Žádný zimní čas neexistuje!
Publikováno 30.10.2015 v kategorii: Postřehy, Zlehka

Dva naše nejčtenější zpravodajské servery vydaly minulý týden zprávu s titulkem, že právě přecházíme na zimní čas. Dnes ČTK vydala zprávu o debatě v Eurolamentu na téma „střídání letního a zimního času.“ Jak u blbejch.

Žádný zimní čas neexistuje! V dávných historických dobách se v některých zemích krátkodobě se zimním časem experimentovalo, to píši jen pro rejpaly. Ale jinak je obrat „zimní čas“ holým nesmyslem. Máme zde u nás náš vlastní, středoevropský čas. Ten je dán naší polohou v blízkosti 15. poledníku východní délky (prochází přímo naší zemí, například Jindřichovým Hradcem).

Z rozhodnutí vlády každoročně přecházíme po 7 měsíců na čas kyjevský. Po tuto dobu neměříme čas podle skutečné polohy slunce u nás, ale podle jeho polohy na Ukrajině, v Turecku či v Egyptě. Eufemisticky mu říkáme „letní“, ale ve skutečnosti je to cizí čas, čas jiného zeměpisného pásma.

Nicméně jsme si na termín „letní“ už zvykli, říkáme tak onomu byrokratickému opatření, podle kterého je nám všem pravidelně vnucován čas platný o jedno pásmo východněji. Budiž. Ale proč máme říkat našemu vlastnímu času „zimní“? Protože platí v zimě? Nikoli, to není žádný zimní čas. Je to náš domácí, český poctivý opravdický čas.

Obrat „zimní čas“ není jenom terminologickým nesmyslem. Je zároveň ukrytou lží, která má zamaskovat, že jeden čas (platný od října do března) je ten náš pravý, zatímco ten druhý je k nám uměle vnucen odjinud. Žonglováním s obraty „zimní“ a „letní“ se má vytvořit dojem, že oba časy jsou rovnocenné a jejich platnost je věcí volby nebo rozhodnutí.

Nikoli. Nejsou rovnocenné. Jeden je domorodec, druhý nezvaný imigrant. Nepřešli jsme minulý víkend na jakýsi „zimní čas“. Jen nám milostivě vrátili ten náš. Nechme si ho nastálo!

Webdesign: Kabris|NET