovil tradici Masarykových „vánočních poselství“.

Podle Jakla ale nejde o termín, nýbrž o žánr.

„Na jakou tradici Zeman navazuje, když vlastně zcela zrušil skutečný projev hlavy státu o naší zemi, o společnosti, o době, o směru, kudy jít? Na jakou tradici navázal, když vážný projev nahradil pouhým nezávazným pozdravem plným sebechvály?“ ptá se Jakl ve svém krátkém zamyšlení.

Hájek kritizuje Zemana: Je pohodlný, vyhýbá se práci

Navázal tak podle něho leda sám na sebe, když už hlavní projev roku, tedy projev ke státnímu svátku 28. října, nahradil pouhou obhajobou svých rozhodnutí o medailích.

„Zeman se práci vyhýbá. Činnost vlastního úřadu ho nezajímá, profesury hodil na ministra, milosti protiústavně také na ministra, povídačky o sledování legislativního procesu zůstaly u ledu, sliby o návštěvách vlády také. Pro naše prezidenty byly novoroční projevy vždy povinností, závazkem vůči veřejnosti. Nelze je nahradit povídáním o tom, jak se prezidentovi líbí v kanceláři,“ je přesvědčen bývalý ředitel politického odboru prezidenta republiky.

A dodává: „Jestli se prezident Zeman necítil na živý projev po Silvestru, mohl ho po Havlově a Husákově vzoru předtočit a nastříhat. Ale neměl se tomuto úkolu vyhnout.“

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET