Klaus byl jediný, kdo se pokoušel rozpadu federace zabránit, tvrdí Ladislav Jakl
Publikováno 08.04.2016 v kategorii: Ozvěna

Česká veřejnost navrhla bývalého prezidenta Václava Klause na státní vyznamenání za bezproblémové stabilizování země při dělení Československa v roce 1993. Měl by Václav Klaus dostat 28. října státní vyznamenaní za zásluhy? Jak se s odstupem 23 let na rozdělení federace díváme?

„Československo se rozdělilo nejlepším možným myslitelným mírumilovným a konstruktivním způsobem,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý ředitel politického odboru kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl.

Podle něj nějakým způsobem ocenit rozdělení, a vzpomenout si, že bylo „provedeno opravdu mistrně“, si určitě zaslouží.

„My jsme pokračovatelem svrchovanosti, která vznikla v roce 1918, hlásíme se k ní vlajkou, tradicí i jinak. Slováci se možná nikdy necítili komfortně v tomto státě,“ soudí Jakl.

To bylo jasně demonstrováno ve výsledcích voleb v roce 1992, tvrdí bývalý poradce prezidenta. „Po nich bylo jasné, že buď bude federace taková, jakou si přejí Slováci, čili na český účet, nebo nebude žádná. A to potom radši žádná.“

Jakl: „Po volbách v tehdejší federální republice tehdejší prezident Václav Havel rezignoval na společný stát, hodil do něj vidle a odstoupil. I některými svými politickými kroky přispěl ke krokům, které vedly nakonec k rozdělení, zatímco Václav Klaus, který má za manželku Slovenku, byl jediný, kdo se snažil působit v obou částech federace, a snažil se rozdělení zabránit.“

Bývalý slovenský ministr kultury Ladislav Snopko si kladl otázku, jestli je dobré vůbec takový smutný akt, jako je rozdělení země jako Československo, oceňovat.

Snopko: „Osobně, pokud uvažuji o nějaké chybě Václava Havla, tak to byla jediná, sice dost velká, ale neměl odkud brát zkušenosti. Ta spočívala v tom, že po prvních svobodných volbách mělo být normálně čtyřleté volební období, a ne dvouleté. To způsobilo vývoj, který vedl k rozpadu Československa.“

„To, že se Československo rozdělilo, je záležitost vlád, parlamentů, správních úřadů a dalších. Nevidím důvod takové ocenění udělovat.“

Snopko je přesvědčen, že rozdělením Československa se národnostní pluralita přesunula na Slovensko, a Česká republika se stala de facto jednonárodním státem.

Další vývoj ukázal, že Slovensko má blízko k Česku. „A dnes jsou česko-slovenské vztahy tak dobré, protože jsou to spontánní vztahy zdola,“ chválil bývalý ministr.

„Po 23 letech bychom měli uvažovat tak, že se nebudeme dohadovat jako při rozvodovém řízení kdo, co a kvůli čemu má za co vinu,“ upozornil Ladislav Snopko.

Zdroj

Webdesign: Kabris|NET