V Sýrii mají opoziční smlouvu. A bojují tam o alkohol.
Publikováno 12.10.2015 v kategorii: Zlehka

Vy to nevíte? Že v Sýrii momentálně funguje opoziční smlouva? Tak to asi špatně čtete naše média a nekoukáte na zprávy v televizi.

Všude přece slyšíte, že Asadovým oponentem je jakási umírněná opozice. No, co to je opozice, to přece víme. Parlamentní poslanci, kteří nejsou členy vládní strany. Vládu kritizují a rádi by ji po volbách vystřídali. Hlasují proti ní, plamenně ji tepou z řečniště a předkládají konkurenční návrhy.

Některá opozice je radikální. To je ta, která vyhlásí nulovou toleranci všem vládním návrhům, provádí obstrukce, blokuje jednání a každou chvíli navrhuje hlasovat o nedůvěře. A některá opozice je umírněná. Ta také hlasuje proti vládním návrhům, odmítá i vládní rozpočet, ale nevyvolává hlasování o nedůvěře a ani se k takovému hlasování nepřidá, protože nechce způsobit předčasné volby a navíc dostane některé kontrolní funkce. A to je uspořádání opoziční smlouvy. Menšinová vláda tolerovaná částí opozice. Tou umírněnou částí.

A takovou určitě teď mají v Sýrii. Kritizuje v parlamentu Asadovu vládu, ale nehlasuje pro její pád. Nevěříte? Vždy to slyšíte každý den stokrát! Kromě Bašára Asada je tam přece jakási umírněná opozice, tak co to může být jiného, než nějací politici v parlamentních lavicích.

Že ta „umírněná opozice“ bojuje proti syrské armádě? Že dodává zbraně Islámskému státu a má s ním dohodu o neútočení? Že nasazuje proti vládě děla, minomety, těžké kulomety a obrněné transportéry? Ale kdepak, to jsou jen pomluvy. To by se jí neříkalo „umírněná opozice“, ale třeba partyzáni. Nebo vzbouřenci, rebelové, povstalci. Přece by nám nelhali.

Ale něco vám prozradím, pokud v těch syrských propletencích nemáte jasno. O co tam jde? O alkohol. Na jedné straně stojí militantní pravověrní sunnité (z Islámského státu i ze všech ostatních bojujících frakcí), kteří ctí jen islámské právo, neuznávají rovnoprávnost žen a hlavně přísně zakazují pití alkoholu, a na druhé straně alavitská Asadova vláda, které alkohol tolik nevadí a proto je podporována křesťany z různých církví a vlažnými šíity. Je to zkrátka boj o chlast.

A najednou je jasnější, proč sunnity podporují Američané, kteří zakazují pít na veřejnosti, mají blízko k prohibici a dokonce si ji už i vyzkoušeli, a proč alavity podporují Rusové, kteří si tuze rádi občas přihnou.

Jak jsou věci jednoduché. Najednou vím, komu asi budu fandit.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET