Jak by volby do eurolamentu dopadly bez omezující klausule
Publikováno 27.05.2014 v kategorii: Postřehy

Piráti hodlají u Ústavního soudu požadovat zrušení pětiprocentní omezující klausule pro volby do EP. Nevím, jestli stížnost opravdu podají, a nevím, jak s případnou stížností ÚS naloží. Tipoval bych, že ji odmítne, protože si neměli stěžovat až po volbách. V Německu byla klausule u těchto voleb ústavním soudem zrušena, ale tam byla stížnost podána dávno před volbami. Nicméně jsem (nejen pro Piráty) spočítal, jak by u nás dopadlo rozdělení mandátů bez pětiprocentní klausule.

Piráti by opravdu své křeslo získali. A s nimi i Zelení a Úsvit. Po jednom mandátu by ztratili sociální demokraté, komunisté a lidovci.

Zde jsou čísla. Při počtu 21 mandátů pro Českou republiku připadá na jeden mandát 4.762 % hlasu. Což je zhruba zisk Pirátů. Tak jednoduché to ale není. Mandáty se přidělují těm stranám, které mají k dalšímu mandátu nejblíže, i když by člověk chtěl jejich zisk zaokrouhlit dolů.

Což u jednotlivých stran vypadá takto:

ANO získalo 3.387 křesla, ke čtvrtému by ale sáhlo, protože k němu má těsně blíže než Strana zdravého rozumu k prvnímu. Zůstalo by tady na svém.

TOP získala 3.349 křesla a platí u ní totéž, co u ANO, jen s tím, že náskok na SZR k dalšímu mandátu je ještě těsnější, tvoří jen 7 tisícin „křesla“.

ČSSD získala 2.976 křesla a ke čtvrtému by nesáhla ani náhodou, protože k němu má blíže kdokoli, kdo získal byť i jeden jediný hlas. Oproti dnešnímu stavu by tedy jedno křeslo přišla, dokonce v případě jakéhokoli zisku jakékoli jiné strany dosud bez mandátu.

KSČM získala 2.306 křesla a ke třetímu by nesáhla, protože ke svému dodatečnému mají blíže ANO, TOP, Piráti, Zelení, Úsvit a dokonce i SZR. Také by tedy oproti nynějšímu stavu o křeslo přišla.

Lidovci získali 2.089 křesla a na třetí by také neměli nárok, protože ke svým ziskům mají kromě ČSSD všichni ostatní blíže. Také lidovci by tedy jedno křeslo ztratili.

ODS získala 1.611 křesla a zůstala by na svých dvou mandátech.

Svobodní získali 1.100 křesla a zůstali by na svém jednom.

Piráti získali 1.004 křesla a o to jedno je připravila pětiprocentní klausule.

Zelení získali 0.792 křesla a k tomu jednomu získanému mají blíže než ANO ke čtvrtému. I je o křeslo připravila pětiprocentní klausule.

Úsvit získal 0.655 křesla a platí pro něj totéž, co pro Zelené.

SZR získala 0.342 křesla a k tomu jedinému má o nepatrný chloupek dál než TOP ke čtvrtému. Zrušení klausule by jí těsně nepomohlo.

Přepočet hlasů na mandáty je proveden podle Hagenbach – Bischoffovy metody, protože u voleb bez klausule a bez rozdělení na volební obvody tato metoda posilující silné nedává smysl a Ústavní soud by ji zrušil spolu s klausulí. Těžko si totiž představit, že by v odůvodnění argumentoval tím, že EP neskládá vládu a důležitější je u něj funkce reprezentativní než stabilizační, jen u klausule, když stejný argument nutně padá i na d´Hondta.

O limitující pětiprocentní klausuli si myslím své a řekl a napsal jsem to už mnohokrát. Sem ale můj názor na ni nepatří, zde jen popisuji fakta, co by její zrušení udělalo s těmito volbami.

Webdesign: Kabris|NET